15 / 05 / 2024

Cebrî icra halinde mal rejimi

Cebrî icra halinde mal rejimi

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu esaslarına göre olağanüstü mal rejimi nedir? Olağanüstü mal rejimi hangi durumlarda uygulanabiliyor? İşte eşlerden birinin istemi ile ve cebrî icra halinde olağanüstü mal rejimi...

Gayrimenkul mülkiyetinde zamanaşımı olur mu?

Kanunen taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tescille oluyor. Miras, mahkeme kararı, cebrî icra, işgal, kamulaştırma hâlleri ile kanunda öngörülen diğer hâllerde, mülkiyet tescilden önce kazanılıyor. Peki, Gayrimenkul mülkiyetinde zamanaşımı olur mu?

Haciz işlemi nasıl başlatılır?

Borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile borcun tahsil edilmesi için başvurduğu işleme haciz deniyor. Peki, haciz işlemi nasıl başlatılır?

Sözlü kira sözleşmesi icra takibi!

Kiranın ödenmemesi, mal sahibine tahliye etme hakkını doğuruyor. Bu tahliye icra takibi ile de yapılabiliyor. Peki, sözlü kira sözleşmelerinde durum değişir mi? Sözlü kira sözleşmesi icra takibi nasıl olur?

İşgalin devamı halinde tekrar ecrimisil tahsil edilebilir mi?

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle ödenen tazminat, ecrimisil olarak tanımlanıyor. Peki, ecrimisil bedelinin işgalciden alındığını düşünelim. İşgalin devamı halinde tekrar ecrimisil tahsil edilebili

ATO borcunu ödemeyen 28 bin üyesine icra takibi başlattı!

Ankara Ticaret Odası (ATO), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın genelge ve yazıları uyarınca zaman aşımına uğrayacak olan ve aidatlarını ödemeyerek askıya alınan yaklaşık 28 bin üyesine icra takibi başlattı.

10 HES 5 grup halinde özelleştirilecek!

Elektrik Üretim AŞ'ye ait 10 hidroelektrik santrali (HES) 5 grup halinde özelleştirilecek. Son teklif verme tarihleri yine sırasıyla 27 Ekim, 14 Ekim, 5 Ekim, 10 Kasım ve 20 Kasım 2015 oldu.

Neler haczedilemez?

Bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini aldığı haciz mevzuatına göre kimi mallar haczedilemiyor. Peki, neler haczedilemez? İşte yanıtı..

Mirasta red halinde sorumluluk!

Yasal ve atanmış mirasçılar mirası üç ay içinde reddedebilirler. Peki, yasal mirasçılar mirası reddederse ne olur? Mirasta red halinde sorumluluk nedir? İşte yanıtı..

Boşanma halinde miras hakları!

Miras Hukuku gereğince birbirlerinin mirasçısı olan eşler, boşanırsa ne olur? Boşanmada miras üzerinde eşim hak iddia edebilir mi? İşte boşanma halinde miras hakları..

Paydaşın ölümü halinde ortaklık nasıl giderilir?

Bir taşınmaza bir kişi sahip olabileceği gibi birden fazla kişi de taşınmazın maliki olabiliyor. Paydaşlığın giderilmesi için, ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor. Peki, paydaşın ölmesi halinde ortaklık nasıl giderilir?

Köyün belediye olması halinde arazilerin durumu!

6360 sayılı kanunun yürürlük tarihinden önce köy olan yerlerde fiziksel yerleşimin düzenlenmesi çalışmalarına ilişkin usul ve esaslar, tebliğ ile açıklanıyor. İşte köyün belediye olması halinde arazilerin durumu...

İntifa hakkı sahibinin ölümü halinde ne olur?

Gayrimenkul sahibi başkası olsa da kullanım hakkının başkasında olması durumuna intifa hakkı deniyor. Peki, intifa hakkı sahibinin ölümü halinde ne olur?

Olağanüstü mal rejimine geçiş davası nasıl açılır?

Olağanüstü mal rejimine geçiş davası eşlerden birinin istemi ile açılabileceği gibi, cebri icra halinde, önceki rejimin tasfiyesi halinde ve alacaklıların korunması hakkında dava açılabiliyor. Peki, dava nasıl açılır?

Cebrî icra halinde mal rejimi Haberi

Cebrî icra halinde mal rejimi

Olağanüstü mal rejimi nedir?

Türk Medeni Kanununda yer alan esaslara göre olağanüstü mal rejimi; Eşlerden birinin istemi ile ve cebrî icra halinde söz konusu oluyor. 


Kanuna göre haklı bir sebep varsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine, mevcut mal rejiminin mal ayrılığına dönüşmesine karar verebiliyor. Özellikle aşağıdaki hâllerde haklı bir sebebin varlığı kabul ediliyor:


1. Diğer eşe ait malvarlığının borca batık veya ortaklıktaki payının haczedilmiş olması,


2. Diğer eşin, istemde bulunanın veya ortaklığın menfaatlerini tehlikeye düşürmüş olması,


3. Diğer eşin, ortaklığın malları üzerinde bir tasarruf işleminin yapılması için gereken rızasını haklı bir sebep olmadan esirgemesi,


4. Diğer eşin, istemde bulunan eşe malvarlığı, geliri, borçları veya ortaklık malları hakkında bilgi vermekten kaçınması,


5. Diğer eşin sürekli olarak ayırt etme gücünden yoksun olması.

Eşlerden biri ayırt etme gücünden sürekli olarak...