08 / 05 / 2024

bina aidatı gecikme faizi hesaplaması

bina aidatı gecikme faizi hesaplaması

Apartman aidat bedelinin zamanında ödenmemesi veya hiç ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanıyor. Apartman aidatı gecikme faizi hesabında günlük faiz hesabı yapılmıyor.İşte, apartman aidatı gecikme faizi hesaplaması!

Apartman aidat borcu zamanaşımı!

Apartmanda gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki zamanaşımı süresi için gecikme tazminatı ödüyor. Peki apartman aidat borcu zamanaşımı süresi ne kadar? İşte tüm merak edilenler...

Aidat borçları ev sahibinden istenebilir!

Kira kontratında aidatı kiracınızın ödeyeceği yönünde bir anlaşmanın yapılmaması durumunda, site yönetimine kiracının ödemediği aidatlar gecikme faizi ile birlikte ev sahibinden alınır.

Ödenmeyen apartman aidatı için icra takibi olur mu?

Posta yazarı Tamer Heper, '1822 haneli bir sitede oturuyorum. Kendi kafalarına göre aidat toplamaya kalkıyor. Ödemeyenlere gecikme cezası tatbik ediyor ve hatta gecikme cezasını ödemeyenleri de icraya vereceklerini söylüyor. İcraya verilirsek, bir de icra masrafı vs. öder miyiz?' sorusunu yanıtladı.

Aidatını ödemeyene icra takibi!

Aidatını ödemeyen kat maliki için Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 20'ye göre, asıl alacakla birlikte her aidat için aylık yüzde 5 hesabı ile gecikme tazminatı alınabilir ve icra takibi başlatılabilir. 

Balıkesir'de döviz bozdurup ev alana elektrik, su, doğalgaz bedava!

Balıkesir’de faaliyet gösteren bir inşaat şirketinin sahibi, daire satın almak üzere döviz bozduran vatandaşların evlerinin elektrik, su, doğal gaz, internet, tv, bina aidatı ücretlerini firma olarak karşılayacaklarını dile getirdi. 

Apartmanda aidat ödemeyenlere ilginç yaptırım!

Adana'da bir apartman yöneticisi, 50 lira olan aidatı ödemeyen bina sakinlerinin faydalanamaması amacıyla asansöre şifreli bir sistem yaptırdı...

Ödenemeyen aidatların icra takibi bina yönetimleri için yeni kazanç kapısı!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin, bazı bina yönetim firmalarının, vatandaşın geç ödediği her aidat borcu için ayrı ayrı icra dosyası açarak haksız kazanç sağlamaya çalıştığını savundu. Şahin "75 liralık bir aidat için tüketiciden 600 lira çıkıyor" dedi.

Site aidatı gecikme faizi 2015!

Konut sitelerinde ortak alanların bakım, onarım ve temizlik gibi işlerin giderleri kat malikleri tarafından tahsil ediliyor. Peki, ödeme gecikirse ne kadar faiz uygulanır? İşte site aidatı gecikme faizi 2015..

Kooperatif gecikme faizi hesaplama!

Kooperatiflerde ortakların yüklendikleri paylar için ödeyebilecekleri para tutarı anasözleşmede belirtiliyor. Peki, kooperatif aidatı ödenmezse ne olur? Kooperatif gecikme faizi ne kadar? İşte kooperatif gecikme faizi hesaplamaları..

Emlak vergisi aylık gecikme faizi 2015!

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Verginin geç ödenmesi halinde faiz uygulanıyor. İşte emlak vergisi aylık gecikme faizi 2015...

Emlak vergisi gecikme faizi 2015!

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi ödeniyor. Senede 2 eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin gecikmesi halinde faiz uygulanıyor. İşte emlak vergisi gecikme faizi 2015...

Apartman aidatı gecikme cezası!

Apartmanda ortak alanlar için yapılan harcamalar ve günlük hizmetlerin bedeli kat maliklerin tümü tarafından karşılanıyor. Aidat ödemesinin gecikmesi durumunda, gecikme faizi uygulanıyor. Peki, apartman aidatı gecikme cezası ne kadar?

Aidat Gecikme Tazminatı nedir?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında gecikme tazminatının ne olduğuna, hangi durumlarda ödenmesi gerektiğine değindi. Kat maliklerinin de sorularını cevapladı. İşte Tamer Heper'in köşe yazısı;

bina aidatı gecikme faizi hesaplaması Haberi

bina aidatı gecikme faizi hesaplaması

Apartman aidatı gecikme faizi hesaplaması!

Apartman aidatı; bağımsız bölümlerin kat maliki veya varsa kiracılarından alınıyor. Aidatlar, apartmanın ortak giderleri için toplanıyor. 


Apartman aidatı ödemelerine Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, aralarında başka bir anlaşma yoksa, kat maliklerinin tümü “kapıcı, bahçıvan, kaloriferci, bekçi, teknisyen gibi personel giderlerine” eşit olarak katılmakla yükümlü sayılıyor. 


Kanuna göre, apartman ve sitelerde ortak kullanım alanlarının giderleri ve günlük hizmetlerin giderleri için apartman sakinlerinden belli bir oranda aidat alınıyor.


Belirlenen bedelin zamanında ödenmemesi veya hiç ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanıyor. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü sayılıyor. 


Bu hususta hesaplama yapılırken kaç gün geciktiğinin bir önemi bulunmuyor. Yani 1 gün de gecikse 30 gün de gecikse aynı faiz uygulanıyor....