10 / 05 / 2024

bilirkişilerin yetkileri

bilirkişilerin yetkileri

Listelere kaydedilmiş kişiler arasından görevlendirilmiş olan bilirkişilere görevi için öncelikle yemin verdiriliyor. Ancak, görevlendirildikleri her dava veya işte ayrıca yemin verdirilmiyor. Peki, bilirkişinin yetkileri nelerdir?

TMMOB'dan Kanal İstanbul için itiraz dilekçesi!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Kanal İstanbul ÇED Olumlu Kararı İptal Davası için belirlenen bilirkişilerin objektif olmadığını ileri sürerek dilekçe verdi ve itirazda bulundu.

Mahkemeden ilginç karar: Araziyi satan bilirkişi oldu!

Antalya Alakır Vadisi'nde, toprak evlerinin yanındaki arazi kazılıp, yeraltı su kaynağı HES şirketince kesilen Tuğba Günal ile Birhan Erkutlu'nun açtığı davada, Mahkeme heyeti, araziyi şirkete satan kişiyi, bilirkişi olarak atadı.

SİT statülerine bilirkişi itirazı!

Birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan Patara ile Fırnaz Koyu’nda statü değişikliğine, mahkemenin talebi üzerine rapor hazırlayan bilirkişi heyeti itiraz etti. 

Bilirkişi raporunda Bahçeşehir Göleti'ndeki inşaat ticari amaç için yapılıyor denildi!

İstanbul Bahçeşehir Gölet’teki parsellere dair imar planının iptali davasında bilirkişi raporu dosyaya eklendi. Raporda, dava konusu planlarda önerilen ticaret alanlarının kar amaçlı ticari faaliyete dönüştüğü açıklandı.

Gurbetçilerin ve Yabancıların Veraset Vergisi!

Kurtulus Partners Vergi Uzmanı Mustafa Bey, veraset vergisi ile ilgili yazı dizisi kaleme aldı. Gurbetçilerin ve yabancılar veraset vergisi ile ilgili merak ettiği he şey bu yazıda... İşte "Gurbetçi̇leri̇n ve Yabancıların Veraset Vergi̇si̇ Yazı Dizisi 4. Bölüm"...

Gurbetçilerin ve Yabancıların Veraset Vergisi!

Kurtulus Partners Vergi Uzmanı Mustafa Bey, veraset vergisi ile ilgili yazı dizisi kaleme aldı. Gurbetçilerin ve yabancılar veraset vergisi ile ilgili merak ettiği he şey bu yazıda... İşte "Gurbetçi̇leri̇n ve Yabancıların Veraset Vergi̇si̇ Yazı Dizisi 3. Bölüm"...

Gurbetçilerin ve Yabancıların Veraset Vergisi!

Kurtulus Partners Vergi Uzmanı Mustafa Bey, veraset vergisi ile ilgili yazı dizisi kaleme aldı. Gurbetçilerin ve yabancılar veraset vergisi ile ilgili merak ettiği he şey bu yazıda... İşte "Gurbetçi̇leri̇n ve Yabancıların Veraset Vergi̇si̇ Yazı Dizisi 2. Bölüm"...

Emlak sektöründe bilirkişi ne demektir?

Emlak sektöründe bilirkişilerden sıklıkla faydalanılmaktadır. Peki emlak sektöründe bilirkişi ne demektir?

Kırcami'nin imar sorunları için bilirkişi keşfi yapıldı!

Antalya’nın Kırcami bölgesinde 30 yıldır süren imar sorunları için Şehir Plancıları Odası’nın açtığı plan iptal davasında bilirkişi keşfi yapıldı.

6 soruda Türkiye’de kira geliri olan gurbetçilerin vergilendirilmesi?

Kurtulus Partners Vergi Uzmanı Mustafa Bey, Emlakkulisi.com okurları için "6 soruda Türkiye’de kira geliri olan gurbetçilerin vergilendirilmesi"nin detaylarını kaleme aldı...

Kartal'da çöken binadaki ihmaller bilirkişi raporunda!

Kartal'da Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında bilirkişilerce hazırlanarak soruşturma dosyasına sunulan ön inceleme raporunun detayları belli oldu.

Fadıl Akgündüz'ün dosyaları 2 yıldır bilirkişi bekliyor!

‘Jet Fadıl’ olarak bilinen Fadıl Akgündüz’den alacaklı olanların avukatı Sıtkı Cansız, davaların bilirkişi engeline takıldığını ifade ederek “Dosyalar bir kamyon dolusu. Kimse incelemek istemiyor” diye açıklama yaptı. 

Çiftçilerin kredi ödemelerinde yapı ruhsatı aranması şartı TBMM'de!

Çiftçilerin kredi ödemelerinde yapı ruhsatı aranması şartı getirilmesi TBMM gündemine taşındı. CHP'li Özer, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

bilirkişilerin yetkileri Haberi

bilirkişilerin yetkileri

Bilirkişinin yetkileri nelerdir?

Hakim veya savcının hukuki bilgisi dışında, çözümü uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren durumlarda bilirkişiye başvuruluyor. 


Listelere kaydedilmiş kişiler arasından görevlendirilmiş olan bilirkişilere, il adli yargı adalet komisyonu huzurunda, “Bilirkişilik görevimi sadakat ve özenle, bilim ve fenne uygun olarak, tarafsız ve objektif bir biçimde yerine getireceğime, namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ederim.” şeklindeki sözler, tekrarlattırılmak suretiyle yemin verdirilir. 


Bu bilirkişilere, görevlendirildikleri her dava veya işte ayrıca yemin verdirilmez; sadece görevlendirme yazısında, bilirkişilere önceden etmiş bulundukları yemine bağlı kalmak suretiyle oy ve görüş bildirmek zorunda oldukları hususu hatırlatılır. Peki, bilirkişilerin yetkileri nelerdir?


Bilirkişinin yetkileri

-Bilirkişi, görevini, mahkemenin sevk ve idaresi altında yürütür.


-Bilirkişi, görev alanı veya sınırları hakkında tereddüde düşerse, bu tereddüdünün giderilmesini, her zaman mahkemeden isteyebilir.


-Bilirkişi,...