05 / 05 / 2024

Bina Ortak giderleri neden ödenir

Bina Ortak giderleri neden ödenir

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında Bina Ortak giderleri ile ilgili okuyucusunun sorularını cevaplıyor.

Ocak'ta merkezi bütçe de kira krizinden kaçamadı: Bina kiralama giderleri yüzde 141 yükseldi! 

CHP Milletvekili Türker Ateş, kira krizi ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu ve devletin de kira krizinden kaçamadığına, berkezi bütçeden karşılanan bina kiralama giderlerinin yüzde 141 arttığına dikkat çekti. 

AVM'ler darboğazda! Finansman giderleri kira gelirlerinin 3,41 katına çıktı!

Ortak alan gelirleri sınırlanan ve dövizle kiralama yasağı getirilen alışveriş merkezlerinin finansman darboğazında olduğu gündeme geldi. “AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi”nde, sektörün finansman giderleri kira gelirlerinin 3,41 katına yükseldiği belirtildi. İşte ayrıntılar...

Apartman sakinleri inanamadı!  Bina duvarsız kaldı... 'Duvarı çalmışlar'

İstanbul Avcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan bir binanın yanındaki bina ile ortak duvarı kullandığı ortaya çıktı. Yıkımı yapılan evin yanındaki binanın bir cephesi duvarsız kaldı. Apartman sakinleri yaşanan durum karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

AVM'lerdeki ortak gider sorunu büyüyor!

Perakendecilerle AVM yönetimleri arasında başlayan ‘ortak alan genel giderleri tartışması’ alevlendi. Taraflardan karşılıklı restler geldi.

Şehir hastanelerinin kira bedelleri ilk altı ayda ne kadar oldu?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü Temmuz 2021 merkezi bütçe verilerini duyurdu. Rekor seviyelere ulaşan kalemlerden biri de şehir hastanelerinin kiralarının içinde olduğu ‘bina kiralaması giderleri' oldu.

Bina ortak alanlarında değişiklik yapılabilir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, '10 dairelik apartmana görüntülü diafon talep ediliyor. Sadece ben kabul etmiyorum. Katılmazsam zilimin iptal olacağı söyleniyor. Hukuken buna hakları var mı?' sorusunu yanıtladı.

Bina yapmak için iki arsa birleştirilebilir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Müteahhit bizim arsaya bina yapacaktı. İki arsayı birleştirdi, sonra da ortadan kayboldu. Şimdi ortada birleşmiş iki arsa ve birkaç ortak var. Ne yapabiliriz?'' sorusunu yanıtladı. 

4 maddede bina ortak alanlarındaki baz istasyonlarının vergilendirilmesi!

Bina ortak alanlarındaki baz istasyonlarının vergilendirilmesi nasıl oluyor. İşte tüm detaylarıyla bina ortak alanlarındaki baz istasyonlarının vergilendirilmesi...

Yönetim planıyla ortak alan hakkınız gasp edilemez!

Tüm bina ve sitelerde var olan yönetim planı ile hak sahiplerinin ortak alan hakları sınırlanabilir mi? Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş konuyla ilgili detayları anlatıyor:

AVM'lerde ortak alan giderleri TL cinsinden olacak!

Perakende yasasında büyük uzlaşma sağlandı Perakendeciler ve AVM yatırımcıları, perakende yasasına ilişkin ortak metinde anlaşma sağladılar. Varılan anlaşmaya göre AVM'lerde ortak alan giderleri artık TL cinsinden olacak.

AVM'lerde ortak alan giderleri TL cinsinde ödenecek!

Alışveriş merkezleri ve kiracılar arasında tartışma konusu olan ortak alan giderleriyle ilgili uzlaşma sağlandı. Gümrük Bakanlığı’nın AVM’ler Hakkında Yönetmelik Taslağı’nda yer verdiği gibi ortak alan giderinin TL cinsinde ödenmesi konusunda anlaşıldı.

Kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nedir?

Bir binanın kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli olarak ilan edilmesi halinde, yapı yıkılıyor. Peki, kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nedir?

Bina yöneticisi ne iş yapar?

Kat Mülkiyeti Kanunu usul ve esaslarına göre binalar bina yönetimi tarafından yönetiliyor. Kat maliklerinin ortak kararı doğrultusunda bina yönetimi seçiliyor. Peki, bina yöneticisi ne iş yapar?

Bina Ortak giderleri neden ödenir Haberi

Bina Ortak giderleri neden ödenir

Kiracı olarak oturduğum apartman dairesinin aylık aidatı 150 TL. Bunun içinde kapıcı ücreti, kapıcı sigortası, kapıcı dairesinin suyu, elektriği var. 

Yani ben başkasının harcamalarına katılıyorum. Ancak ben bunlara katılmak istemiyorum. Buna katılmamak için ne yapabilirim? Ben daireden çıksam ödemediğim ayların parası ev sahibinden alınır mı? Sözleşmemizde bu giderlerin kiracıya ait olduğu yazılı. Bu giderler için bana dava açılırsa ne yapabilirim?


Ortak yaşamda birtakım giderlere katılmak zaruridir. Tek başına yaşama imkanı olmayan hallerde, özellikle şehir hayatında birlikte yaşamaktan başka çaremiz olmuyor. Birlikte yaşama halinde de birtakım ihtiyaçlar ancak kapıcı vasıtası ile karşılanıyor. Bilirkişi olarak haftanın en az üç günü birçok eve girip çıkıyorum. Kapıcı bulunmayan binalarda çöplerin merpen boşluklarında biriktirildiğine ve özellikle daire önlerindeki merpen sahanlıklarına kullanılmayan ayakkabılar dahil aile fertlerinin tümünün...