10 / 05 / 2024

Belediye meclis karar defteri

Belediye meclis karar defteri

Her ayın ilk haftası, önceden kararlaştırılan günde toplanan belediye meclisi karar yeter sayısı nedir? Belediye meclisi toplantı gündemi nasıl belirleniyor? İşte kanun hükümleri ve sorularınızın yanıtı...

Antalya'da belediye Meclis Üyesi, imar müdürünü savcıya şikayet etti!

Antalya'nın Akseki ilçesi MHP’li Belediye Meclis Üyesi Cenk Doğru, Akseki’nin Cevizli ve Bademli Mahalleleri sınırlarında yer alan kaçak yapılaşmayla ilgili işlem yapmadığı ididalarıyla Belediye İmar Müdürü İbrahim Yıldız hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet etti.

Boş ofislerin, konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclisine yetki!

Atıl durumdaki boş ofisler konuta dönüştürülecek. Bu kapsamda toplam konut oranı en fazla yüzde 50 olabilecek şekilde konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesi imkanı getirildi.

Çeşme Sakarya Mahallesi'nin imar planları yargıda! 

İzmir Çeşme Belediyesi, Sakarya Mahallesi'nde imar planlarında 'ticaret-turizm-konut' olarak işli olan yaklaşık 5 bin metrekare taşınmazı meclis kararıyla 'belediye hizmet alanı' olarak değiştirdi. Söz konusu imar planları yargıya taşındı. 

Denizli'de İmar Komisyonu Başkanı, Belediye'nin projesini kendi şirketine aktardı iddiası!

Denizli’de CHP’li imar komisyonu başkanı, iddiaya göre 4 arkadaşıyla birlikte mimarlık ofisi kurup yasaya aykırı olmasına rağmen belediye projesini kendi grubuna aldı. 3 CHP’li Belediye Meclis üyesi “kamu yararı gözetilmiyor” diye partisinden istifa etti.

Ekrem İmamoğlu 8 meclis kararını veto etti!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun geçtiğimiz ay AKP-MHP grubunun oyları ile kabul edilen 8 kararı veto ettiği belirlendi. Ekrem İmamoğlu'nun veto ederek tekrar görüşülmek üzere meclise gönderdiği kararların büyük bölümünü tahsisler oluşturdu.

Münir Karaloğlu'ndan Kırklar Dağı'nın imara açılmasına tepki!

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, türkülere konu olan Kırklar Dağı'nda 9 yıl önce yapımına başlanan, sonrasında mahkeme kararıyla yıkılan konutlar için imar izni veren, dönemin belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinden hesap soracağını dile getirdi. 

İYİ Parti’den olası İstanbul depremine ilişkin belediyelere soru önergesi!

İzmir’de yaşanan deprem felaketinin ardından İYİ Parti’nin İstanbul’da grubu bulunan 27 ilçedeki belediye meclis üyeleri, ortak bir metin ile meclis üyesi oldukları belediyeye soru önergesi sunmaya karar verdi. Önergede, 3 sorunun yanıtlanması talep edildi. 

Mersin Büyükşehir Temmuz ayı Meclisi'nde kira konusu görüşülecek!

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, su faturalarının 3 ay süreyle ertelenmes ive Büyükşehir’in kiracısı olan esnafın kira borçlarının 3 ay ertelenmesi için meclis kararı gerektiğini, Temmuz ayı meclisinde bu konuları gündeme getireceklerini söyledi.

Moskova'da inşaat projelerine devam kararı!

Rusya'da hükümet inşaat projelerine devam edilip edilmemesiyle ilgili nihai kararı yerel yönetimlere bıraktı. Moskova'da belediye devam kararı aldı.

Aydın Çine'de cemevi inşaatı meclis gündeminde!

Cumhur İttifakı Çine Belediye Meclis Üyesi Muhammet Demir'in meclise verdiği önerge ile Yeniköy Mahallesi'nde bulunan Cemevi inşaatı gündeme geldi. Demir, "Cemevi inşaatı bugüne kadar bitirilmeliydi" diye konuştu.

Ereğli Belediye Meclis’inde kampüs inşaatı imar planı onaylandı!

Zonguldak Ereğli Belediye Meclis Toplantısı’nda Eski Devlet Hastanesi Alanına yapılacak olan kampüs inşaatı için imar planı oylandı ve imar planı oybirliği ile kabul edildi.

Manisa'da meclis üyeleri ve STK'lara imar planı çalışmaları anlatıldı!

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve şehir merkezinde 1989'dan beri yapılmayan Manisa Merkez imar planları belediye meclis üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine anlatıldı.

Denizli Belediye Meclis'inde inşaat sektörü konuşuldu!

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı toplantısında, inşaat sektörünün durumu ele alındı. Danıştay 6. Dairesi’nin kararı, 'Yapı sahipleri başta olmak üzere müteahhitlerin ve kooperatiflerin inşaat başvuruları durma noktasına geldi' yönünde oldu.

Belediye meclis karar defteri Haberi

Belediye meclis karar defteri

Belediye meclisi karar yeter sayısı!


Belediye Kanununa göre belediye meclisleri, her ayın ilk haftası, önceden kararlaştırılan günde toplanıyor. Meclis, resmi tatile rastlayan günlerde çalışmasına ara verebiliyor. Ayrıca belediye meclisi her yıl bir ay tatil kararı alabilir.


Bütçe görüşmesine rastlayan toplantı süresi en çok yirmi gün, diğer toplantıların süresi en çok beş gündür.


Mutat toplantı yeri dışında toplanılmasının zorunlu olduğu durumda üyelere önceden bilgi vermek kaydıyla meclis başkanının belediye sınırları içerisinde belirlediği yerde toplantı yapılır. Ayrıca, toplantının yeri ve zamanı mutat usûllerle belde halkına duyurulur.


Meclis toplantıları açıktır. Meclis başkanının veya üyelerden herhangi birinin gerekçeli önerisi üzerine, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kapalı oturum yapılmasına karar verilebilir.


Meclis görüşmeleri görevlilerce tutanağa geçirilir, başkan ve kâtip üyeler tarafından imzalanır. Toplantılar, meclisin kararıyla sesli ve görüntülü cihazlarla da...