30 / 04 / 2024

ÇED raporunda bulunması gerekenler neler

ÇED raporunda bulunması gerekenler neler

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED); belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak biliniyor. Peki, ÇED raporunda bulunması gerekenler neler?

Kanal İstanbul hangi alanları nasıl etkileyecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asrın projesi diyerek tanıttığı Kanal İstanbul gündemden düşmüyor. Projeye ilişkin Ocak 2020 tarihli Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş. tarafından hazırlanan ÇED raporunda önemli veriler yer alıyor...

Gülizar Biçer Karaca'dan Kanal İstanbul açıklaması!

İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun tarihi eser ve sit alanını içeren itirazlarının Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunda yer almadığı belirtildi.

İstanbul Valiliği'nden Kanal İstanbul itirazları hakkında açıklama!

Kanal İstanbul projesini ÇED raporuna olumlu kararı verilmesinin ardından, vatandaşlar il müdürlüklerinde karara itiraz etmek için dilekçe yazmıştı. Dilekçeleri inceleyen İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, itiraz konularının ÇED raporunda değerlendirdiğini belirtti...

Kanal İstanbul'a en büyük gelir gayrimenkulden!

Kanal İstanbul'un ÇED raporunda, yapılan finansal fizibilite çalışmasına konu olan gelir ve gider kalemleri sıralandı. Verilere göre, Kanal İstanbul en büyük kazancı gayrimenkulden sağlayacak.

Kanal İstanbul'un ÇED raporunda 200 akademisyen imzası!

Çınar Mühendislik Müşavirlik AŞ Onursal Başkanı Hacıömeroğlu, Kanal İstanbul'un ÇED raporuyla ilgili "Mühendis ve uzmanlardan oluşan 20 kişilik ekip, 33 bilim dalında 200'e yakın akademisyenle çalışarak 1590 sayfalık rapor hazırladı." açıklamasında bulundu.

Kanal İstanbul'un ÇED raporunda Montrö tespitleri!

Kanal İstanbul’un Montrö Anlaşması’nı tartışmaya açacağı iddia edilirken ÇED raporunda Boğazlar Kanunu ve Montrö Kapsamında Yapılacak İşler Başlığı altında açıklamalarda bulunuldu.

İstanbul Havalimanı inşasının ÇED raporu mecliste!

İstanbul Havalimanı'nın inşasından önce projenin ÇED raporunda yer alan bazı hususlarla ilgili gerekli çalışmaların yapılıp yapılmadığı meclis gündemine taşındı. CHPli Akar, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

İstanbul’da hava kirliliğinin nedeni yükselen inşaatlar!

İstanbul Kocaeli arasında yapılması planlanan otoyolunun nihai ÇED raporunda, İstanbul’da yükselen inşaatların kirliliğe sebep olduğu belirtildi.

İzmir Körfezi'nin ÇED raporunda sona doğru!

"İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi"nin hayata geçirilmesi için gereken ÇED raporunun, İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında kabul edildiği bildirildi.

Bilirkişi, Cerattepe ÇED olumlu kararına ilişkin rapor hazırladı!

Artvin Cerattepe’de 7 kişilik bilirkişi, teleferikle maden taşıma hesabını yanlış; toz emisyon senaryosunu eksik buldu. Blirkişi raporunda, bunlara karşın ÇED raporunda yer verilen önlemlerin yeterli olduğu görüşünü bildirdi.

Aziz Kocaoğlu'ndan Körfez ÇED raporunda eksik evrak iddialarına yanıt!

Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl ve Seyit Torun’un İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret etti. Kocaoğlu geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme gelen Körfez ÇED raporu için 'eksik evrak' iddialarına sert yanıt verdi.

Büyük Körfez Projesi 2 yıldır ÇED raporunu bekliyor!

ÇED raporu onayı 2 yılda çıkmayan Büyük Körfez Projesi için Ankara’ya seslenen Başkan Aziz Kocaoğlu "ÇED raporunda eksiklik yok. Siyasi irade eksikliği var." dedi.

3. havalimanı için denize dolgu mu yapılıyor?

3. Havalimanı için hazırlanan Nihai Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda ‘denize dolgu yapılmayacak’ dese de, 11 bin metreküp kum kapasitesi olan James Cook adlı dolgu gemisi sahilde mekik dokuyor.

ÇED raporunda bulunması gerekenler neler Haberi

ÇED raporunda bulunması gerekenler neler

ÇED raporunda bulunması gerekenler!

Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu çevre İzin işlemlerine başlamak için ilk adım olarak karşımıza çıkıyor.  Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi sürecine çevresel etki değerlendirmesi deniyor. 


ÇED raporu sürecinde firma herhangi bir faaliyete başlamaması gerekiyor.  Aksi takdirde cezai durumla karşı karşıya kalabiliyor. 


ÇED,  projelerle ilgili bütün ilgili tarafların bir araya geldiği ve görüş, kaygı ve önerilerini ortaya koyabildikleri demokratik ve şeffaf bir süreç olarak işliyor. İlgili taraflar  bu süreç içerisinde ortaya koydukları teknik bilgi ve görüşlerle projenin en uygun şekilde gelişimine katkı sağlamış oluyor.


ÇED raporu başvuruları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yapılıyor.  Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar: Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hazırlayabiliyor. 


ÇED raporu için gerekenler;

1. Vekâletname (noter onaylı olacak), 

2. Taahhütname 

3. Tapu veya Kira sözleşmesi, 

4. Yapı...