01 / 07 / 2024

800 yıllık köprü

800 yıllık köprü

Selçuklu döneminden kalan 800 yıllık tarihi köprüler, restorasyon çalışmalarının bitmesiyle hizmete açıldı... Selçuklu dönemine ait Başköprü, Depbağlar ve Nakkaş köprüleri, Aksaray Belediyesi tarafından restore edildi...

Yıllık 800 bin yeni konut talebine rağmen karşılık konut üretimi 550 binlerde!

Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, Türkiye'de yıllık ortalama yeni konut talebi 800 bin adede yaklaşırken, son dönemlerde arz sayısı 550 binlerde seyrediyor.

Denizli'deki 800 yıllık tarihi çarşı restore ediliyor!

Denizli'de 800 yıllık geçmişe sahip olan Kaleiçi Çarşısı, turizme kazandırılmak amacıyla aslına uygun olarak restore edilecek. 

800 yıllık Kaleiçi Çarşısı yeniden canlandırılacak!

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından 800 yıllık Kaleiçi Çarşısı'nın yeniden canlandırılarak ekonomiye ve turizme daha fazla katkı sağlaması için düzenleme projesine başlandı. 

800 yıllık Kız Köprüsü'nün restorasyonuna soruşturma!

Sivas Divriği'deki 800 yıllık Kız Köprüsü'nün restorasyonunda, üzerine iş makinesi çıkarılması ve sosyal medyada tepki çekmesinden sonra valilik tarafından idari soruşturma başlatıldı.

800 yıllık köprünün üzerine iş makinası çıkardılar: Büyük taşlar vardı!

Sivas Divriği'deki Kız Köprüsü’nün onarımını yapan müteahhit, 800 yıllık tarihi köprünün üstüne iş makinası çıkardı. Firma "Büyük taşlar vardı, o nedenle iş makinasıyla çalışmak zorundayız" savunması yaparken, arkeolog Nezih Başgelen “İş makinası ile restorasyon olmaz” şeklinde açıklama yaptı.

Şanlıurfa'daki 800 yıllık Döşeme Camii yeniden açılıyor!

Şanlıurfa'nın simgesi haline gelen Balıklıgöl Yerleşkesi'nde yer alan, zeminindeki kayma ve su sızıntısı sonucunda 5 yıl boyunca kapalı halde bulunan 800 yıllık Döşeme Camii restore edildi. Zemini sağlamlaştırılan caminin Ramazan ayında ibadete açılması planlanıyor.

800 yıllık Alaaddin Camisi’nin taç kapısı yenilendi!

Antalya Korkuteli’nde Selçuklu dönemi stilinde yapılan 800 yıllık Alaaddin Camisi’nde taşları statik nedenlerle sökülen ‘taç kapı’nın restorasyonu bitti. Yeni taşlarla silbaştan inşa edilen kapı ‘yepyeni’ oldu.

Trabzon’da binalar yıkılınca bin 500 yıllık köprü ortaya çıktı!

Trabzon’da devam eden kentsel dönüşüm yıkımlarında bin 500 yıllık köprü bulundu. Tarihi köprünün akıbetinin ne olacağı ise merak konusu oldu...

Adıyaman'daki bin 800 yıllık köprü yeniden inşa ediliyor!

Adıyaman'da 200 yıl önce dinamit koyularak yıkılan tarihi köprü yeniden inşa ediliyor. Türkiye’nin en önemli tarihi eserlerinden biri olan köprü iki yakayı birleştiriyor.

Sivas Zara'daki 800 yıllık kilise onarılmayı bekliyor!

Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Müslümabat köyü sakinleri, köylerinde bulunan ve yaklaşık 800 yıllık olduğu belirtilen kilisenin onarılarak inanç turizmine kazandırılmasını istiyor.

Silifke’de 2 bin yıllık Taş Köprü tartışması!

Silifke’de 2 bin yıllık Taş Köprü tartışması yaşanıyor. Silifke Belediye Başkan Yardımcısı Esen Tol, Tarihi Taş Köprü’nün yıkılma tehlikesi nedeniyle yeniden restore edilmesi gerektiğini savunuyor..

Çanakkale'de 2 bin 800 yıllık gümrük merkezi gün yüzüne çıkıyor!

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü yakınlarındaki Helenistik dönemin antik liman kenti Parion'da, Roma İmparatorluğunun kullandığı 2 bin 800 yıllık gümrük merkezi gün yüzüne çıkarılıyor

Osmangazi Köprüsü’nde geçiş garantisi yıllık hesaplanacak!

Bayram tatilinde ortalama günlük 95 bin araç geçişiyle teknik olarak garanti rakamının iki katına ulaşıldı ancak hesap günlük değil yıllık 14.6 milyon geçiş üzerinden yapılacak.

800 yıllık köprü Haberi

800 yıllık köprü

Kent merkezindeki Küçük Bölcek, Nakkaş ve Hashas mahallelerinde bulunan Selçuklu dönemine ait Başköprü, Depbağlar ve Nakkaş köprüleri, Aksaray Belediyesi tarafından restore edildi.


Kullanılamaz haldeki köprülerin restorasyonu, geçen yıl Selçuk Üniversitesi (SÜ)  Mimarlık Fakültesi Restorasyon ve Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Osman Nuri Dülgerler başkanlığında, 7 kişilik özel bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Restorasyon çalışmalarında, 20. yüzyıla ait köprülerin orijinal fotoğraflardan yararlanıldı.


Maliyetinin bir milyar lirayı bulduğu çalışmalara, Karayolları Genel Müdürlüğü de destek verdi. Yapımı tamamlanan köprülerden, Nakkaş Köprüsü çok fazla hasar gördüğü için araç trafiğine kapalı kalırken, Başköprü ve Depbağlar köprülerinde ise sadece küçük araçların geçmesine izin verilecek.


Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak ecdadın bıraktığı mirasa en güzel şekilde sahip çıkmaya çalıştıklarını söyledi.


SÜ ekiplerinin, köprülerin...