22 / 05 / 2024

Belediyenin yetki ve sorumlulukları

Belediyenin yetki ve sorumlulukları

Belediyenin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları 5215 sayılı Belediye Kanunu 'nda düzenleniyor. Belediye Kanunu gereğince, belediyenin yetkileri nelerdir?

Beşiktaş'ta GYO maddesi ortalığı karıştırdı: Beşiktaş'ın mülkleri satılıp, borçlar ödenecek! 

Beşiktaş'ta yapılacak genel kurul toplantısında tüzüğe eklenmek istenen bir madde yeni bir tartışmaya sebep oldu. Özellikle yönetimde hali hazırda olan gayrimenkul yatırım ortaklığı yetkisinin genel kurulun yetki ve görevleri arasına da eklenmek istenmesi soru işaretleri yarattı. Beşiktaş'ın mülkler

Yavuz Öztürk, vekaleten Halk GYO Proje Geliştirme ve Uygulama Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı!

Halk GYO Yönetim Kurulu tarafından, Proje Geliştirme ve Uygulama Genel Müdür Yardımcılığı yetki ve görevlerini yerine getirmek üzere, Proje Uygulama Müdürü Yavuz Öztürk'ün Genel Müdür Yardımcılığı makamına vekaleten atanmasına karar verildi. 

ABD'nin SPK'sından kripto paralar için uyarı!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, kripto para piyasalarını mümkün olan en üst düzeyde denetleyeceklerine dikkat çekerek Kongre'ye kripto para piyasasının regülasyonuna ilişkin daha fazla yetki ve kaynak sağlama çağrısı yaptı.

Sosyal konutların kiralama ve satışı için belediye başkanına yetki verilmesi teklifi reddedildi!

İBB Meclisi'nde sosyal konutların kiralama ve satışı için belediye başkanına yetki verilmesiyle ilgili teklif dördüncü kez reddedildi.

Emlakçı yetki belgesi nereden ve nasıl alınır?

Emlakçı yetki belgesini emlak ticareti yapacak kişilerin alması gerekiyor. Emlak alım satımında hizmet kalitesinin artırılması ve haksız rekabet ve kayıt dışılığın önüne geçilmesi için yapılan düzenleme sonrasında emlakçı yetki belgesi almaları şartı bulunuyor.

Yetki belgesi olmayan işletmeler emlakçılık yapamayacak!

1 Eylül 2020 tarihinden sonra yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat alamayacak ve emlakçılık yapamayacak.

Kanal İstanbul için mahalli yönetim yetki dışı!

‘Kanal İstanbul’ projesinin uluslararası hukuk’u ve devletlerarası siyasî ilişkileri ilgilendiren ve bir mahallî yönetimin yetki alanı dışında olduğunun düşünülmesi gerekiyor. Proje uluslararası hukuku da yakından ilgilendiriyor.

5 soruda taşınmaz ticareti yetki belgesi!

Emlak sektörüne yönelik düzenleme uyarınca 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren itibaren yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat alamayacak ve bu kişiler emlakçılık yapamayacak. Bu kişilerin 31 Ağustos tarihine kadar taşınmaz ticareti yetki belgesi alması gerekiyor. 

En fazla yetki belgesi İzmirli emlakçılarda!

TÜGEM İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Okay, emlakçılıkta kayıtdışı çalışmaların önüne geçmek ve mesleğin itibarını yükseltmeyi planladıklarını anlatarak en fazla yetki belgesini İzmirli emlakçıların aldığını söyledi.

Belediyelerin çevre düzenlemesi ve altyapı yatırımları kısıtlanıyor mu? 

Yeni gelen düzenlemeyle, büyükşehir belediyelerinin 3 ay içinde başlamadığı projelerde yetki ilçe belediyelerine geçebilecek, su havzaları yerleşime açılabilecek ve kamusal alanlar şirketlere verilecek...

İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik!

İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31053 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kırklareli'de emlakçılara yetki belgeleri verildi!

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen emlak danışmanlığı eğitim ve sınavı sona erdi. 5 sınavını başarı ile tamamlayan 4 kursiyere yetki belgeleri verildi.

Tapu Müdürlüklerince Yetki Alanı Dışında Taşınmazlarla İlgili Tapu İşlemlerinin Yapılması Yönetmeliğinde Değişiklik!

Tapu Müdürlüklerince Yetki Alanı Dışında Kayıtlı Bulunan Taşınmazlarla İlgili Tapu İşlemlerinin Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Belediyenin yetki ve sorumlulukları Haberi

Belediyenin yetki ve sorumlulukları

Belediyenin yetkileri nelerdir?

Belediyenin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları 5215 sayılı Belediye Kanunu'nda düzenleniyor.


Belediye, beldenin ve belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olarak ifade ediliyor. Peki, belediyenin yetkileri ve imtiyazları nelerdir?


Belediyenin yetkileri ve imtiyazları

MADDE 15.- Belediyenin yetkileri ve imtiyazları şunlardır:


a) Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak.


b) Kanunların belediyeye verdiği yetki çerçevesinde yönetmelik çıkarmak, emir vermek, belediye yasakları koymak ve uygulamak, kanunlarda belirtilen cezaları vermek.


c) Gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri ile ilgili olarak kanunlarda belirtilen izin veya ruhsatı vermek.


d) Özel kanunları gereğince belediyeye ait vergi, resim, harç, katkı...