05 / 05 / 2024

Arsa payı oranında ödenen giderler

Arsa payı oranında ödenen giderler

Apartman yönetiminde hangi giderlere kat malikleri eşit olarak, hangi giderlere arsa payı oranında katılım sağlıyor? Apartmanda alınacak kararlarda arsa payı oranında katılım yapılıyor mu? İşte Kat Mülkiyeti Kanunu esasları...

Arsa payı nedir? Arsa payı neye göre belirlenir?

Yasal olarak, tapuda arsa payları kurallara göre dağıtılmalıdır. Bu pay, belirlenmiş şekilde olduğu için doğru bir şekilde hesaplanmalıdır. Peki arsa payı nedir, neye göre belirlenir ve nasıl hesaplanır? İşte arsa payı ile ilgili kapsamlı bilgiler haberin devamında yer alıyor...

Memurlara yüzde 60 oranında refah payı geliyor! Emekliler de bu paydan faydalanacak mı?

Haziran enflasyonu yüzde 1-2 çıkarsa memur emeklilerine yüzde 14-15, diğerlerine yüzde 16-17 zam yapılacak. En düşük memur maaşının 22 bin lira olması için yüzde 60 oranında refah payı zammı yapılacak olması ise emeklilerde beklenti yarattı.

Arsa payı nedir? Arsa payı nasıl hesaplanır?

Arsa payı hesaplama, genellikle arsa sahipleri ile müteahhitler arasında gerçekleştirilen bir durumdur. Ancak bazı durumlarda arsa payı hesaplaması, arsaların sahiplerinin başka mal sahipleri ile arasında da gerçekleşebilir.

Tapu Genel Müdürlüğü'nden arsa payı uyarısı!

Ev alıp satarken hayati öneme sahip olan 'Arsa payı' durumuna Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile ilgili genelge yayımlandı. Genelgede Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verildi. 

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi örneği 2021!

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibi veya sahipleri ile arsa payı karşılığı inşaatı yapmayı taahhüt eden müteahhit arasında imzalanıyor. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi örneği 2021 şu şekilde hazırlanıyor...

Apartman görevlisinin maaşı nasıl hesaplanır?

Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça rtak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.

Hamdi Akın'ın Akfen GYO'daki pay oranı yüzde 18,76'ya yükseldi! 

Akfen GYO'nun Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürü kapsamında Hamdi Akın'a satışı bugün Borsa İstanbul'da gerçekleşti ve Hamdi Akın'ın Akfen GYO'daki pay oranı yüzde 16,50'den yüzde 18,76'ya yükseldi.

Mistral GYO, Lucien Arkas'ın pay oranının yükseldiğini açıkladı!

Mistral Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamada ortağı olan Lucien Arkas'ın pay oranının yüzde 5.01'e yükseldiğini bildirdi. 

Arsa payı yüzde 20'ye düşerse 5 milyon kişi ev sahibi olur!

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, arsa payının inşaat maliyetleri içindeki oranının yüksek olmasından dolayı, halen birçok kişinin konut satın alamadığını söyledi. 

Enka İnşaat net yüzde 3,40 oranında kâr payı avansı dağıtacak!

Enka İnşaat, 13 Aralık 2017 tarihinden itibaren hisse başına brüt yüzde 4,00 net yüzde 3,40 oranında kâr payı avansı dağıtacak.

Binalarda arsa payı sorunu nasıl çözülür?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Binalarda arsa payı sorunu nasıl çözülür?'' sorusunu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı..

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli?

Müteahhit ile arsa sahipleri arasında yapılan Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde arsa sahiplerinin nelere dikkat etmeleri? Sorunun cevabını Avukat Ali Kiraz yanıtladı...

Kadıköy'deki dönüşümün arsa payı ile bağlantısı nedir?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Kadıköy'deki dönüşümün arsa payı ile bağlantısı nedir?'' sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...

Arsa payı oranında ödenen giderler Haberi

Arsa payı oranında ödenen giderler

Arsa payı oranında katılım!

Apartman ve site yaşantılarında anagayrimenkul ile ilgili olarak alınan kararlar Kat Mülkiyeti Kanununa göre alınırken; Anagayrimenkulün giderlerine katılım da aynı kanunun esaslarına göre sağlanıyor.


Kanun gereğince kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak katılırlar.


Diğer tüm giderlere arsa payı oranında katılırlar.


Kat malikleri arasında ayrıca bir düzenleme yapılmamışsa yönetici aylığının ödenmesi giderlerine her kat maliki kendi arsa payı oranında katılır.


Anagayrimenkulün, kat malikleri kurulunca tayin edilecek değer üzerinden sigorta edilmesi kat malikleri kuruluncakararlaştırılabilir. Sigorta yapılması halinde kat malikleri, sigorta giderlerine, arsa payları oranında, katılır.


Oya katılma

Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir. 

Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız...