29 / 04 / 2024

apartmanlarda ortak giderler

apartmanlarda ortak giderler

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerler, ortak alan oluyor. Peki, apartmanda ortak alanlar nelerdir? Apartmanda ortak giderler nelerdir?

Apartmanlarda ortak giderlerin teminatı nasıl karşılanır?

Apartmanlarda güvenlik, temizlik, tamirat gibi apartmanın tümünü ilgilendiren genel hususlarda bir gider söz konusu oluyor. Peki apartmanlarda ortak giderlerin teminatı nasıl karşılanır? Yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Aidatlara zam dönemi yaklaştı! Apartmanlarda aidat zammı nasıl hesaplanır?

Apartman aidatları için yeni bir zam dönemi yaklaşıyor ve apartmanlarda ortak giderler ve toplanan aidat bedelleri ile ilgili uygulanacak olan zamların nasıl hesaplandığı ve uygulandığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Beklenen apartman aidatlarına yapılacak zam ve nasıl hesaplandığı işte a

Büyük konut sitelerinde arsa payına göre ortak giderler nasıl hesaplanır?

Ultima İnternational Eğitim ve Danışmanlık şirketinde Kalite ve Planlama Koordinatörü Zeynel Kayınova, büyük konut sitelerinde arsa payına göre ortak giderin nasıl hesaplanacağını kaleme aldı. İşte Zeynel Kayınova'nın o yazısı...

Apartmanlarda ortak alan işgali nereye şikayet edilir?

Apartmanlarda kat maliklerinin kullanımına ayrılmış olan her yer ortak alan olarak ifade ediliyor. Merdiven boşlukları, kömürlük, bahçe hatta duvarlar dahi ortak alandır. Peki, apartmanlarda ortak alan işgali nereye şikayet edilir?

Apartmanlarda bahçe kime aittir?

Apartmanlarda ortak kullanım alanları hususu bazen sorun teşkil edebiliyor. Apartmanlardaki kat malikleri arasında en çok tartışma ise ortak bahçe kullanımı konusunda yaşanıyor. Peki, apartmanlarda bahçe kime aittir? İşte tüm merak edilenler...

Apartman yöneticileri hangi giderler için para toplayabilir?

Apartmanlarda ya da sitelerde, apartman yöneticisi tarafından harcama yapılan veya yapılacak olan giderler için para toplayabilir. Fakat acil bir durum bulunmuyorsa, apartmanlarda para toplanması için genel kurul kararının olması gerekiyor. 

Apartmanlarda ortak alanların işgaline dava açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Birçok binada hatta sitelerin ortak alanlarında kat maliklerinin ailece ayakkabı bıraktıklarına hatta kapı önü merdiven sahanlıklarına ayakkabı dolabı koyup ayakkabılarını burada sakladıklarına tanık oluyoruz. Buna önlem yok mu?' sorusunu cevapladı.

Sitelerde ortak alan sigortalarına yoğun talep!

Günümüzde birçok kişi yaşamını apartmanlarda ve büyük sitelerde devam ettiriyor. Toplu yaşam alanlarında yaşanabilecek hasarlar ise son yıllarda ‘Ortak Alan Sigortaları’na talebi artırdı.

Apartmanlarda ortak alan tadilatı için oylama gerekir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Apartmanımızda merkezi sistemden bireysele dönüşüm kararı alındı. Tüm daireler kombi sistemine geçti. Kazan bacası tamamen işlevsiz kaldı. Baca kanalını yıkmak istiyorum. İşlevsiz kalan baca kanalının, dairelere katılması mümkün mü?' sorusunu yanıtladı.

Aidatı ödemezseniz ne olur?

Apartman ya da sitelerde oturan maliklerin ortak giderler için verdikleri aidatlara itiraz edenlerle ilgili hukuki yollarla tahsilat yapılabiliyor.

Kiracılar dikkat! Fazla aidat ödemeyin!

Binalarda ortak giderler için ödenen aidatlar kira fiyatlarıyla yarışır duruma geldi. Avukat Ali Güvenç Kiraz, aidatta yazılı her kalemi ödemek zorunda kalan kiracılar için uyarılarda bulundu.

Motellerde ortak giderler için ödemeler nasıl yapılır?

Posta Gazetesi'nin yazarlarından Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun "Motellerde ortak giderler için ödemeler nasıl yapılır" sorusuna yanıt verdi. İşte Tamer Heper'in o yazısı...

Site aidatlarında gider kalem oranları!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez sitelerde ortak giderler için toplanan aidatların gider kalem oranları detaylarını açıkladı. İşte, Site aidatlarında gider kalem oranları...

Apartmanda ortak giderler nelerdir?

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerler, ortak alan oluyor. Peki, apartmanda ortak alanlar nelerdir? Apartmanda ortak giderler nelerdir?

apartmanlarda ortak giderler Haberi

apartmanlarda ortak giderler

Apartmanda ortak giderler nelerdir?

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerler, ortak alan oluyor. 


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince; ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebiliyor. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılıyor:


a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel...