11 / 05 / 2024

alacaklı hakları

alacaklı hakları

İpotekli borç senedinin veya irat senedinin düzenlenmesiyle birlikte dayanağı olan borç ilişkisi yenileme yoluyla sona eriyor. Medeni Kanun hükümlerine göre, alacaklının hakları nelerdir? İşte alacaklının yasal hakları...

Kovulan işçilerin hakları nelerdir? Kovulan işçiler neye dikkat etmeli?

İşverenin bünyesinde çalışan kişinin sözleşmesini tek taraflı fesih etmesi yani işten çıkartması halinde çalışanın birtakım hakları bulunuyor. İşçinin iş yeri sözleşmesi işvereni tarafından tek taraflı fesih edildiği takdirde 4857 sayılı İş Kanunu’na göre işçi, yeni haklar elde ederek alacaklı durum

Vasiyet alacaklısının hakları!

Vasiyet alacaklısı olabilmek için miras bırakanın ölümü anında mirasa ehil olarak sağ olmak gerekiyor. Peki, vasiyet alacaklısının hakları nelerdir? Vasiyet alacaklısının istem hakkı nasıl kullanılır?

Hacizde alacaklının hakları nelerdir?

İcra ve İflas mevzuatı gereğince; Taşınmazın haczi ile tasarruf hakkı Medeni Kanunun 920 nci maddesi anlamında tahdide uğruyor. Peki, kanun gereğince hacizde alacaklının hakları nelerdir? İşte yanıtı..

İpotek alacaklısının hakları!

İpotekli borç senedi, taşınmaz rehniyle güvence altına alınmış kişisel bir alacak meydana getiriyor. İrat senedi ise, taşınmaz üzerinde taşınmaz yükü şeklinde kurulmuş alacak hakkı meydana getiriyor. Peki, ipotek alacaklısının hakları nelerdir?

Mirasçıların hakları nelerdir?

Miras hukukuna göre, bir kimsenin vefatının ardından sahip olduğu mal ve haklar yasal mirasçılarına geçiyor. mirasçıların mirası kabul etme hakkı olduğu gibi mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Peki, mirasçıların diğer hakları nelerdir?

Ev sahibi hakları 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında tarafların hak ve sorumlulukları, 6098 sayılı Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ev sahibinin kiracısına karşı hakları nelerdir? İşte ev sahibi hakları 2015..

Kiracı hakları 2015!

Taşınmaz kiralamalarında kira sözleşmesini imzalayan tarafların yasal hak ve sorumlulukları, Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. İşte kiracı hakları 2015...

Kiracının tahliye hakları!

Mesken ihtiyacını karşılamak için, konut kiralayan kiracıların ev sahibine karşı bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Peki, kiracının tahliye hakları nelerdir? Kiracı hangi durumlarda tahliye edilemez?

Vasiyet alacaklıları kimlerdir?

Mirasbırakan, ölüme bağlı tasarruf yetkilerini kullanarak vasiyetname ile miras bırakabiliyor. Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Peki, vasiyet alacaklıları kimlerdir?

Kentsel dönüşümde kat maliklerinin hakları!

Kentsel dönüşümde, uygulama alanındaki taşınmaz maliklerinin hakları ve tapuya tescil işlemleri, kentsel dönüşüm yönetmeliğinde açıklanıyor. İşte 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu yönetmeliğindeki kat maliklerinin hakları...

Yıkılacak evde kiracı hakları!

Kira sözleşmesi süresi henüz dolmayan taşınmazları yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi durumunda sözleşme feshedilebiliyor. Peki, yıkılacak evde kiracı hakları nelerdir?

Hisseli tarım arazilerinde çiftçi hakları!

15 Mayıs 2014 tarihinde yayımlanan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile bölünemeyen hisseli tarım arazilerinde çiftçilere birtakım haklar tanındı. İşte hisseli tarım arazilerinde çiftçi hakları...

Kapıcı hakları ve sorumlulukları nelerdir?

Bir apartman veya sitede çalışan kapıcı görevlilerinin yerine getirmesi gereken bazı sorumlulukları ve sahip olduğu bazı haklar bulunuyor. Peki, kapıcı hakları ve sorumlulukları nelerdir? İşte Konut Kapıcıları Yönetmeliği esasları..

alacaklı hakları Haberi

alacaklı hakları

Alacaklının hakları nelerdir?

İpotekli borç senedi ve irat senedi koşul ve karşı edim kaydı içermiyor. İpotekli borç senedinin veya irat senedinin düzenlenmesiyle birlikte dayanağı olan borç ilişkisi yenileme yoluyla sona eriyor.


Bunun aksine yapılan sözleşme, sadece tarafları ve iyiniyetli olmayan üçüncü kişileri etkiliyor. Peki Medeni Kanun esaslarına göre alacaklının hakları nelerdir?


Alacaklının hakları..

1. İyiniyetin korunması

a. Tescil bakımından

MADDE 920.- İpotekli borç senedinden veya irat senedinden doğan alacak, tapu kütüğüne iyiniyetle dayanan herkes için kütükteki tescile göre geçerlidir.


b. Senet bakımından

MADDE 921.- Usulüne göre düzenlenmiş olan ipotekli borç senedi veya irat senedi, ona iyiniyetle dayanan herkes hakkında, içinde yazılı olanlara göre geçerlidir.


c. Senet ile tescilin ilişkisi

MADDE 922.- İpotekli borç senedi veya irat senedi metninde yazılı olanlar tapu kütüğündeki tescile uymazsa veya tapu kütüğünde tescil  yoksa,...