08 / 05 / 2024

Bahar Uzun Kentsel dönüşümde dejavu korkusu

Bahar Uzun Kentsel dönüşümde dejavu korkusu

Son birkaç yıldır yaptığımız hatayı yarım ağızla itiraf edip göstermelik de olsa telafisine girişiyoruz. Yılan hikayesine dönen, kentsel dönüşümün simgesi haline gelen Fikirtepe tam bir keşmekeş içerisinde...

Nasıl bir kentsel dönüşüm İstanbul ve Türkiye’yi kurtarır? İşin düğümünü rezerv alan çözecek!

Uzun zamandır beklenen Kentsel Dönüşüm Yasası’yla ilgili tartışmalar sürerken, Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, Oksijen Gazetesi’ndeki sayfasında Kentsel Dönüşüm Yasası ile ilgili akıllardaki tüm soruları cevapladı...

Vatandaşlar kentsel dönüşümü istemeyince belediye yetki devri kararı çıkardı!

Başakşehir’de vatandaşlar kentsel dönüşüme karşı uzun süredir mücadele ediyor. Başakşehir Belediyesi, kesinleşmiş yargı kararına rağmen Şahintepe için yeni yetki devri kararı çıkardı. Vatandaşlar, “Hukuksuzluğa direneceğiz” dedi.

Kentsel dönüşüm yasanın detayları ortaya çıktı: İstanbullu konutuna, düşük ve uzun vadeli taksitlerle erişebilecek!

Marmara Bölgesinde beklenen olası depremden dolayı kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırıldı. Ekimde Meclis'in açılmasıyla birlikte, İstanbul’a özel kentsel dönüşüm yasa teklifi masaya yatırılacak. İşte detaylar...

Mersin Akdeniz'de yerinde kentsel dönüşüm çalışmaları başladı! 

Mersin'in Akdeniz ilçesinde bölge sakinleri tarafından uzun süredir beklenen kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Bölge sakinleri çalışmalardan çok memnun. 

İzmir'e kentsel dönüşüm dopingi!

İzmir'de uzun zamandır yavaş ilerleyen kentsel dönüşümde doping etkisi oluşturacak bir adım için harekete geçildi. 

Okmeydanı kentsel dönüşüm projesinde yıkımlar başladı!

İstanbul Okmeydanı'nda vatandaşların uzun zamandır beklediği kentsel dönüşüm projesi sonunda başladı. Proje çerçevesinde gerekli önlemler alınarak yıkımlar başladı. 

İzmir Narlıdere'ye kentsel dönüşüm müjdesi!

Narlıdere Belediyesi, 4 ayrı mahallede uzun senelerdir devam ettirdiği kentsel dönüşüm projelerinde mutlu sona geldi. Çatalkaya, Narlı, Atatürk ile 2. İnönü mahallelerini dahil eden kentsel dönüşüm projeleri için beklenen müjde Ankara’dan verildi.

Kentsel dönüşümde nelere dikkat edilmeli?

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Evimizi kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapmak istiyoruz. Acaba çok uzun sürüp, bize maddi anlamda sorun çıkarır mı?'' sorusunu cevapladı...

Depremzedelere düşük faiz ve uzun vadeli dönüşüm kredisi önergesi reddedildi!

2020 senesinde ülkemizde birçok deprem meydana geldi. Bu depremlerin çoğu yıkıma neden oldu. CHP, depremde evleri hasar gören konut sahipleri için düşük faizli, uzun vadeli kentsel dönüşüm destek kredisi sağlanmasını önermişti. Bu önerge reddedildi.

Mersin Akdeniz'de kentsel dönüşüm çalışmaları başladı!

Mersin Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, ilçe halkının uzun süredir beklediği kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığını açıkladı.

Bursa İstanbul Caddesi'nde kentsel dönüşüm başladı! 

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Caddesi'nde uzun süredir beklenen kentsel dönüşüm çalışmaları için düğmeye bastı. Proje dahilinde düzensiz yapılaşma ortadan kaldırılacak. 

Keçiören kentsel dönüşüm sorunu ABB meclis gündeminde!

Uzun süredir devam eden Keçiören kentsel dönüşüm sorunu ABB meclis gündeminde tartışıldı. 

Kentsel dönüşümde dünya rekoru Türkiye'nin!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm kredisini 200 bin TL'ye yükseltmeye hazırlanması inşaat sektörünü umutlandırdı. Sektör temsilcileri, dönüşümü hızlandırmak için düşük faizli ve uzun vadeli kredileri tavsiye ediyor.

Bahar Uzun Kentsel dönüşümde dejavu korkusu Haberi

Bahar Uzun Kentsel dönüşümde dejavu korkusu

İnsanlık medeniyetinin göz bebeği, binlerce yıllık geçmişe sahip İstanbul’u 30 yılda kentsel dönüşüme muhtaç hale getirdik. Kentleşemedik, kentin şefkatine ihanet ettik.


Son birkaç yıldır yaptığımız hatayı yarım ağızla itiraf edip göstermelik de olsa telafisine girişiyoruz. Yılan hikayesine dönen, kentsel dönüşümün simgesi haline gelen Fikirtepe tam bir keşmekeş içerisinde. Belediye meclisinin onayladığını yerel mahkeme durduruyor, mimarlar odasının önerilerini belediyeler görmezden geliyor. Birinin açıklamasını diğeri yalanlıyor.


Daha yolun başında tökezledik. Bir arpa boyu yol aldık ama önümüzde daha kilometreler var. Fikirtepe gibi orta büyüklükte bir semti çözememişken; Esenler, Zeytinburnu ve diğer mega ilçelerin kentsel dönüşümünü nasıl başaracağız ki? Düşündükçe insanın uykuları kaçıyor. 


Tüm bu düşüncelerin arasında bir başka soru takılıyor aklıma? Bunca yaşanan tartışmaların, hataların ortasında yükselmeye devam eden yeni projeler, 20-30 yıl sonra...