14 / 05 / 2024

Binalarda çatı tadilatı masrafı

Binalarda çatı tadilatı masrafı

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularında birinin sormuş olduğu Binalarda çatı tadilatının masrafı ortak mıdır sorusuna yanıt verdi..

Boğaz'daki Recaizade Ekrem Bey Yalısı'nda kaçak tadilat: Hem Anıtlar Kurulu'na hem Boğaziçi İmar'a şikayet edildi!

İstanbul’un en güzel yalılarından olan Recaizade Ekrem Bey Yalısı’nda yapılan kaçak tadilat için şikayetler yapıldı. Ancak henüz yetkililer tarafından bir adım atılmadı. Vatandaşlar durumdan rahatsız olduklarını belirtti.

Binalarda yapılan tadilat hataları, ölüme götürüyor: Bir delik bile açılmaması gereken kolonlar kesiliyor!

İçmimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Herdem Süer binalarda gerçekleştirilen ölümcül tadilat hataları ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Açıklamasında mega kent İstanbul'da kendiliğinden çöken binalar olduğunu anımsatan Süer, kritik uyarılar da yaptı.

Ev sahibi ve kiracılar bunu merak ediyor! Kombi, petek bakımı, çatı tadilatı masrafları kime ait? İşte cevabı...

Kışın yaklaşması ve havaların soğuması ile beraber kombi, petek bakımı, çatı tadilatı gibi giderler, kiracı ile konut sahiplerini karşı karşıya getiriyor. Temizlik ve bakım kiracıya aitken parça değişikliği ve tamir konut sahibinin sorumluluğunda yer alıyor. İşte yasal hakların detayları...

Narlıdere'de lüks sitenin hızla yanmasının nedeni ne? Binalarda hangi önlemler alınmalı?

İzmir Narlıdere’deki lüks bir sitede çıkan yangında 8 katın hızla alev almasının nedenleri uzmanı tarafından tek tek sıralandı.  İnşaat sırasında atılan bazı hatalı adımlar binaları adeta kağıttan evler gibi bir anda küle çeviriyor.  Peki yangına karşı binalarda nelere dikkat edilmeli?

Sultangazi Atışalanı Mahallesi 1/5000 ölçekli plan tadilatı askıda!

Sultangazi ilçesi, Atışalanı Mahallesi, 680 ada, 1, 4 ve 5 parsellerin bir kısmı ile bir kısım tescil dışı alana ilişkin 1/5000 ölçekli 20.02.2022 tasdik tarihli plan tadilatı askıya çıkarıldı.

Sultangazi Atışalanı 1/5000 ölçekli plan notu tadilatı askıda!

Sultangazi ilçesi, Atışalanı Mahallesi, 6795 ada, 6 parsele ilişkin 1/5000 ölçekli 20.01.2021 tasdik tarihli plan notu tadilatı askıya çıkarıldı.

Binalarda sağlam çatı nasıl yapılmalı?

Binalarda hava şartlarına en çok maruz kalan kısım olan çatıların inşasında profesyonel işçilik ve statik hesap büyük öneme sahip. Peki sağlam çatı nasıl olmalı? Çatılar nasıl yapılmalı?

Çatı katı evlerde tadilat yapılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde çatı katı evlerde tasdikli projeye uygun tadilat yapılıp yapılmayacağını kaleme aldı. 

Binalarda enerji verimliliği nasıl yapılmalı?

Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım, “Binalarda ve Sanayide Enerji Verimliliği” temalı bir webinar gerçekleştirdi. Etkinlikte, sanayide ve binalarda enerji verimliliği sağlanması amacıyla atılması gereken adımlar değerlendirildi. 

Binalarda depreme karşı hangi önlemler alınmalı?

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, binalarda can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla yönetmelikleri aynı çatı altında toplayan bir 'yapı yasası'na ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Bina tadilatında yöneticinin tercih hakkı var mı? 

Posta yazarı Tamer Heper, 'Dairemde meydana gelen zararı ve çatının tadilatını nasıl yaptırırım? Yöneticinin 55 daireli sitede istediği blokları ayırma hakkı var mı?' sorularını yanıtladı.

Evini tadilat etmek istedi, 4 katlı binadan düştü!

Ümraniye'de 4 katlı binanın çatısında tadilat yaptığı sırada düşerek yaralanan kişi hastaneye kaldırıldı.

Bitişik evlerdeki tadilatlar komşu parsele taşabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Müstakil evimize çatı tadilatı yaptıracağız. Komşumuz ‘benim tarafıma 10 santimden fazlasına izin vermem’ diyor. Komşunun evi bizden sonra yapıldı, kot olarak aşağıda. Çatımızı orijinal ölçülerinde yaptırmak istiyoruz. Kanun ne diyor?' sorusunu yanıtladı.

Binalarda çatı tadilatı masrafı Haberi

Binalarda çatı tadilatı masrafı

Binamızın üst katında oturan kat maliki çatısının aktığı gerekçesi ile bir onarım başlattı. Bu konuda kat malikleri tarafından alınmış bir karar yok. Ancak kendisi bunun mahkeme kararı olduğunu söylüyor. Sizim haberimiz olmadan mahkeme kararı alınır mı? Bu masrafa iştirak etmemiz gerekir mi? • R.M. 


Bir binada ortak mahallerde onarım ihtiyacı var ise bunun giderilmesi gerekir. 

Bahsettiğiniz husus çatının akması şeklinde olduğuna göre; çatı ortak yerdir ve çatının akması, çatı altında oturan komşunuzun zararının doğması sebebi olduğu gibi, gecikmesi de zarann artması sebebidir. Dolayısı ile giderilmelidir. Şayet onarım gereken husus, acilen giderilmezse ve zarar yaratacak ise derhal giderilmelidir. Bunun için öncelikle yönetimin olaya el atması doğrudur. 


Ancak yönetimin acil işlerde kat malikleri kurulunun toplanmasını bekleme mecburiyeti yoktur. Bunun yanında yine yukarıda bahsettiğim şekilde...