03 / 05 / 2024

Apartman yönetiminde kat irtifakı sahipleri

Apartman yönetiminde kat irtifakı sahipleri

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında kat irtifakı sahiplerinin sorumluluklarına ilişkin açıklamalara yer veriliyor. Kanuna göre, kat irtifakı sahipleri kendilerine düşen borçları vaktinde yerine getirmek ile yükümlü...

Kiracı apartman yöneticisi olabilir mi? 

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, denetçi veya denetim kurulu kat malikleri arasından seçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, kiracılar denetçi olarak atanamazlar. Bu durumda merak edilen diğer konulardan biri de kiracıların apartman yöneticisi olup olamama durumudur. İşte bu konu ile ilgili önemli açıklam

Kat malikleri dikkat! Apartman yöneticisi bütün giderlerden muaf olamaz!

Apartman ya da sitelerden en tartışmalı konulardan biri olan aidat ve ek bütçe konularında çok merak edilen sorulardan biri yanıt buldu. Apartman yöneticisi tüm giderlerden muaf olamaz!

Apartman yöneticiliği için gerekli evraklar!

Apartmanda yönetim için, kat malikleri kurulu toplantısında seçim yapılıyor. Peki apartman yöneticiliği için gerekli evraklar nelerdir? İşte tüm merak edilenler...

Bina ve tesis yönetiminde acil yapılması gerekenler!

İTU İşletme Mühendisi, İAU Emlak Yönetimi mezunu, İSG Uzmanı, Kat milkiyeti ve Yönetim Mevzuat Danışmanı ve Eğitmeni Bilirkişi Ozan Özen, bina ve tesis yönetiminde sektörün önünü açacak çözümleri açıkladı. Özen, "Bina ve Tesis Yöneticiliği başlığında da yapılacaklar listesi hep artıyor" dedi.

Apartman yöneticileri dikkat!

Apartman yöneticilerine önemli bir uyarım var: Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yönetici ve site yönetimleri, apartman harcamaları konusunda ‘hesap vermek’le yükümlü. Bu hesabı komşularınıza vermezseniz, mahkemeye verirsiniz.

8 maddede site yönetiminde kat irtifakı ve kat mülkiyeti!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site yönetiminde kat irtifakı ve kat mülkiyeti" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...

Apartman yönetim plan değişikliği nasıl yapılır?

Anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme ve yönetim planı kararlarına göre yönetiliyor. Peki, apartman yönetim plan değişikliği nasıl yapılır?

8 soruda apartman yöneticisi!

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda da belirtildiği gibi site ya da apartmanlar da şartlar uyuyorsa mutlaka yönetici bulunması gerekiyor. Peki apartman yöneticisi aidat öder mi? Apartman yöneticisi ne zaman değişir? diyorsanız işte yanıtı...

Apartman yöneticisi maaşı 2016!

Apartmanda yönetici olarak seçilen kimse sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebiliyor. Peki apartman yöneticisi maaşı 2016 ne kadar?

Apartman yönetiminde kimler bulunur?

Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanıyor. Peki, apartman yönetiminde kimler bulunur?

Apartman yönetiminde vekaleten oy kullanma!

Anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetiliyor. Peki, toplantılarda oy nasıl kullanılır? Apartman yönetiminde vekaleten oy kullanma mümkün mü?

Apartman yönetiminde denetçi istifa ederse ne olur?

Apartmanda yönetimin denetlenmesi için denetçi atanabiliyor. Kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye verebiliyor. Peki, apartman yönetiminde denetçi istifa ederse ne olur?

Apartman yönetimi için yapılması gerekenler!

Bir apartmanda ilk apartman yönetimi Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre kuruluyor. Peki, bir apartman yönetimi için yapılması gerekenler nelerdir? Apartmana yönetici nasıl seçilir?

Apartman yönetiminde kat irtifakı sahipleri Haberi

Apartman yönetiminde kat irtifakı sahipleri

Apartman yönetimi kat irtifakı!

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında kat irtifakı sahiplerinin sorumluluklarına ilişkin açıklamalara yer veriliyor. Kanuna göre, kat irtifakı sahipleri kendilerine düşen borçları vaktinde yerine getirmek ve yapı işini, doğruluk kaideleri uyarınca kolaylaştırmakla, karşılıklı olarak yükümlüdür. 


Söz konusu hükümler, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında "Kat irtifakı sahiplerinin borçları" başlığı ile 26. maddede şu şekilde açıklanıyor:


Kat irtifakı sahiplerinin borçları: 

Madde 26 – Kat irtifakı sahipleri bu hakka konu olan ortak arsa üzerinde, ileride kat mülkiyetine çevrilmek üzere yapılacak yapının sözleşmeye ve plana göre tamamlanması için kendilerine düşen borçları vaktinde yerine getirmek ve yapı işini, doğruluk kaideleri uyarınca kolaylaştırmakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. 

(Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/13 md.) Kat irtifakı sahiplerinden biri kendine düşen borçları, noter aracılığıyla yapılan ihtara rağmen, bu ihtar tarihinden başlayarak iki ay...