18 / 05 / 2024

apartmanda neler yapabilirim

apartmanda neler yapabilirim

Gayrimenkul sahipleri anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar.Apartmanda neler yapılabileceğine daire hususlar Kat Mülkiyet kanunu'nun 42. maddesinde bahsedilmiştir. Peki,apartmanda neler yapılabilir?

Kirasını tahsil edemeyenler nasıl bir yol izlemeli?

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Kiracım kirasını ödemiyor. Neler yapabilirim?'' sorusuna cevap verdi. İşte o yazı...

Arsama nasıl ev yapabilirim?

Bir arsanız olduğunu ve "Arsama ev yapmak istiyorum." dediğinizi düşünelim. Evi kendiniz yapmaya karar verdiyseniz ve "Arsama nasıl ev yapabilirim?" diyorsanız işte yanıtı..

Devremülk sözleşmesinde neler olmalı?

Devremülk alıcısı ile satıcısı arasında yapılan sözleşmeye devremülk sözleşmesi deniyor. Peki, devremülk sözleşmesi nasıl yapılır? Devremülk sözleşmesinde neler olmalı?

Apartmanda oy hakkı nasıl kullanılır?

Apartmanda yapılan toplantılarda kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanıyor ve oy çokluğuyla karar veriyor. Peki, apartmanda oy hakkı nasıl kullanılır?

Veraset intikal vergisi beyannamesinde neler olması gerekir?

Bir kimsenin ölümden sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin mirasçıları tarafından kabul edilmesi sonucunda öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, veraset intikal vergisi beyannamesinde neler olması gerekir?

Emlak vergisi ödemek için neler gerekli?

Emlak vergisi, gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. Ev ve dükkan sahiplerinin yanı sıra arsa ve arazi gibi taşınmazları olan kimseler de vergi mükellefi oluyor. Peki, emlak vergisi ödemek için neler gerekli?

Ticari imarlı arsaya neler inşa edilebilir?

Arsa kullanımları; konut imarlı, ticari imarlı ve karma imarlı olarak karşımıza çıkıyor. İmar görmüş tarlaya konut arsası, ticari arsa arsa deniyor. Peki, ticari imarlı arsaya neler inşa edilebilir?

Kentsel dönüşüm kira yardımında neler değişti?

Kentsel dönüşüm kapsamında sağlanan finansal desteklerin başında kiar yardımı bulunuyor. 1 Ocak 2015 tarihi itibarıyla kira yardımında bazı şartlar değişti. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımında neler değişti?

Ferdi iskan almak için neler gerekli?

Ferdi iskanda daire sahibi evin metrekare ve yapının cinsine göre harçlarını ödeyerek iskanı alabiliyor. Peki, ferdi iskan almak için neler gerekli? İşte, ferdi iskan için gerekenler!

Kiraladığım ev satıldı haklarım neler?

Kiracı ile mal sahibi arasında yapılan kira sözleşmesi, mal sahibinin tasarruf hakkını engellemiyor. Dolayısı ile ev sahibi evi bir başkasına satabiliyor. Peki, "Kiraladığım ev satıldı haklarım neler?" diyorsanız işte yanıtı..

Apartmanda yönetici yok ne yapmalıyız?

Apartman ve konut sitelerinde yönetimin kurulması kanunen zorunlu oluyor. Peki, yeni bir binadan mesken satın aldığınızı ancak henüz yönetimin oluşturulmadığını düşünelim. "Apartmanda yönetici yok ne yapmalıyız?" diyorsanız işte yanıtı...

Torba Yasa ile ev alımında neler değişti?

'Torba Yasa' memur atamasından doğum yardımına, ev alma desteğinden çeyiz yardımına kadar sayısız müjde içeriyor. Peki Torba Yasa ile ev alımında neler değişti?

Hisseli tapu satışı için neler gerekli?

Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Peki, hisseli tapu satışı için neler gerekli?

apartmanda neler yapabilirim Haberi

apartmanda neler yapabilirim

Apartmanda neler yapılabilir?

Apartmanda kat malikleri,anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar.Kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine değişiklikler yapılabiliyor.


Örneğin gayimenkul sahiplerinin birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılabiliyor.


Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödeniyor. 


Apartmanda neler yapılabilir konusu Kat Mülkiyet kanunu'nun 42. maddesinde şöyle açıklanmıştır;


İlgili Kanun maddesi

Faydalı olanlar: 

Madde 42

Kat malikleri,anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı...