20 / 11 / 2024

Sivrice Belediyesi'nin binası risk altında!

Sivrice Belediyesi'nin binası risk altında!

Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak, Belediye binasının ocak ayında meydana gelen heyelan nedeniyle risk altında olduğunu, ancak imkânsızlıklardan dolayı aynı binada halka hizmet vermeyi devam ettiklerini söyledi.




Elazığ Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak, Sivrice Belediye binasının olası bir heyelana karşı risk altında olduğunu belirterek, “Belediye binamızı taşımak için ciddi bir yer bulamadık. AFAD ve Çevre Bakanlığı ile ilgili görüşmelerimiz oldu. Burada hizmete devam etmenin çok da sağlıklı olmadığını beyan ettik. Ama belediyemizin imkânları olmadığından istinat duvarlarını çekemedik” dedi. Hem bu konu hem de Sivrice’ye ilişkin Başkan Ebubekir Irmak ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.


Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım bir yatırım paketi açıkladı. Sivrice’nin turizm potansiyeli yüksek ancak bu yatırım paketinde turizm desteklenecek sektörler içinde yer almıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu konuda önemli olan Elazığ’ın Cazibe Merkezleri arasına girmesiydi. Cazibe Merkezleri içinde yer alan illerin hangi sektöre daha yatkın olduğu ile ilgili STK’lar ve siyasileri ile tekrar görüşülecektir. Bu görüşmeler neticesinde çıkan sonuç Başbakan’a sunulacaktır. Yani bu aşamadan sonra iş STK ve siyasilere düşmektedir. Bölgemiz sanayi, imalat, turizm vs. hangi alana daha uygunsa o alanla ilgili çalışmalar yapılacaktır. Doğuya artık farklı bir gözle bakılacak. Batı yapılacak çalışmalar veya yatırımlar artık Doğu’da da yapılabilecek. Çünkü doğudaki iş gücümüz daha düşük ve daha ucuz.


Sivrice’de hangi ekonomik faaliyetler öne çıkıyor?

Şu ana kadar maalesef kendi değerlerimizi tam anlamıyla anlatamadık. Yani bundan vatandaşlarımız istifade edemedi. Görünürde batık bir şehir var. Ama biz bunu Türkiye ekonomisine kazandıramadık. Bu süreçten sonra ilimize daha çok yatırımcı gelecek. Tabi bölgemizde turizm dışında tarım ve hayvancılıkta yapılmaktadır. Ayrıca balcılık denilince akla gelecek olan yerlerde biri de Sivrice’dir.


İlçeye yüzer havuz yapmaktaki amacınız neydi?

Yüzer havuzumuz iki yıldır hizmette. Gölümüz krater gölü olduğu için her noktada suya girmek tehlikeli. Eğer ki yüzme bilmiyorsanız daha da tehlikeli. Tabi göle girilmemesi konusunda uyarı levhalarımız var. Yani gerekli tedbirleri alıyoruz. Ama tatlı sularda suyun çekme özelliği olduğundan yüzer havuz yapmayı planladık. Böylece buraya gelen vatandaşlar ailesiyle birlikte rahatlıkla suya girebiliyor. Biz bu yüzer havuz sayısını artırmak istiyoruz.


Geçtiğimiz yıl ocak ayında Sivrice ilçemiz bir heyelan tehlikesi ile karşı karşıya kaldı ve bu heyelandan belediye binası ve bir okul kısmen de olsa zarar gördü. Bu anlamda bu konuyla ilgili herhangi bir önlem alındı mı?

2016 yılının ocak ayında metrekareye düşen yağış miktarı 73 kg’dı. Haliyle kendi hizmet binamızın altındaki yerde bir heyelan oldu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın yapmış olduğu bir okul bu heyelandan zarar görmedi.  Ama biz güvenlik gerekçesi nedeniyle okulu eğitim öğretime kapattık. Ama kendi hizmet binamız halen risk altında. Ancak belediye binamızı taşımak için ciddi bir yer bulamadık. AFAD ve Çevre Bakanlığı ile ilgili görüşmelerimiz oldu. Burada hizmete devam etmenin çok da sağlıklı olmadığını beyan ettik. Ama belediyemizin imkânları olmadığından istinat duvarlarını çekemedik. AFAD’dan görüşmelerimiz oldu. İnşallah buradan gelecek olan yardımla çalışmalara başlayacağız. Bu anlamda bu güvenlik önlemini aldıktan sonra hem burada hizmetlerimize devam ederiz hem de okulumuzu eğitim ve öğretime açmış oluruz.


Kapatılan okuldaki öğrenciler eğitimine nerede devam ediyor?

4+4+4 eğitim sisteminden dolayı bir okulumuz boştu. Okulların birleşmesiyle bu öğrenciler burada eğitim ve öğretime başladı. Boş okuldaki derslik sayısı fazla olduğundan bu öğrencileri herhangi bir şekilde mağduriyet yaşamadı.


Uzun bir süredir beklenen imar çalışmasının bittiğini söylediniz bu anlamda imar çalışmasının ilçeye ne gibi faydaları olacaktır?

 Önceden yatırımcının elinde nakdi parası olsa dahi ilçeye yatırım yapamıyordu. Çünkü sanayi, konut ve imalat yerinin olması gerekir. Haliyle bu alanlar şu an arsa statüsünde değil tarla statüsünde. Öncelikle bu alanların vasıf değişiminin olması gerekir. Daha sonra bizim ihtiyaca göre imarda bunların yerlerini belirlememiz lazım. Yani turizm, sanayi ve konut şeklinde imar planını hazırlamamız gerekiyor.  


Fırat Gazetesi


Geri Dön