13 / 05 / 2024

binalarda 1. kot altı

binalarda 1. kot altı

İmar yönetmeliği esaslarına göre, genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden (bordür taşı üst seviyesinden) kot veriliyor. Peki, birinci kot nedir? Birinci kot altı nedir?

5 bin metrekareden büyük toplam 1.400 bina 'Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar' konseptine geçti!

5 bin metrekareden büyük binalarda yenilenebilir enerji zorunluluğu getiren düzenleme kapsamında toplamda 1.400 bina, "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" (nSEB) konseptine geçti.

Aman dikkat! Bina yapım yönetmeliği baştan aşağı değişiyor! 1 Temmuz’da uygulama başlıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yeni düzenleme yaptı. Bu kapsamda, 1 Temmuz 2023’ten itibaren geçerli olacak düzenlemeye göre, içerisinde ev bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma inşası yasaklanacak.

Bu binalarda oturanlar aman dikkat! 1 Ocak’tan sonra resmen zorunlu olacak!

Yılbaşından sonra pek çok yenilik geliyor. Bazı yapılar içinde karar verildi. 1 Ocak’tan sonra zorunlu hale gelecek. İşte detaylar!

Bina ruhsatlarında yeni dönem başlıyor! 1 Ocak'tan itibaren resmen değişecek! 

Binalarda yenilenebilir enerji zorunluluğu 1 Ocak tarihinde resmen başlıyor. 1 Ocak 2023'ten itibaren bu koşullara göre hazırlanmayan binalar için ruhsat düzenlenemeyecek. İşte ayrıntılar...

10 yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin binaya Enerji Kimlik Belgesi verildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, binalarda Enerji Kimlik Belgesi uygulamasının başladığı 2011 yılından itibaren yaklaşık olarak 1,3 milyon binaya enerji kimlik belgesi verildi.

Binalarda kot nedir?

İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye kot deniyor. Peki binalarda kot nedir? Binalara kot nasıl verilir? İşte tüm merak edilenler...

İZODER: Binaların sadece yüzde 1.5'inde zorunlu su yalıtımı uygulandı!

Binalarda su yalıtımının hayati önem taşıdığını belirten İZODER Başkanı Levent Gökçe, ülke genelindeki binaların sadece yüzde 1.5'inde zorunlu su yalıtımının uygulandığını dile getirdi. 

Enerji Kimlik Belgeli bina sayısı 1 milyonu aştı!

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alanların sayısı 1 milyonu geçti. Yeni binalarda alınması zorunlu olan belge, pek çok konuda avantaj sağlıyor. Yüksek enerji verimliliğine sahip binalar kiracıları da, ev sahiplerini de mutlu ediyor...

Enerji Kimlik Belgeli bina sayısı 1 milyona ulaştı!

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi uygulamasının başladığı 2011 yılından bu yana 1 milyon yapı için belge alındı. Enerji Kimlik Belgesi'nde ilk sırada İstanbul yer aldı...

1 Ocak'tan sonra tapu müdürlüklerinde yığılma yaşanabilir!

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) bulunmayan binalarda alım, satım ve kiralama yapılamayacağını hatırlatan İMDER Yönetim Kurulu Başkanı İslam Yıldırım, 1 Ocak'tan itibaren tapu müdürlüklerinde bir yığılma yaşanabileceğini söyledi.

Enerji kimlik belgesi olmayan binalarda kiralama bile yapılamayacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Enerji kimlik belgesi olmayan binalarda; 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım hatta kiralama yapılamayacak" şeklinde konuştu.

Belgesi olmayan ev satamayacak!

Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım hatta kiralama işlemleri yapılamayacak. Belgeyi alabilmek için sadece 10 gün kaldı. Eski binalarda mevcut koşullara göre belge alınabilir. Yeni inşa edilen binalar en az C sınıfında belge olmak zorunda...

Konut alım satımında bu tarihe dikkat!

Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren alım, satım hatta kiralama yapılamayacak. Bu durumun farkında olan birçok firma da binalara broşür dağıtıp, fiyat teklifi veriyor.

binalarda 1. kot altı Haberi

binalarda 1. kot altı

Birinci kot altı nedir?

İmar yönetmeliği esaslarına göre, genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden (bordür taşı üst seviyesinden) kot veriliyor. Tretuvar seviyesi, kırmızı kota göre belirlenen yol seviyesinin (0.18) m. üstü olarak kabul ediliyor.


Henüz oluşmamış yollarda kot talebi halinde bordür üst seviyesi, ilgili idare tarafından hazırlanan projesine göre en geç 3 gün içinde belirleniyor.


Binalara kot verilirken parselin kot aldığı yol cephesinin orta noktası hizasındaki en yüksek tretuvar seviyesi röper kabul ediliyor.


Parselin kot aldığı yol cephesinin köşe kotları arasında (3.50) m. veya daha fazla kot farkı bulunması halinde, binanın oturacağı alan kademelendirilmek ve her kademenin orta noktasına rastlayan bordür taşı üst seviyesi (+-0.00) kabul edilmek suretiyle kot belirlenir. 


Ancak her kademenin kendi hizasındaki en düşük bordür kotundan itibaren yüksekliği en...