23 / 12 / 2024

Boşanmada gayrimenkullerin devrinde tapu harcı

Boşanmada gayrimenkullerin devrinde tapu harcı

Boşanma olayı sevimsiz bir olay. Ancak, evlilik çekilmez olunca boşanma da kaçınılmaz oluyor.Boşanma aşamasında mahkeme karan ile taraflardan birine ait bazı gayrimenkullerin, “maddi tazminat” olarak eşe verilmesine hükmedilebiliyor.

1936'da devrim gibi karar! Hazine zarar etmeyecek! Gayrimenkul devir işlerinde doğacak zarar müşteriye ait!

1936 yılında açık artırma ve eksiltme kanunun 26. maddesinin beşinci fıkrasında yazılı hazine kararına göre  satılan gayrimenkullerin devrinde müşterinin vazgeçmesi durumunda birinci ve ikinci ihale bedeli arasındaki fark müşteriden alınmasına karar verilmiş.

Boğaziçi Üniversitesi'ne ait gayrimenkullerin satışı için komisyon kuruldu!

Boğaziçi Rektörlüğü tarafından üniversite birimlerine iletilen kararda, üniversite mülkiyetindeki taşınmazlara ilişkin işlemleri sürdürmek üzere Taşınmaz Değerlendirme Komisyonu kurulduğu belirtildi.

Boşanmada mal paylaşımı 2021!

Eşler arasındaki mal paylaşımı rejim esasları, Medeni Kanun kapsamında belirtiliyor. Peki Eşlerin boşanmada mallar üzerindeki hak ve sorumlulukları nelerdir? Boşanmada mal paylaşımı nasıl olur? İşte boşanmada mal paylaşımı 2021...

Boşanmada mal paylaşımı nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper 'Eşimle boşanıp altı yaşındaki çocuğumuzu kendisine bırakmaya dahi razı oldum. Ancak kendisi boşanmaya yanaşmıyor, nedeni tahminim evlilik birliği içinde satın aldığımız daire. Eşimin bu koşullarda boşanma halinde mal paylaşımında hakkı var mı?' sorusunu cevapladı.

Boşanmada gayrimenkul paylaşımı nasıl yapılır?

Boşanan çiftler arasında mal paylaşımı kimi zaman önemli sorun haline geliyor. Peki, boşanma davasında mal ve gayrimenkul paylaşımı nasıl yapılmalı? İşte detaylar…

Boşanmada mal paylaşımı nasıl olur?

Geçen yıl Türkiye’de 541 bin 424 çift evlendi, buna karşılık boşanmaların oranı yüzde 8 arttı ve 155 bini geçti. Peki boşanmada mal paylaşımı nasıl olur?

Boşanırken ev paylaşımı nasıl olur?

“Boşanmada ev kime kalır?” sorusu birçok boşanma aşamasıyla olan çiftleri yakından ilgilendiriyor. Peki, Boşanmada ev paylaşımı nasıl olur, oturulan ev kime kalır?

Boşanmada mal paylaşımı nasıl olur?

2018'de bir önceki yıla göre boşanmaların oranı yüzde 10.9 arttı. Senede 130-150 bin civarında çift boşanıyor. Arzu edilmeyen bu durumun sonucunda en çok mal paylaşımıyla ilgili sorun yaşanıyor. Peki boşanmada mal paylaşımı nasıl olur?

10 soruda eşler arasındaki mal paylaşımı!

Eşler arasındaki mal paylaşımı rejim esasları, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, eşler arasındaki mal rejimleri nelerdir? Eşlerin boşanmada mallar üzerindeki hak ve sorumlulukları nelerdir?

Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı davası!

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi farklı bir karara imza attı. Yargıtay, çiflerin “mal talepleri olmadığını” bildirmeleri halinde daha sonra mal paylaşımı davası açamayaca

Boşanmada tapu devri harcı!

Evlilik birliği içerisindeki eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyor. Peki, boşanma sonrasında yapılan tapu devirleri için tapu harcı ödenir mi? İşte boşanmada tapu devri harcı..

Boşanmada gayrimenkullerin devrinde tapu harcı!

Boşanma olayı sevimsiz bir olay. Ancak, evlilik çekilmez olunca boşanma da kaçınılmaz oluyor.Boşanma aşamasında mahkeme karan ile taraflardan birine ait bazı gayrimenkullerin, “maddi tazminat” olarak eşe verilmesine hükmedilebiliyor.

Boşanma halinde miras hakları!

Miras Hukuku gereğince birbirlerinin mirasçısı olan eşler, boşanırsa ne olur? Boşanmada miras üzerinde eşim hak iddia edebilir mi? İşte boşanma halinde miras hakları..

Boşanmada gayrimenkullerin devrinde tapu harcı Haberi

Boşanmada gayrimenkullerin devrinde tapu harcı

Boşanma durumunda da çiftlere ait olan malların paylaşımı gündeme geliyor. Özellikle gayrimenkullerin paylaşımında edinme tarihi önemli!


GAYRİMENKULLER

Boşanma aşamasında mahkeme karan ile taraflardan birine ait bazı gayrimenkullerin, “maddi tazminat” olarak eşe verilmesine hükmedilebiliyor.

Bu durumda, gayrimenkuller için tapuda yapılacak “tescil işlemleri” sırasında, harç ödenmesi söz konusu olabiliyor.


EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA

Türk Medeni Kanununun “Yasal mal rejimi” başlıklı 202.

maddesinde; Eşler arasında “edinilmiş mallara katılma” rejiminin uygulanmasının esas olduğu belirtilmiş. Bununla birlikte, “malvarlığının paylaşımı” konusunda, mal rejimlerinden birinin seçilmemiş olması durumunda eşlerin, kanunen tabi oldukları sistemin yasal mal rejimi olacağı hüküm altına alınmış.

Buna göre, eşler arasında ayn bir anlaşma söz konusu olmadığında edinilen mallar “yarı yarıya” paylaşılıyor. Kanun öncesi dönemde edinilmiş veya evlilikten önce edinilen mallar için ise “mal ayrılığı rejimi” söz konusu oluyor.


İLK EDİNME TARİHİ...