16 / 05 / 2024

arsada kot farkı nedir

arsada kot farkı nedir

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği gereğince binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden kot veriliyor. Peki, arsada kot farkı nedir? Bahçede kot farkı nedir? İşte yanıtı...

Hüseyin Alan: Kanal İstanbul Marmara'da sahil bırakmaz!

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, "Kanal İstanbul yapılacak olursa Karadeniz'den gelen deniz suyu kot farkı nedeniyle Marmara'ya dolacak. Bunun sonucunda da Marmara Denizi'nin kıyılarında sahil kalmayacak" dedi...

Sarıyer'de yol çöktü, 2 bina tahliye edildi!

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yolun bir bölümü kot farkı bulunan 2 katlı binanın üzerine çöktü. Bölgede bulunan 2 bina tahliye edildi.

Sakarya Demokrasi Meydanı’ndaki kazı çalışmaları tamamlanıyor!

Demokrasi Meydanı’nda devam eden yenileme çalışmalarını yerinde denetleyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Kazı çalışmalarımızın yüzde 90’ını tamamladık. Yeni projeyle meydandaki kot farkını ortadan kaldıracağız.” dedi.

İmar yönetmeliği için sektör temsilcileri ne dedi?

İstanbul Belediyesi, yürürlüğe giren İmar Yönetmeliği ile ilgili ilk adımı attı. Kot farkı olan yerde yapılan inşaatlar kademeli olacak. 8 katlı bir bina önden 5, arkadan 8 kat gözükmeyecek. 3 katı teraslı gibi olacak.

Kot farkı sistemi sona eriyor!

Binalarda kot farkı sistemi ortadan kalkacak. Çevre Bakanlığı'nın taslağına göre, artık yüksek değil, yatay binalar teşvik edilecek.

İstimlak ile kamulaştırma arasında fark var mı?

İstimlak uygulaması; özel kişilere ait taşınmaz malların devlet veya kamu tüzel kişilerince kamu yararı gereğince kanunla gösterilen esaslar çerçevesinde alınması oluyor. Peki, kamulaştırma nedir? İstimlak ile kamulaştırma arasındaki fark var mı?

TGÜB, Fark Yaratan Yapılar Fotoğraf Yarışması düzenliyor!

Türk İnşaat Sektörünün köklü ve saygın kurumlarından Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB), 25. Kuruluş Yılı etkinlikleri kapsamında “Fark Yaratan Yapılar Fotoğraf Yarışması” düzenliyor.

Yuvacık Barajı hidroelektrik santraline dönüştü!

Kentin su ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı'yia arıtma tesisi arasındaki 38 metrelik kot farkını değerlendiren Kocaeli Belediyesi, yerleştirdiği türbinlerle elektrik üretmeye başladı.

Müteahhitler fiyat farkı kararnamesi istiyor!

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Karataş, metal, çimento ve enerji maliyetleri de dikkate alınarak müteahhitler için "fiyat farkı kararnamesi" çıkarılmasını istedi.

Seramiksan Türkiye'nin tasarım farkını CERSAIE'ye taşıdı!

Seramiksan; kusursuz üretim teknolojisinin yanı sıra, profesyonel tasarım ekibi tarafından tasarlanan desen, renk ve modelleri ile Türkiye’nin tasarım farkını CERSAIE’ye taşıdı.

Müteahhitler fiyat farkı kararnamesi çıkarılmasını istiyor!

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Karataş, metal, çimento ve enerji maliyetleri de dikkate alınarak müteahhitler için 'fiyat farkı kararnamesi' çıkarılmasını istedi.

Müteahhitler için fiyat farkı kararnamesi çıkarılacak mı?

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Karataş, metal, çimento ve enerji maliyetleri de dikkate alınarak müteahhitler için 'fiyat farkı kararnamesi' çıkarılmasını istedi.

Hisseli arsada yer belirleme nasıl yapılır?

Hisseli arsalar, tapu üzerinde birden fazla sahibi olan taşınmaz mallar olarak karşımıza çıkıyor. Herkesin kendi payı üzerinde istediği işlemi yapması için yerlerin belirlenmesi gerekiyor. Peki, hisseli arsada yer belirleme nasıl yapılır?

arsada kot farkı nedir Haberi

arsada kot farkı nedir

Arsada kot farkı nedir?

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği gereğince binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden kot veriliyor. Tretuvar seviyesi, kırmızı kota göre belirlenen yol seviyesinin (0.18) m. üstü olarak kabul ediliyor.


Henüz oluşmamış yollarda kot talebi halinde bordür üst seviyesi, ilgili idare tarafından hazırlanan projesine göre en geç 3 gün içinde belirlenir.


Binalara kot verilirken parselin kot aldığı yol cephesinin orta noktası hizasındaki en yüksek tretuvar seviyesi röper kabul edilir.


Parselin kot aldığı yol cephesinin köşe kotları arasında (3.50) m. veya daha fazla kot farkı bulunması halinde, binanın oturacağı alan kademelendirilmek ve her kademenin orta noktasına rastlayan bordür taşı üst seviyesi (+-0.00) kabul edilmek suretiyle kot belirlenir. 


Ancak her kademenin kendi hizasındaki en düşük bordür kotundan itibaren yüksekliği en çok (1.75) m. olmak...