08 / 05 / 2024

aile konutunun tahliyesi

aile konutunun tahliyesi

Medeni Kanun gereğince, evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi hâlinde eşler aile konutu şerhi olan ev ile ilgili ortak karar alabiliyor. Peki, aile konutunun tahliyesi nasıl sağlanır?

Aile konutundan tahliye!

Medeni Kanun Aile konutundan tahliye hükümlerine göre, konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. İşte iptal veya boşanma hâlinde aile konutu tahliyesi..

Aile konutu nedir? Aile konutu özellikleri nelerdir?

Aile konutu olarak adlandırılan ve hukuki açıdan geçerliliği olan yaşam alanı, aile ve evli çiftlerin hak sahibi olduğu alanlardır. Hukuki kararlarla belirlenen aile konutunun özellikleri, diğer taşınmaz alanlardan farklı kılar. Peki aile konutu nedir, diğer taşınmazlardan farkı nedir?

Eşin ölümü halinde aile konutu şerhi kalkar mı?

Eşin ölümü halinde aile konutunun akıbeti merak ediliyor. Peki, kanunen eşin ölümü halinde aile konutu şerhi kalkar mı?

Aile konutu için tapuya şerh nasıl konur?

Eşler arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle gündeme gelen aile konutu satışıyla ilgili merak edilen ayrıntılar bulunuyor. Bunlardan biri aile konutunun satışının nasıl engellenebileceği. İşte o sorunun yanıtı...

Aile konutunun satışına rıza göstermeyen eş için ne yapılabilir?

Takvim Gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında aile konutunun satışını kaleme aldı. İşte İmal'in o yazısı...

Aile konutu olan taşınmazlar için tapuya şerh konulabilir mi?

Aile konutu hukuken tamamen koruma altında. Eşlerden, aile konutunun maliki olmayan taraf, bu konut için şerh isteyebilir. Peki Aile konutu olan taşınmazlar için tapuya şerh konulabilir mi?

Eşinin rızası olmadan evini devreden yandı!

Ekonomik olarak rahatlamak için evini borcu karşılığında devreden vatandaş yargı frenine takıldı. Yüksek mahkeme, eşin rızası olmadan aile konutunun devredilemeyeceğine karar verdi.

Aile konutunun getirdiği sınırlamalar!

Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını sürdürdükleri gayrimenkule aile konutu deniyor. Peki, aile konutu hangi sınırlamaları getirir? İşte, aile konutunun getirdiği sınırlamalar!

Eş rızası olmadan ev satılır mı?

Bir kimse, eşiyle beraber yaşadığı, aile hayatı sürdürdüğü aile konutunun üzerinde, eşinin rızası olmadan bazı tasarruflarda bulunamıyor. Peki, eş rızası olmadan ev satılır mı?

Muvafakatname örneği nasıl hazırlanır?

Eşiyle beraber yaşadığı, aile hayatı sürdürdüğü tapuda tescilli aile konutunun üzerinde, eşinin rızası olmadan alım-satım veya herhangi bir borca ilişkin tasarrufta bulunamıyor. Peki, muvafakatname örneği nasıl hazırlanır?

Aile konutunun devri!

Medeni Kanun gereğince, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yere aile konutu deniyor. Aile konutu tapuya şerh edilebiliyor. Peki, aile konutunun devri nasıl oluyor?

Aile konutu satışı nasıl yapılır?

Aile konutu, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yere deniyor. Peki, aile konutu satışı nasıl yapılır? Aile konutunun satılması için ne gerekir?

Aile konutunun sağladığı haklar nelerdir?

Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri gayrimenkule aile konutu deniyor. Peki, aile konutunun sağladığı haklar nelerdir?

Aile konutu şerhi talebi!

Bir mesken tapusu üzerine, aile konutu şerhi konması; eşlere birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor. Aile konutunun tapusuna şerh konulabilmesi için, tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. İşte aile konutu şerhi talebi dilekçesi...

aile konutunun tahliyesi Haberi

aile konutunun tahliyesi

Aile konutunun tahliyesi!

Medeni Kanun gereğince, evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi hâlinde, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler.


Konutta kalma hakkını elde eden eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir.


Eşlerin aile konutunda kimin kalmaya ve ev eşyasını kimin kullanmaya devam edeceği konusunda anlaşamamaları hâlinde, hakkaniyet gerektiriyorsa hâkim, olayın özelliklerini, eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu hakka hangisinin sahip olacağına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re'sen karar verir; bu kararında kalma ve kullanma süresini belirleyerek  tapu kütüğüne şerhi için tapu memurluğuna bildirir.


Hâkim aksine karar vermedikçe hak, belirlenen sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. Ancak, bu...