11 / 05 / 2024

ayasofya medresesi

ayasofya medresesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yeniden inşa edilen ve Ayasofya Yerleşkesi olarak açılan Ayasofya Fatih Medresesi, tarihte üç defa inşa edilip iki defa yıktırıldı. İşte o olayların perde arkası...

300 yıllık hamamların yıkılış hikayeleri!

İstanbul'daki tarihi eserlerin önemli bir kısmı 19. yüzyıldaki modernleşme hareketiyle yok oldu. Örneğin, 17. yüzyıldan Abbas Ağa Hamamı, yol geçecek diye yanlışlıkla yıkıldı. İşte günümüze kadar ulaşamayan eserlerin ilginç hikâyeleri..

Ayasofya Medresesi yıktırıldı! İşte o belediye başkanının adı ve yıkımın nedeni

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yeniden inşa edilen ve Ayasofya Yerleşkesi olarak açılan Ayasofya Fatih Medresesi, tarihte üç defa inşa edilip iki defa yıktırıldı. İşte o olayların perde arkası...

Ayasofya Fatih Medresesi'nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya Fatih Medresesi'ndeki uygulamaların artık son aşamaya geldiğini açıkladı...

Samsun Hazinedarzade Süleyman Paşa Medresesi restore ediliyor!

Osmanlı medreselerinin en geç tarihli eserlerinden olan Samsun Hazinedarzade Süleyman Paşa Medresesi restore ediliyor.

Şanlıurfa Balıklıgöl'deki Halil-ürrahman Medresesi'nin arazi mecliste!

Şanlıurfa Balıklıgöl'deki Halil-ürrahman Medresesi'nin bulunduğu arazinin satışa çıkarıldığı iddiası meclis gündemine taşındı..

Ayasofya Gayrimenkul Yatırım Limited Şirketi kuruldu!

Ayasofya Gayrimenkul Yatırım Limited Şirketi Mehmet Ali Ciğer tarafından 10 bin TL sermaye ile 8 Kasım'da kuruldu. 

Ayasofya Müzesi'nin restorasyonu 2018'de bitecek!

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş 2018’in sonuna kadar Ayasofya’daki iç zemin düzeltilmesi ve iç cephedeki düzenlemelerin bitirileceğini söyledi...

Hançerli Fatma Sultan Medresesi restore edildi!

Bursa Büyükşehir Belediyesi bakımsızlık ve yangınlarda büyük hasar gören Fatma Sultan Medresesi'ni restore etti.

Kırşehir Cacabey Medresesi yenilenmeyi bekliyor!

Kırşehir’deki Cacabey Gök Bilim Medresesi, çürümeye terk edildi. 800 yıldır ayakta kalan bir cami için vatandaşlar gerekli çalışmaların yapılmasını istiyor.

Mimar Fossati’nin Ayasofya ve İstanbul albümü yeniden basıldı!

Mimar Gaspare Fossati’nin Ayasofya ve İstanbul albümü 162 yıl sonra yeniden basıldı. 1852’de Sultan Abdülmecid’in desteğiyle bastırılan bu meşhur eseri Çamlıca Basım Yayın 162 yıl sonra orijinaline uygun olarak yeniden bastı.

TOKİ Trabzon Ayasofya Camii'nde çalışmalara başladı!

TOKİ tarafından bir müteahhide yaptırılan Trabzon Ayasofya Camii'nde çalışmalara başlandı. Proje kapsamında otopark ve kapalı çarşının üzeri 3. defa sökülüp yapılıyor.

Trabzon Ayasofya Camii'nin yapı sağlığı takip altında!

Trabzon'da 12. yüzyılda inşa edilen Ayasofya Camii'nin yapı sağlığını düzenli takip edebilmek ve oluşması muhtemel risklere erken müdahale edebilmek için EKG'si çekilecek. Yapıya 8 ivme ölçer takılacak.

Ayasofya Camisi 2 milyon liraya restore edilecek!

Trabzon'da 52 yıl müze olarak hizmet verdikten sonra 4 yıl önce yeniden ibadete açılan Ayasofya Camisi'nde yaklaşık 2 milyon liraya mal olacak restorasyon gerçekleştirilecek.

Hançerli Fatma Sultan Medresesi'nde sona gelindi!

Bursa’yı çağdaş bir geleceğe taşırken, kentin kültürel değerlerini de gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi tarafından, yeni bir kültür merkezi olarak, Yıldırım İlçesi’ne kazandırılacak Hançerli Fatma Sultan Medresesi’nde çalışmalar hızla devam ediyor.

ayasofya medresesi Haberi

ayasofya medresesi

İstanbul fatihi Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethettikten sonra Ayasofya'yı camiye çevirirken, Ayasofya'nın kuzeybatısında yer alan "Papaz odaları" adlı yapıyı medrese olarak hizmete sundu.

Zaman içinde medrese işlevini sürdüren yapı Sultan Abdülaziz döneminde 1869-1874 arasında yıktırılarak, eski medrese temelleri üzerine yeniden inşa edildi. Yeni medrese binası, Ayasofya'dan geriye çekilerek batı cephesinin hizasında hazırlanan projelere göre yapıldı.

Son Ayasofya Medresesi, Daru'l-Hilafetü'l-Aliye Medresesi olarak kullanılırken 1924'te İstanbul Belediyesi tarafından Öksüzler Yurdu olarak değerlendirildi.

ÖKSÜZLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Ayasofya 1934'te müze olduğunda bir süre daha Öksüzler Yurdu olarak kullanılan yapı, 1936'da harap olması ve kullanıma uygun olmaması nedeniyle yıkıldı.

Yeniden inşa edilen Ayasofya Fatih Medresesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesine Ayasofya Yerleşkesi olarak özüne uygun şekilde kullanılmak üzere tahsis edildi.

Medresede Ayasofya Araştırmaları Merkezi, Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Araştırma Merkezi, İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi, İslam Hukuku...