28 / 04 / 2024

borçlar kanunu bağlanma parası

borçlar kanunu bağlanma parası

Bir sözleşme yapılırken bir kimsenin vermiş olduğu bir miktar para bağlanma parası mı oluyor? Yoksa cayma parası mı oluyor? Bağlanma parası nedir? Cayma parası nedir? İşte yanıtı...

Bağışlamada rücu ne demek?

Bağışlamada rücu, önemli bir hukuki terim olarak karşımıza çıkıyor. Bu terim Türk Borçlar Kanunu’nda yaygın olarak kullanılır. Bağışlamada rücu günlük hayatta çok kullanılmasa da bazı hukuki süreçlerde kullanılabilir. Peki bağışlamada rücu nedir, hangi işlemleri kapsar ve nerelerde kullanılır?

Deprem bölgesinde o süre 1 Kasım'a kadar uzatıldı: Elektrik ve gaz borçlarını sildirecekler dikkat! 

Depremlerden etkilenen 11 şehirde, elektrik ve gaz borçlarının silinmesi için başvuru süresi 1 Kasım tarihine kadar uzatıldı. İşte detaylar...

Vergi affı hangi borçları kapsar? Vergi affı nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından ülke genelinde bir vergi affının gündemde olduğunu duyurdu. Vergi affı kapsamında, vergi borçları yanı sıra sigorta primleri (SGK ve Bağ-Kur) ile idari para cezaları gibi ödemelerin de yeniden yapılandırılacağı belirtildi.

GSS Prim Borcu Olanlar Dikkat! Borçlarınızın 3'te 1'i Silinecek mi? Son Başvuru Tarihi Ne Zaman?

GSS prim borcu olanları ilgilendiren sevindirici bir duyuru yapıldı. Duyuruya göre belirli tarihe kadar başvuru yapanların borçlarının 3'te 1'i silinecek. Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlar için borçlarının silinmesi için son başvuru tarihi... İşte GSS borç silinme detayları…

Devlete olan borçların ilk taksit ödeme süresi uzatıldı!

Devlete olan borçların yapılandırılması için başvuru süreci bir ay daha uzatıldı. Karar Resmi Gazete'de açıklanarak yürürlüğe girdi. 

Dikkat! Doğalgaz ve elektrik borçları siliniyor, bu illerde yaşayanlar başvuruyu kaçırmayın.

Elektrik ve doğalgaz fatura borçları, afetzedelerin bulunduğu illerde kamu kurumları tarafından feragat edilecek. İşte, borcu silinecek illerle ilgili bilgiler...

Vatandaşlara Kamu Borçları İçin Af Düzenlemesi: Başvuru Süresi Uzatıldı

Kamu kurumlarına olan borçları bulunan vatandaşlar için af düzenlemesi yapıldı. Vergi borcu, trafik cezası ve diğer borçlar toplamı 2 bin TL'nin altında olanların borçları silinirken, 2 bin TL üzerindeki borçlar için yapılandırma imkanı sunuldu.

Kamu borçlarına yapılandırma için başvuru tarihi 1 ay uzatılıyor! İşte son dakika detayları!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, kamu borçlarına yapılandırma için başvuru tarihi 1 ay uzatılıyor. Cumhurbaşkanı kararıyla yapılandırma için başvuru süresi bir ay uzatılarak 30 Haziran 2023 tarihine çekilecek. Böylelikle ilk taksit ödeme süresi de bir ay uzamış olacak.

BAĞ-KUR primine ait borçlar yapılandırılacak mı?  Tescil affında son karar ne oldu?

Seçimler öncesi yapılan pek çok çalışma ve çıkarılan pek çok torba yasa özellikle emeklilik bekleyen ya da borçları olan kişiler için umut oluyor. Bu kapsamda BAĞ-KUR’lu vatandaşların da meclisten beklediği düzenlemeler bulunuyor.

GSS borçları ne zaman siliniyor? İşte Sağlık Sigortası prim borçları hakkında merak edilenler

Gelir testi yaptırmadığı için Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olan vatandaşlar için vergi affı kanunu kapsamında yapılandırma fırsatı sunuldu. Bu fırsatla birlikte, borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşlar 31 Aralık 2022 tarihine kadar borçlarını yapılandırabilecekler.

14 milyon kişi için bomba fırsat! Borçlarınız silinecek ancak bu tarihe kadar! Kaçırmayın!

Sağlık ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigorta primi ve genel sağlık sigortası borçları başta olmak üzere birçok alacak için yeniden yapılandırma imkânı sunuyor. 14 milyon 600 bin kişi borçlarından kurtulabilecek.

Dar gelirliye müjde! Borçlar siliniyor! Zaman tükeniyor başvuruları sakın kaçırmayın!

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremden dolayı Meclis çalışmalarına ara vermişti. Meclis'in yeniden açılması ile birlikte EYT, gecikme faizi, idari para cezaları, borç yapılandırmaları gibi pek çok konu görüşülüyor. İşte borçların silineceği tarih ve detaylar!

Deprem bölgesine can suyu! Bakanlık onarsa borçlar 2 sene ertelenecek!

Depremzedelerin SGK ve Bağ-Kur borçları ile alakalı talepler bakanlığa iletildi. Koşulların kabul edilmesi dahilinde 2 sene faizsiz ertelemenin yanında hibe desteğinin de geleceği kesin. İşte detaylar...

borçlar kanunu bağlanma parası Haberi

borçlar kanunu bağlanma parası

Bağlanma parası nedir? Cayma parası nedir?


Bağlanma parası nedir?

Bağlanma parası; Sözleşme yapılırken bir kimsenin vermiş olduğu bir miktar paraya deniyor Bu para, cayma parası olarak değil sözleşmenin yapıldığına kanıt olarak verilmiş sayılıyor. Aksine sözleşme veya yerel âdet olmadıkça, bağlanma parası esas alacaktan düşülüyor.


Cayma parası nedir?

Cayma parası kararlaştırılmışsa, taraflardan her biri sözleşmeden caymaya yetkili sayılır; bu durumda parayı vermiş olan cayarsa verdiğini bırakır; almış olan cayarsa aldığının iki katını geri verir.


Bağlanma parası ve cayma parasına ve ceza koşulu hükümlerine ilişkin esaslar Borçlar Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Ceza koşulu

I. Alacaklının hakları;Cezanın sözleşmenin ifası ile ilişkisi, Ceza ile zarar arasındaki ilişki ve Kısmi ifanın yanması başlıkları altında şu şekilde açıklanıyor:


1. Cezanın sözleşmenin ifası ile ilişkisi

MADDE 179- Bir sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa...