29 / 04 / 2024

ayni haklar ne demek

ayni haklar ne demek

Ayni haklar denilince ilk olarak akla mülkiyet hakkı geliyor. Peki mülkiyetten başka ayni haklar nelerdir, detayları...

Ayni haklar ne demek?

Ayni haklar eşyalar üstündeki egemenlik yetkisine işaret ediyor. Ayni haklar ne demek? için tıklayın...

Çıplak mülkiyet nedir?

İntifa hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve sahibine tam kullanma hakkı veren bir ayni haktır. Bu hak ayni haklar arasında en geniş kapsamı sunar ve bu nedenle hak sahibine taşınmazı kullanma ve faydalanma hakkını verir. Peki çıplak mülkiyet hakkı nedir, ne işe yarar?

Kira sözleşmesi olmayan kiracılar aman dikkat! İspatlayamazsınız yandınız! 

Mülk sahibi ile kiracı arasında gayrimenkul kiralanırken bir kontrat imzalanıyor. Ancak bazı kişiler bu aşamayı atlayabiliyor. Peki, Kira sözleşmesi yoksa kiracı ve ev sahibinin hakları ne olur? Kira sözleşmesi olmayan kiracılar aman dikkat!

İşte Ramazan Bayramı’nda çalışanların hakları! Fazla mesai ücreti ne kadar? Arife günü çalışan fazla mesai alacak mı?

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kalırken, çalışanlar da üç günlük bayram tatilini iple çekiyor. Bayramda çalışmak zorunda olanlar ise haklarını merak ediyor. Peki, köprü izni nedir? Fazla mesai ücreti ne kadar? Arife günü çalışanlar da fazla mesai ücreti alacak mı? Detaylar haberimizde….

EYT’de göz ardı edilen soru: Depremde hayatını kaybeden EYT’linin hakkı ne olacak?

EYT düzenlemesinin 28 Şubat’ta Meclis'in açılmasıyla görüşülüp kısa sürede yasalaşması bekleniyor. Diğer tarafran, EYT'liyken depremde hayatını kaybedenlerin haklarının ne olacağı ise merak konusu oldu.

Sözleşmeli memura kadro ne zaman gelecek? Tam 600 bin kişiyi ilgilendiriyor…

Sözleşmeli olarak çalışan personelin kadro haklarıyla ilgili gelişmeler gelmeye devam ediyor. Peki Sözleşmeli memura kadro ne zaman gelecek? Talepte neler var? İşte haberin detayları...

Sigortasız işçi şikayet ederse ne olur?

Sigortasız işçinin hakları var mı? Sigortasız işçi şikayet ederse ne olur? sorularının yanıtları merak ediliyor. İşte detaylar!

Süper Lig'in canlı yayın haklarını alan televizyon kuruluşu belli oldu! Abonelik ücreti ne kadar olacak?

Süper Toto Süper Lig'in yılan hikayesine dönen canlı yayın haklarını kimin kazandığı konusu sonunda netlik kazandı. Daha önce Saran Group'un ihaleyi kazandığı açıklanmış süreç sürüncemede kalmıştı. Süper Lig'in yayın haklarını Katar şirketi beIN Medya'nın aldığı açıklandı.

Kira şerhi nedir? Kira şerhi ne işe yarar?

Kira sözleşmesi ev sahibi ile kiracının haklarını güvence altına alıyor. Bu sözleşme ile birlikte tarafların belirlenen kurallara uyması gerekli oluyor. Kiracı ve ev sahibinin anlaşması durumunda kira şerhi de yaptırılabiliyor. Peki kira şerhi nedir? Kira şerhi ne işe yarar?

Ev sahibi evi satarsa ne olacak? Kiracı evden çıkmak zorunda mı?

Kirada oturduğu evin üçüncü bir kişiye satılması durumunda, sürecin nasıl işleyeceği konusunda yeni ev sahibi ve kiracı arasında bazı anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Peki, bu gibi durumlarda kiracının hakları nelerdir? Ev sahibi evi satarsa ne olacak? İşte tüm merak edilenler...

Tapuya şerh koydurma ücreti bu yıl ne kadar? İşte 2022 tapu şerhi ücreti!

Tapuya şerh koymak, gayrimenkul sahibinin mal üzerindeki haklarını kısıtlama amacıyla yapılan bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Tapuya konulan şerh tapu siciline işleniyor. Peki, Tapuya şerh koydurma ücreti bu yıl ne kadar oldu! 2022 tapu şerhi ücreti...

Milyonların beklediği EYT için tarih netleşti! EYT'de son durum ne?

3600 ek gösterge ve sözleşmeli memurlara yeni haklar meselesinin çözüme kavuşması sonrasında EYT konusu öncelikli olarak gündeme gelecek. Milyonların beklediği EYT için tarih netleşti. Peki, EYT'de son durum ne? İşte tüm merak edilenler...

Kiracı evden çıkmadan ne kadar önce haber vermeli 2022?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracıların bildirim yolu ile sözleşmeyi feshetme hakları bulunuyor. Peki, kiracı evden çıkmadan ne kadar önce haber vermeli 2022?

Kiracıyım evden çıkmak istemiyorum, ne yapabilirim?

Son zamanlarda oturdukları evden çıkmak istemeyen kiracılar "Kiracıyım evden çıkmak istemiyorum, ne yapabilirim?" sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte tahliyesi istenilen kiracı hakları...

ayni haklar ne demek Haberi

ayni haklar ne demek

Mülkiyetten başka ayni haklar nelerdir?

Mülkiyetten başka ayni haklar nelerdir sorusunun yanıtından önce, ayni haklar nedir sorusunu yanıtlamak faydalı olacaktır.


Ayni haklar nedir?

Kişilerin eşya üzerinde doğrudan doğruya hakimiyetini sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen haklardır.


Ayni haklar, mutlaklık ilkesi, belirlilik ilkesi ve kamuya açıklık ilkesi gibi ilkelere dayandırılıyor. 

- Mutlaklık ilkesi

Ayni hakların herkes karşısında ileri sürülebilmesini ifade ediyor. Örneğin, malik kendisine ait bir nesne üzerindeki mülkiyet hakkını herkes karşısında iddia edebilir.

- Belirlilik ilkesi

Ayni haklar yalnızca önceden belirli nesneler üzerinde kurulabiliyor. Belirsiz bir eşya topluluğu üzerinde ayni hak kurulması mümkün olmuyor.

- Kamuya açıklık ilkesi

Ayni hakların mutlak haklardan olması, bu hakların sahiplerinin herkesçe bilinmesini gerektiriyor. 


Mülkiyetten başka ayni haklar nelerdir sorusunun yanıtına gelince;

Ayni haklar, sınırsız ve sınırlı olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Sınırsız ayni...