17 / 05 / 2024

Aile konutunun sağ kalan eşe özgülenmesi

Aile konutunun sağ kalan eşe özgülenmesi

Aile konutu sağ kalan eşe nasıl özgülenir? Aile konutunun sağ kalan eşe özgülenmesi ile ilgili esaslar Türk Medeni Kanununda açıklanıyor. İşte aile konutunun sağ kalan eşe özgülenmesi husus ile ilgili maddeler...

Aile konutu nedir? Aile konutu özellikleri nelerdir?

Aile konutu olarak adlandırılan ve hukuki açıdan geçerliliği olan yaşam alanı, aile ve evli çiftlerin hak sahibi olduğu alanlardır. Hukuki kararlarla belirlenen aile konutunun özellikleri, diğer taşınmaz alanlardan farklı kılar. Peki aile konutu nedir, diğer taşınmazlardan farkı nedir?

Eşin ölümü halinde aile konutu şerhi kalkar mı?

Eşin ölümü halinde aile konutunun akıbeti merak ediliyor. Peki, kanunen eşin ölümü halinde aile konutu şerhi kalkar mı?

Aile konutu için tapuya şerh nasıl konur?

Eşler arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle gündeme gelen aile konutu satışıyla ilgili merak edilen ayrıntılar bulunuyor. Bunlardan biri aile konutunun satışının nasıl engellenebileceği. İşte o sorunun yanıtı...

Aile konutunun satışına rıza göstermeyen eş için ne yapılabilir?

Takvim Gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında aile konutunun satışını kaleme aldı. İşte İmal'in o yazısı...

Aile konutu olan taşınmazlar için tapuya şerh konulabilir mi?

Aile konutu hukuken tamamen koruma altında. Eşlerden, aile konutunun maliki olmayan taraf, bu konut için şerh isteyebilir. Peki Aile konutu olan taşınmazlar için tapuya şerh konulabilir mi?

Fatih Dervişali Aile Sağlığı Merkezi açıldı!

Fatih Belediyesi tarafından Dervişali Mahallesi’nde hayata geçirilen ve aynı isimle anılan Dervişali Aile Sağlığı Merkezi hizmete açıldı.

Türkiye’de 894 hastane ve 7 bin 950 aile sağlığı merkezi açıldı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de 894 hastane 7 bin 950 aile sağlığı merkezi, 2 bin 700’e yakın 112 acil sağlık istasyonu ve 171 Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ile hizmet sunulduğunu söyledi.

Nevşehir'in yeni aile sağlığı merkezi hizmete girdi!

Nevşehir'in Sümer Mahallesi'nde inşaatı tamamlanan Aile Sağlığı Merkezi, hizmete girdi.

İstanbul'da 12 butik aile sağlığı merkezi daha açılacak!

İstanbul'un farklı bölgelerine 2018 yılında 20 yeni butik aile sağlık merkezi açılarak hizmete sunuldu. Bu rakamın 2019 yılı içinde 32'ye çıkarılması bekleniyor.

Çekmeköy Doğa Aile Sağlığı Merkezi açıldı!

Çekmeköy Belediyesi’nin Merkez Mahallesi’nde hayata geçirdiği Doğa Aile Sağlığı Merkezi hizmet vermeye başladı.

Çekmeköy Çatalmeşe'ye aile sağlığı merkezi geliyor!

Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Çekmeköy Belediyesi, Çatalmeşe'ye aile sağlığı merkezi inşa ediyor.

Yıldırım Hatice Aslanoba Aile Sağlığı Merkezi tamamlanıyor!

Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Yıldırım Belediyesi, Hatice Aslanoba Aile Sağlığı Merkezi inşaatının yüzde 80'ini tamamladı.

Yıldırım Yeşilyayla Aile Sağlığı Merkezi'nde sona gelindi!

İlçedeki yatırımlarına hız kesmeden devam eden Yıldırım Belediyesi, Yeşilyayla Aile Sağlığı Merkezi'nin inşaatını da tamamlıyor.

Aile konutunun sağ kalan eşe özgülenmesi Haberi

Aile konutunun sağ kalan eşe özgülenmesi

Aile konutunun sağ kalan eşe özgülenmesi!

Türk Medeni Kanunu madde 652'ye göre; Eşlerden birinin ölümü hâlinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.


Haklı sebeplerin varlığı hâlinde, sağ kalan eşin veya mirasbırakanın diğer yasal mirasçılarından birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir.


Mirasbırakanın bir meslek veya sanat icra ettiği ve altsoyundan birinin aynı meslek ve sanatı icra etmesi için gerekli olan bölümlerde, sağ kalan eş bu hakları kullanamaz. Tarımsal taşınmazlara ilişkin miras hukuku hükümleri saklıdır.  


Aile konutunun sağ kalan eşe özgülenmesi yargıtay kararları:

Aile konutunun sağ kalan eşe özgülenmesi davası -1- 

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ


E. 2006/6814

K. 2006/14469

T. 30.10.2006


• AİLE KONUTU ( Ölen...