27 / 04 / 2024

belediye nasıl istimlak eder

belediye nasıl istimlak eder

İstimlak İşlemleri Rehberine göre; Belediyece istimlakin yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekiyor. Peki, belediye nasıl istimlak eder? Belediye istimlak işlemleri nelerdir?

Yeni kentsel dönüşüm yasasında rezerv alan uygulaması nasıl işleyecek?

CHP’li Belediye Meclis üyesi Egemen Ergun, yeni kentsel dönüşüm yasasında rezerv alan uygulamasının nasıl işleyeceğini tek tek açıkladı. İşte yeni yasa ile ilgili değişenler ve merak edilenler...

İnşaat ruhsatı nedir? İnşaat ruhsatı nasıl alınır?

Yeni bir yapının inşa edilebilmesi için belediye veya özel il idaresinden alınan belge inşaat ruhsatı olarak adlandırılır. Peki inşaat ruhsatı nereden ve nasıl alınır? İnşaat ruhsatı ne kadar sürede alınır? İşte inşaat ruhsatı ile ilgili kapsamlı bilgiler haberin devamında yer alıyor...

İstanbul'da zabıta alımları başladı! Son başvuru tarihini sakın kaçırmayın! Zabıta memuru nasıl olunur?

Zabıta memuru olmak isteyenlerin beklediği müjde geldi. İstanbul'daki o belediye zabıta memuru alımı yapılacağını açıkladı. Peki zabıta memuru nasıl olunur? İşte detaylar...

Belediyeler 6.500 TL maaşla çok sayıda memur alacak! Belediye iş ilanlarına nasıl başvurulur? Hemen başvurabilirsiniz!

Üç farklı belediye toplamda 116 memur alımı yapacak. Peki belediye iş ilanlarına nasıl başvurulur? İşte detaylar...

Şehirler teknolojiyi nasıl kullanıyor?

Akıllı otoparklar, akıllı kavşaklar, akıllı ulaşım, akıllı sulama sistemleri... Belediyeler akıllı şehir olmak için birbiriyle yarışıyor. “Şehirler teknolojiyi nasıl kullanıyor” sorusunun cevabını belediye başkanları anlattı...

Togo kuleleri nasıl hızla yükseldi?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş başkentteki Togo kulelerinin nasıl hızla yükseldiğini anlattı...

Melih Gökçek, başkanlık konutunu nasıl aldı?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde belediyeye ait Teras Evler’de yer alan villayı başkanlık konutu olarak kullanan Melih Gökçek’in görevden ayrıldıktan sonra da konutu terk etmediği ortaya çıktı. Gökçek konutu nasıl aldığını anlattı...

İstimlak bedeli nasıl alınır?

Özel mülkiyette  bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi işlemine istimlak deniyor. Peki, istimlak bedeli nasıl alınır?

2016 yılı çevre temizlik vergisi nasıl ödeniyor?

Çevre temizlik vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödeniyor. Bu vergi arsa ve araziler için ödenmiyor. Peki, 2016 yılı çevre temizlik vergisi nasıl ödeniyor?

İskan alındıktan sonra tapu değişimi nasıl olur?

Bir arsa üzerinde projesine uygun ve süresinde tamamlanan yapılara, belediye iskan belgesi veriyor. İskan alındıktan sonra tapu değişimi yapılabiliyor. Peki, iskan alındıktan sonra tapu değişimi nasıl olur?

Dükkan çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince, mesken ve işyerleri için çevre temizlik vergisi ödeniyor. Peki, dükkan çevre temizlik vergisi nasıl ödenir? Dükkan çevre temizlik vergisi 2015 ne kadar?

Parsellerde yapılaşma nasıl olur?

Bir parselin bulunduğu imar adasına ait parselasyon planı yapılıp belediye encümenince kabul edilip Tapu'ya tescil edilmeden o adadaki herhangi bir parsele yapı ruhsatı verilemiyor. Peki, parsellerde yapılaşma nasıl olur?

TOKİ İskenderun başvuru işlemleri nasıl yapılıyor?

TOKİ İskenderun Evleri için 15 yıla varan vade uygulanıyor. Proje İskenderun Belediye Başkanlığı ve TOKİ işbirliğinde satışa sunuluyor. Peki TOKİ İskenderun başvuru işlemleri nasıl yapılıyor?

belediye nasıl istimlak eder Haberi

belediye nasıl istimlak eder

Belediye nasıl istimlak eder?

İstimlak İşlemleri Rehberine göre; Belediyece istimlakin yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekiyor. Örneğin: Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanı, vb. gibi.


İstimlak özel mülkiyetin tamamının veya bir kısmının devlet mülkiyetine geçmesi veya bu gayrimenkul üzerinde idari irtifaklar kurmak şeklinde olabiliyor.


İstimlaklarda, gayrimenkulün Anayasa ile ilgili kanunda öngörülen esaslara göre tespit edilmiş bedelinin nakden ve peşin olarak koşulsuz ödenmesi gerekiyor.


Özel kanunlarla ön görülen olağanüstü durumlarda (Halk sağlığını tehdit eden unsurları oluşturan taşınmazlar vb. gibi) 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kanunun 27. maddesi uygulanıyor. Bu maddeye göre kamulaştırma kararı Bakanlar Kurulundan alınıyor.


Kamu Tüzel kişisi olan Belediyelerin yapacağı İstimlak şlemlerinin neler olacağı, 4650 Sayılı kanun ile...