28 / 08 / 2024

Ayasofya kararı

Ayasofya kararı

Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmayacağı uzun zamandır tartışma konusu. Danıştay'da görülen soruşturma sona erdi. Kararın 15 gün içinde açıklanması bekleniyor. 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden 'Ayasofya' açıklaması!

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasıyla ilgili kararı, “Ayasofya’nın müze statüsünün ortadan kaldırılması Atatürk’ün imzasının, Cumhuriyet modernitesinin, kültürün evrenselliğinin reddi anlamındadır” şeklinde değerlendirdi.

Ayasofya'da ibadetin yolu açıldı: Danıştay, camiden müzeye dönüştürülmesi kararını iptal etti!

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştayın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu ifade edildi.

Ayasofya'da 2 formül: Ya yüksek yargı ya Cumhurbaşkanlığı kararnamesi!

Danıştay'ın Ayasofya'yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptaline ilişkin davada bugün kararın açıklanması bekleniyor. 

Reuters'e konuşan Türk yetkili: Danıştay'ın Ayasofya kararını cuma günü vermesini bekliyoruz!

Ayasofya'nın müze statüsünden çıkarılarak ibadete açılması tartışmaları hakkında Reuters'a konuşan üst düzey bir yetkili, "Danıştay'ın Ayasofya kararını cuma günü vermesini bekliyoruz" dedi.

Danıştay'dan Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması kararı!

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın ibadete açılmasıyla ilgili karar aldığını söyledi.

Danıştay'daki Ayasofya duruşması bitti: Karar sonra açıklanacak!

Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmayacağı uzun zamandır tartışma konusu. Danıştay'da görülen soruşturma sona erdi. Kararın 15 gün içinde açıklanması bekleniyor. 

Ayasofya için kritik karar haftası: İbadete açılacak mı?

24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapılan Ayasofya için kritik haftaya girildi. Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılması için açılan davada Danıştay'ın kararı 2 Temmuz'da belli olacak. Kararın duruşmadan sonra açıklanacağı öngörülüyor.

Ayasofya'nın müze olması için hazırlanan kararnamedeki Atatürk imzası sahte mi?

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ayasofya’nın müze haline getirilmesi için hazırlanan kararnamenin ve Atatürk imzasının sahte olduğunu ileri sürüyor, diğer uzmanlar ise böyle bir şeyin mümkün olmadığını belirtiyor. Danıştay 2 Temmuz’da konuya ilişkin nihai karar verecek. 

Ayasofya’nın statüsünün değişmesi için talimat verildi!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 1934 yılında Danıştay kararıyla müzeye dönüştürülen Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesi için talimat verdiği ortaya çıktı.

Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nin restorasyonu iptal edildi!

Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi, Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nin hukuka aykırı restorasyonuna ilişkin iptal kararı verdi...

1938 yılında Ayasofya Hamamı ile Sultanahmet Medresesi evrak dairesi olacak!

1938 yılında Başbakanlık, Osmanlı döneminden kalan kıymetli evrak ve vesikaların tasnif edilerek, Topkapı Sarayı'ndan ve Cevad Paşa Kütüphanesi'nden, Ayasofya Hamamı ile Sultanahmet Medresesi'ne nakledilmesine karar vermiş.

1932 yılında Sultanahmet ve Ayasofya arasına park yapılacakmış!

29 Mart 1932 tarihli Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre Ayasofya ve Sultanahmet Cami arasında ki meydana ağaç dikilecekmiş, daha sonra alınan karar ile buraya park yapılması kararı alınmış.

Ümraniye Nevzat Ayaz Lisesi'nin yıkım kararı var ama öğrenim devam ediyor!

Ümraniye'deki Nevzat Ayaz Lisesi'nde, üç yıldır yıkım kararı olmasına rağmen eğitim öğretime devam ettiği ortaya çıktı. Öğrenciler ve velileri bir an önce yeni bir okul yapılmasını istiyor

Ayasofya kararı Haberi

Ayasofya kararı

Ayasofya'yı cami statüsünden müze statüsüne taşıyan kararın iptali için gerçekleştirilen başvuru Danıştay gündemine geldi.

Sputniknews'te yer alan habere göre, başvuru Danıştay tarafından değerlendirildi ve duruşma sona erdi. Danıştay'ın kararını 15 gün içinde yazılı olarak açıklayacağı belirtildi.

Ayasofya tartışması


İstanbul'un fethinden 58 yıl sonra 1511'de camiye dönüştürülen Ayasofya, 1934'de ise Bakanlar Kurulu kararıyla cami statüsünden müzeye çevrildi.

Bu karar, tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı vakıflar, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması amacıyla dava açtı. Onlardan biri de Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği açtığı dava.

Bugün görüşülen davada, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesi kararı için hazırlanan protokelde, Atatürk’ün imzasının sahte olduğu iddia edildi.

Kararın iptali isteniyor ve derneğin 2005'te açtığı ilk davada Danıştay, "Ayasofya'nın müze olarak kalması yönünde karar vermişti. Danıştay'ın 2019 yılında aldığı bir kararın Ayasofya için...