04 / 05 / 2024

binaya iskan izni alınmaması

binaya iskan izni alınmaması

İnşaat çalışmaları biten bir yapı için, yapı kullanma izni olarak da bilinen iskan izninin belediyeden alınması gerekiyor. Peki, binaya iskan alınmazsa ne olur? İşte yanıtı..

İskan nedir? İskan belgesi nasıl alınır?

Mülk sahipleri veya mülk sahibi olmayı düşünenler arasında en çok merak edilen konulardan biri, "iskan nedir?" sorusudur. İskan, bir binanın inşaatının tamamlandığını ve bu binanın tüm yasal düzenlemelere ve standartlara uygun olduğunu onaylayan bir kullanım izni belgesidir. 

İskan belgesi nedir? İskan belgesi nasıl alınır?

Bir bina inşa edilirken binanın resmi olarak kullanılmasını sağlayan izin belgesi iskan belgesi olarak adlandırılır. Bu nedenle yapılan bina için iskan belgesi almak zorunludur. Peki, oturma izni sağlayan iskan belgesi nereden alınır? İşte iskan belgesi ile ilgili detaylar...

İskan, yapı kullanma izni nedir? İskan nasıl alınır?

İskan nedir ve İskan nasıl alınır? soruları emlak, konut alanlarında sıkça yöneltilen sorular arasındadır. İşte iskan konusuna dair merak edilenler!

İskan belgesi olmayan ev alınır mı?

Konut alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de evin oturma izninin olup olmadığıdır. Oturma izni olan evler için iskan belgesi veriliyor. Peki, iskan belgesi olmayan ev alınır mı? İşte tüm detaylar..

İskan nasıl alınır? İskan alabilmek için gerekli belgeler nedir?

Yeni bir ev alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de evin oturma izninin olup olmadığıdır. Oturma izni olan evler için iskan ruhsatı verilmektedir. Peki, İskan nasıl alınır? İskan alabilmek için gerekli belgeler nedir? İşte tüm detaylar...

Kat mülkiyeti tesisi için iskan izni alınır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kooperatif tarafından 24 daireli bir apartman yapıldı, 2 dairesi kooperatifin, geri kalanlar ortakların oldu. Zamanında iskan alınsaydı 8.000 TL masraf gerekiyordu, şimdi 110.000 TL ödedik. Biz bu 2 daire için ne yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.

İzmit Belediye Meclisi'nde Ekşi ailesine ait bina için imar izni oylaması!

İzmit Belediye Meclisi’nde 9’uncu gündem maddesi olan kat izni görüşülecek. Ekşi ailesine ait olan binaya 8 kat için imar izni isteniyor!

Meskenler ticari amaçla kullanılamaz!

Posta yazarı Tamer Heper bir okuyucusunun '8 daireli bir binada daire aldım. Diğer daireler aynı kişiye ait. Kendisi iskan izni aldı. Şimdi kendisi binayı apart olarak kullanıyor. Benim bunda zararım ne olur?' sorusunu yanıtladı.

25 soruda iskan!

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi sitesinde  'oturma izni anlamına gelen iskan'la ilgili en sık sorulan 25 soruyu yayınladı. İşte 25 soruda iskan...

Arsadaki ipoteğin kalkması durumunda borçlu borcundan kurtulur mu?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında 'Dedem arsasını müteahhide verdiğinde müteahhit ‘iskan izni alsın’ diye evi ipotek etmiş. Bugüne kadar da iskan alınmadı, şimdi ipoteğin çözülmesi için ısrarcı oluyorlar. İpoteği çözersek müteahhidin borcundan vazgeçmiş olur muyuz?' sorusunu yanıtladı

İskan harcı 2019!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019 yılı harç tarifesi açıklandı. Tarife kapsamında iskan izni için ödenmesi gereken bedel de belli oldu....

Emlak vergisi hangi durumda ödenir?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Kentsel dönüşümden bir daire sahibi olduk. Halen iskan izni alınmadı ama daireleri teslim aldık. Şimdilik kat irtifak tapusu var. Böyle bir durumda Emlak Vergisi ödeyecek miyiz? '' sorusunu yanıtladı.

Pasaportu olmayan binaya iskan verilmeyecek!

2011 öncesi yapılmış binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar, Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması zorunlu hale getirildi. En az C Sınıfı belge almayan yapılara iskan verilmeyecek. Enerji Kimlik Belgesi, gayrimenkullerin kira ve satış fiyatlarını da etkileyecek.

binaya iskan izni alınmaması Haberi

binaya iskan izni alınmaması

Binaya iskan alınmazsa ne olur?

İnşaat çalışmaları biten bir yapı için, yapı kullanma izni olarak da bilinen iskan izninin alınması gerekiyor.


İskan raporu; Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor.


Söz konusu iskan belgesi, Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenleniyor.


Ancak, binaya; inşaatının tasdikli projeye uygun yapılmaması; imara uygun yapılmaması halinde ve kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde iskan izni verilmiyor. Peki, binaya iskan alınmazsa ne olur?


İskanı alınmamış gayrimenkullere birtakım yaptırımlar uygulanıyor. Bu yaptırımlar arasında; İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanması; bunun da daha yüklü...