17 / 05 / 2024

Acil durum asansörü kanunu

Acil durum asansörü kanunu

Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü nasıl olmalı? Acil durum asansörü ebatları nasıl olmalı? İşte acil durum asansörü ile ilgili Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümleri...

Giriş katta oturanlar asansör giderlerini ödemek zorunda mı? 

Zemin katta oturan kişiler, asansör kullanmadıklarını belirtse de genel olarak asansör gideri ödemelerinden kaçınamıyorlar. Fakat bu durum binanın yönetim planlarına göre değişebiliyor. Peki zemin katta oturan kişiler asansör giderlerini ödemek zorunda mı? Asansör giderlerinden muaf tutulur mu?

APPLE’DAN ACİL DURUM! İPHONE’larda verilerin çalındığı iddia ediliyor!

Apple yeni ürünü İPHONE 14’ü piyasaya sürmeye hazırlanırken bir acil durum güncellemesiyle karışı karşıya kaldı.

Sıfır araçlarda acil durum önlemi! Artık yollarda olmayacak

Koronavirüs salgını, çip krizi ve ardından Rusya-Ukrayna savaşı derken sıfır araçlarda bulunabilirlik sorunu büyüdü. Bulunabilirlik, küresel otomotiv satışlarının düşmesine neden olurken markalar acil durum önlemi alıyor.

Acil durum hastaneleri ülkemizin yüz akı olacaklardır!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da hayata geçirilen Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, "Acil durum hastaneleri ülkemizin yüz akı olacaklardır" dedi.

Erman Ilıcak'tan Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi açıklaması!

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi ile ilgili "Zamanla yarışıyorduk. Bütün inşaat sektörüne verilmiş bir emanetti. Bu projede emeği geçen binlerce arkadaşıma teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Şişli Torun Center asansör kazası davasında son durum!

Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili eski TOKİ çalışanı 6 sanığın, "görevi ihmal" suçundan ikişer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talebiyle yargılanmasına devam edildi

Torun Center asansör kazası davasında son durum!

Şişli'deki asansör kazası davasına ilişkin bilirkişi raporunda, "olayda asli kusur bulunduğu ancak bu kusuru işleyen kişi veya kişilerin tespit edilemediği, 9 kişinin tali kusurlu, 16 kişinin de kusursuz sayılması gerektiği" belirtildi.

Şişli'deki asansör kazasının davasında son durum!

Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazası sonrası inşaatın yapıldığı alana gelerek yasalara aykırı davrandığı iddiasıyla yargılanan DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu'nun beraatine hükmedildi.

Suricatta Systems acil durum barınakları üretiyor!

Suricatta Systems, DuPont™ Tyvek® ileri teknoloji su yalıtım örtüleri ve DuPont™ Plantex® geotekstil ürünleri kullanarak yüksek performanslı, taşınması kolay ve her ortama uyarlanabilir acil durum barınakları üretti.

Torun Center asansör davasında son durum!

Mecidiyeköy'deki eski Ali Sami Yen Stadı'nın arsasına Torunlar GYO tarafından yapılan inşaatın 32. katından yere çakılan ve 10 kişinin hayatını kaybettiği asansör kazası davasında tutuklu sanık kalmadı.

Torun Center'daki asansör faciasında Torunlar GYO kusurlu!

Şişli'de 10 işçinin öldüğü asansör kazasıyla ilgili bilirkişi ön raporunda, "firma yetkilileri ve teknik personel ile Torunlar GYO'nun idari ve teknik sorumlularının kusurlu oldukları kanaatinin oluştuğu" belirtildi

Torun Center'daki asansör kazasında ilk rapor 'ihmal' dedi!

Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili ön raporda, "kaza sırasında kabin operatörü kumanda panelindeki 'acil durdurma' butonunun basılı konumda olduğunun görüldüğü" ifade edildi.

Torun Center'daki asansör kazasına ilişkin bilirkişi ön raporu yayınlandı!

Hazırlanan ön raporda, "Asansörün şantiye montajını, bakımını yapan firma yetkilileri ve teknik personel ile asıl işveren konumundaki Torunlar GYO'nun idari ve teknik sorumlularının kazada kusurlu oldukları kanaatinin oluştuğu" yer aldı.

Acil durum asansörü kanunu Haberi

Acil durum asansörü kanunu

Acil durum asansörü nedir?

Acil durum asansörü, bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın üst ve alt katlara makul bir emniyet tedbiri dahilinde hızlı bir şekilde taşınmasını sağlamak, gerekli kurtarma işlemlerini yapmak ve aynı zamanda engelli insanları tahliye edilebilmek üzere tesis edilen asansöre deniyor.


Asansör, aynı zamanda normal şartlarda binada bulunanlar tarafından da kullanılabiliyor. Ancak, bir yangın veya acil durumda, asansörün kontrolü acil durum ekiplerine geçiyor.


Acil durum asansörü nasıl olmalı?

Acil durum asansörü ebatları, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Madde 63 - 

Yapı yüksekliği 51.50 m'den daha fazla olan konut dışı yapılarda, ayrıca acil durumlarda kullanılmak üzere en az 1 asansör yangın asansörü olarak düzenlenecektir.


Bu asansörler için her katta yangın güvenlik hacmi oluşturulmalıdır.


Acil durum asansörünün kabin alanı...