14 / 05 / 2024

binada kot altı daire

binada kot altı daire

Binaların yoldan kotlandırılmasında genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden kot veriliyor. Peki, Kot altı daire ne demek? Kademeli kotlandırma nedir? İşte yanıtı...

Ankara'da 18 katlı bina boşaltıldı!

Ankara Yenimahalle'de duvarlarında çatlaklar oluşan 18 katlı binada oturanlar, boşaltıldı. Apartman sakinleri, "Evlerimizin değeri düşecek" diyerek, binayı görüntüleyen gazetecileri engellemeye çalıştı.

Ordu Altınordu'da heyelanda 3 bina yıkıldı, 9 binada ise risk tespit edildi!

Ordu'nun Altınordu ilçesine bağlı Topluca Mahallesi, son 10 yıldır meydana gelen heyelanlar sebebiyle kayıyor. 3 binanın yıkıldığı, 30 dönüm fındık bahçesinin hasar aldığı, 9 binada ise risk tespit edilen mahallede cami de yıkılmak üzere...

Yönetici binada iş yeri açabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, "Bizim binada bir yönetici var, üç yıldır ne toplantıya davet ediyor ne alınan kararları bildiriyor. Bir de binanın altını kazıp kendine iş yeri açıyor, kaldırıma merdiven yapıp bir de kapı koyuyor. Bu yönetici ile ben nasıl başa çıkayım?" sorusunu yanıtladı...

Diyarbakır'da 30 binada hasar tespit edildi, 2 katlı bina boşaltıldı!

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde belediye ekiplerince yapılan incelemede 30 binada hasar tespit edildi. Yıkılma tehlikesi bulunan 2 katlı bir bina tahliye edildi.

İstanbul’daki 1.8 milyon binanın yüzde 60’ı risk altında!

17 Ağustos’tan günümüze kadar olası depreme karşı alınan tedbirlerin yetersizliğine değinen Prof. Dr. Naci Görür, “İstanbul’daki 1.8 milyona yakın binanın yüzde 60’ı risk altında. Sadece yüzde 1’i yıkılsa ve her binada bir kişi hayatını kaybetse bile 18 bin insan yapar” şeklinde konuştu.

Kağıthane'de çöken binada ziynet eşyaları kalan vatandaşlar bekliyor!

Çöken binada ziynet eşyaları ve parası kalan vatandaşların bekleyişi sürüyor. Yıkılan evde yaşayan Emine Dulkadir, "Altınlarım ve hac param evde kaldı" dedi...

Diyarbakır'da yıkım kararı verilen bina boşaltıldı!

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde duvarlarında hasar meydana gelen 6 katlı binanın yıkılmasına karar verildi. Karar sonrası boşaltılan binada oturanlar otele yerleştirildi.

Gaziosmanpaşa'da boşaltılan binada inceleme!

Merkez üssü Çanakkale Ayvacık'ta meydana gelen deprem İstanbul'da da hissedildi. Depremin ardından Gaziosmanpaşa'da boşaltılan 4 katlı bir bina, belediye ekipleri tarafından incelendi.

Kartal’da çöken binada enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor!

Kartal’da çöken binada enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Enkaz altında kimsenin kalmamasının ardından, enkaz kaldırma çalışmaları sabah saatlerinde de aralıksız sürüyor. 

Zonguldak'taki 2 riskli bina boşaltıldı!

Zonguldak'ta, duvarlarında çatlaklar oluşan 2 bina boşaltıldı. 2 binada oturan 25 kişinin tahliye edildi.

Sütlüce'de boşaltılan bina çöktü!

Sütlüce'de bulunan 4 katlı binada temel açma çalışması sırasında toprak kayması meydana geldi. Olay sonrası boşaltılan bina çok geçmeden çöktü.

Kot altı katlara daire yapılamayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yönetmelik taslağına göre bundan sonra bodrum olması gereken yerlere daire yapılmayacak. Yeni yönetmelik ile her bölgenin kendi imar düzenlemesi yapılacak.

Sivrice Belediyesi'nin binası risk altında!

Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak, Belediye binasının ocak ayında meydana gelen heyelan nedeniyle risk altında olduğunu, ancak imkânsızlıklardan dolayı aynı binada halka hizmet vermeyi devam ettiklerini söyledi.

binada kot altı daire Haberi

binada kot altı daire

Kot altı daire ne demek?

Binaların yoldan kotlandırılmasında genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden kot veriliyor. Kotlandırma işlemlerine dair esaslar, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde açıklanıyor.


Kot altı daire; zemin katının altında yer alan daireye deniyor. Kot 1 daire zemin katının altındaki ilk daire oluyor. Kot-2, kot-3 gibi daireler ise daha da aşağıda olan daireler olarak karşımıza çıkıyor.


İmar Yönetmeliği gereğince tretuvar seviyesi, kırmızı kota göre belirlenen yol seviyesinin (0.18) m. üstü olarak kabul ediliyor. Henüz oluşmamış yollarda kot talebi halinde bordür üst seviyesi, ilgili idare tarafından hazırlanan projesine göre en geç 3 gün içinde belirleniyor.


Binalara kot verilirken parselin kot aldığı yol cephesinin orta noktası hizasındaki en yüksek tretuvar seviyesi röper kabul edilir.


Parselin kot aldığı yol cephesinin köşe kotları arasında...