19 / 11 / 2024

binalara nasıl kot verilir

binalara nasıl kot verilir

Binalara kot vermek ne demek? Binalara nasıl kot verilir? Merak ediyorsanız "Binalara kot verilmesi" ile ilgili detaylara ulaşmak için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Binalara deprem testi nasıl ve nereden yaptırılır? Deprem dayanıklılık sonucu kaç günde çıkar? Tek tek açıklandı! 

Oturduğu binanın sağlamlığından emin olmak isteyenler bina dayanıklılık testi ile ilgili detayları merak ediyor. Peki binalara deprem testi nasıl ve nereden yaptırılır? Deprem dayanıklılık sonucu kaç günde çıkar?

Riskli yapı tespiti nasıl yapılır? Riskli yapı tespiti için nereye başvurulur?

Yıkılma ya da ağır hasar görme ihtimali olan binalara riskli yapı deniyor. Yetkili kuruluşlar tarafından inceleme işlemi yapıldıktan sonra binanın riskli yapı olup olmadığı belirleniyor. Peki, riskli yapı tespiti nasıl yapılır? Riskli yapı tespiti için nereye başvurulur? İşte tüm merak edilenler...

Binalara kot nasıl verilir 2017?

İmar yönetmeliğine göre parselin kot aldığı yol cephesinin bina köşeleri hizasındaki en yüksek tretuvar seviyesinden kot verilebiliyor. Peki, binalara kot nasıl verilir 2017?

Binaya çürük raporu nasıl alınır?

Kentsel dönüşüm ile riskli olarak tespit edilen diğer ifade ile çürük olan binalar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Peki, binaya çürük raporu nasıl alınır? Hangi binalara çürük raporu verilir?

Riskli bina tespit lisansı nasıl alınır?

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak riskli binalara, ilk etapta lisanslı kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan inceleme neticesinde risk raporu veriyor. Peki, riskli bina tespit lisansı nasıl alınır?

Bitişik nizamda inşaat nasıl yapılır?

Bir veya birden fazla komşu parsellerdeki binalara bitişik olan yapı nizamına bitişik nizam deniyor. Peki, bitişik nizamda inşaat nasıl yapılır? Bitişik nizamda ev inşaatı nasıl yapılır?

Bitişik nizam nasıl olur?

Bitişik nizam, bir veya birden fazla komşu parsellerdeki binalara bitişik olan yapı nizamı olarak tanımlanıyor. Bitişik nizam binalarda ortak alandan arka bahçeye çıkış sağlanıyor. Peki, bitişik nizam nasıl olur?

Plansız alanlarda binalara kot nasıl verilir?

Plansız alanlarda yapılacak yapıların, ön ve yol kenarına rastlayan yan bahçe mesafelerini minumum 5 metre olabiliyor. Arka bahçe mesafesi bina yüksekliğinden az olamıyor. Peki, plansız alanlarda binalara kot nasıl verilir?

Sürdürülebilir yeşil binalar nasıl belgelendirilir?

Yer seçimi, tasarım, inşaat, işletme, bakım, tadilat, yıkım ve atıkların bertarafını kapsayan yaşam döngüsü boyunca sürdürülebilir ve çevreye asgari düzeyde zarar veren binalara; sürdürülebilir yeşil bina deniyor. Peki, sürdürülebilir yeşil binalar nasıl

Zorunlu deprem sigortası başvurusu nasıl yapılır?

Meydana gelebilecek depremlerin vereceği maddi zararların teminatı için yapılara DASK sigortasının yapılması gerekiyor. Peki, işyeri ve mesken gibi binalara zorunlu deprem sigortası başvurusu nasıl yapılır?

Kaçak bina yıkımı nasıl yapılır?

Yapı ruhsatı alınmadan ya da ruhsat ve eklerine aykırı yapılan binalara kaçak bina deniyor. Bu durum ilgili belediyeler tarafından tespit edilirse bina yıkımı kararı alınabiliyor. Kaçak bina yıkımı nasıl yapılır?

Kot farkı nasıl bulunur?

Binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden diğer bir deyişle bordür taşı üst seviyesinden kot veriliyor.İmar yönetmeliğinde iki nokta arasındaki yükseklik farkı kot farkı olarak tanımlanıyor. Bu kot farkı nasıl bulunur? İşte yanıtı..

Kot farkı nasıl ölçülür?

İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye kot deniyor. Peki bu kot farkı nasıl ölçülüyor?

binalara nasıl kot verilir Haberi

binalara nasıl kot verilir

Binalara kot verilmesi!

Binalara kot verilmesi, bir binanın arsanın cephe aldığı, yolun kırmızı kotuna göre ve yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki tretuvar  seviyesinden kot verilmesi işlemine deniyor. Peki binalara nasıl kot verilir, diye soruyorsanız, sorunuzu binalara kot verilmesi ile ilgili hükümler ile yanıtlayalım.


Binalara kot verme ile ilgili hükümleri Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında görmek mümkün. Bu hükümlere göre binalara kot vermek, 3 şekilde yapılabiliyor.


Madde 30 - 

Binalara kot verilmesinde aşağıdaki esaslara uyulur:


1) Yoldan kotlandırma

Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden (bordür taşı üst seviyesinden) kot verilir.


Tretuvar seviyesi, (Ek ibare:RG-1/6/2013-28664) kırmızı kota göre belirlenen yol seviyesinin (0.18) m. üstü olarak kabul edilir.


Henüz oluşmamış yollarda kot talebi halinde bordür üst seviyesi, (Değişik ibare:RG-1/6/2013-28664) ilgili idare tarafından hazırlanan projesine göre...