28 / 04 / 2024

apartmanda ortak giderlere katılım payı

apartmanda ortak giderlere katılım payı

Ana gayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlerine "Ortak yerler" deniyor. Peki, apartmanda ortak giderlere katılım payı nasıl sağlanır?

Apartmanda ortak alanlar tek kişiye ait olabilir mi?

Bir binanın yapı ve düzenlemesinde, kat maliklerine ait olan özel bölümler ile bu özel bölümlere iliştirilmiş ek parçaların dışında, tüm kat malikleri, kiracıları ve sükna hakkı sahipleri tarafından kullanılan ortak alanlar mevcuttur. Peki ortak alanlar tek kişiye ait olabilir mi? 

Kapıcı dairesi gibi ortak alanları kiraya vermek yasal mı? Kiralama için kime nasıl yetki verilir?

Site ve apartmanda ortak alanın kiraya verilmesi kararını kim alır? Oy birliği mi oy ç okluğu mu gerekir? Kiralamaya kim yetkilidir? Bütün maliklerin oyu gerekir mi? Vekaleten oy kullanılabilir mi? İşte sık sık tartışma yaratan bu konudaki sorulara verilen yanıt...

Ortak kullanım alanı işgali ihtarname 2021!

Herhangi bir site ya da apartmanda yaşayanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte ortak kullanım alanı işgali ihtarname hazırlama...

Apartman ortak kullanım alanı işgali!

Bir site ya da apartmanda oturanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte apartman ortak kullanım alanı işgali...

Sitelerde ortak giderlere katılım arsa payına göre mi belirlenir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Biz 254 haneli bir sitede yaşamaktayız. Bazı evler dubleks, bazıları daire. İçme suyu borularımızdaki patlamaların önlenmesi için basınç düşürücü istasyonlar yapılacak. Katılım eşit mi arsa payına göre mi alınmalı?' sorusunu yanıtladı.

Asansör kullanmayanlar parasını ödemek zorunda mı?

KMK’nın 20. maddesinde “anagayrimenkulün giderlerine katılma” açık-net olarak düzenlendi. Buna göre, kat malikleri kanunen ortak giderlere katılmak zorunda.

Apartmanda ortak alan kullanımı nasıl olur?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kat sahiplerinden birisi kullanmak üzere apartman altındaki küçük iş yerini imza toplamak suretiyle büyütüp imar kısmına da işlettiğini söylüyor. Rıza göstermeyen birkaç komşu imza atmadık. Bu eklentilerin iptal edilmesi için neler yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.

5 soruda apartmanda karar nasıl alınır?

Apartmanın ortak alanları ile ilgili kararlar yönetimin öncülüğünde yapılacak toplantıda alınıyor. Peki, apartmanda karar nasıl alınır?

7 maddede toplu yapılarda ortak giderlere katılım mevzuatı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " 7 maddede toplu yapılarda ortak giderlere katılım mevzuatı " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...

Apartmanda ortak kullanım alanları nelerdir?

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerleri ise ortak kullanım alanları oluyor. Peki, apartmanda ortak kullanım alanları nelerdir?

AVM'lerde ortak alan ödemeleri TL'ye dönüyor!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik Taslağı, markaların yüzünü güldürdü. AVM'lerdeki ortak giderlere metrekare başına ortalama 6 $ ödeyen markalar, artık bunu döviz yerine TL ile yapabilecek

Apartmanda ortak giderler nelerdir?

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerler, ortak alan oluyor. Peki, apartmanda ortak alanlar nelerdir? Apartmanda ortak giderler nelerdir?

Kapıcı birden fazla apartmanda çalışabilir mi?

Kapıcılar, anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması gibi işleri görüyor. Peki, kapıcı birden fazla apartmanda çalışabilir mi?

apartmanda ortak giderlere katılım payı Haberi

apartmanda ortak giderlere katılım payı

Apartmanda ortak giderlere katılım payı!

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarıyan yerlerine "Ortak yerler" deniyor.


Apartmanda ortak kullanım alanları hakkında yapılan giderler kat malikleri tarafından karşılanıyor. Hangi giderlerin hangi oranlarda karşılanacağı ise Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor;


Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma 

Madde 20 - (Değişik birinci fıkra:13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:


a)Kapıcı, kaloriferci,bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;


b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım,koruma güçlendirme   ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; Katılmakla yükümlüdür.


c)Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya...