12 / 05 / 2024

ÇED Sürecindeki Aşamalar

ÇED Sürecindeki Aşamalar

Bir projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak tanımlanan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) sürecinde hangi adımlar bulunuyor? ÇED süreci nasıl işler? İşte ÇED süreci...

Marmaris’te mermer ocağı projesinin ÇED süreci sonlandırıldı!

Muğla’nın Marmaris ilçesinde özel bir firma tarafından yapılması planlanan mermer ocağı işletmesi için başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, proje sahasının orman alanında yer alması ve aynı zamanda da yerleşim yerlerine yakın olması gerekçesi ile sonlandırıldığı açıklandı.

Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinin ÇED sürecinde son durum!

Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesi, Marmaris Kızılkum'da inşa ediliyor. Kızılbük GYO, projenin ÇED süreci ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu. İşte ayrıntılar...

Bekçi alım başvuruları 2022 ne zaman bitiyor ? Bekçilik sınav aşamaları neler, sınav ücreti ne kadar? 

EGM PA bekçi alım başvuruları 28 Nisan 2022 tarihi itibariyle başladı. Peki, bekçi alım başvuruları ne zaman bitiyor? Bekçilik sınav aşamaları neler, sınav ücreti ne kadar? İşte ayrıntılar...

TOKİ İzmir Kemalpaşa 2. ve 3. Etap için ÇED süreci başladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı İzmir Kemalpaşa 2. Etap ve 3. Etap projesi için ÇED süreci başladı.

Kanal İstanbul'un ÇED süreci Türkiye'nin en şeffaf süreçlerinden biri oldu!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Kanal İstanbul'a ilişkin ÇED süreci, Türkiye'nin en geniş katılımlı, en şeffaf süreçlerinden biri olmuştur" dedi...

İzmir İstinye Park AVM'de ÇED süreci uzayacak!

Kamuoyunda sayısız tartışmaya yol açan ve yargıya taşınan AVM proje için yeniden başlayan ÇED sürecinde bu sefer son kararı İzmir halkı verecek.

3.Köprü-3.Havalimanı-Halkalı Demiryolu Projesi'nin ÇED süreci başladı!

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek olan 3. Köprü-3. Havalimanı-Halkalı Hızlı Tren Hattı için ÇED süreci başlıyor. 4 milyar 421 milyon lira yatırımla inşa edilen proje 2 hat olarak planlandı.

Muğla Marina projesinin ÇED süreci başlatıldı!

Muğla Yalıkavak Tilkicik Koyu’nda Aksoy Bodrum Taşınmaz Yatırımları A.Ş. tarafından yapılması planlanan Marina projesi için, ÇED süreci başlatıldı. Konuyla ilgili Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, ''150 yatlık marina için çok ciddi bir deniz dolgusu ve dalgakıranlar gerekiyormuş'' dedi.

Yozgat Kil Ocağı Kapasite Artışı projesinin ÇED toplantısı 18 Ağustos'ta!

Coşkun Toprak San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından, Yozgat İli, Merkez İlçesi, Fakıbeyli Köyü'nde Kil Ocağı Kapasite Artışı projesinin yapılması planlanıyor. Projesinin ÇED toplantısı 18 Ağustos'ta.

Adıyaman Mermer Ocağı projesinin ÇED toplantısı 19 Ağustos'ta!

Dimer Mermer İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Adıyaman İli, Merkez İlçesi, Kömür Beldesi sınırları içerisinde Mermer Ocağı ve Mermer Kesme, İşleme ve Sayalama Tesisi Kapasite Artışı projesinin yapılması planlanıyor. Projesinin ÇED toplantısı 19 Ağustos'ta.

Kocaeli Enteğre Sağlık Kampüsü projesinin ÇED toplantısı 25 Ağustos'ta!

Kocaeli Hastane Yatırım ve Sağlık Hizmetleri A.Ş., Kocaeli İli, İzmit İlçesi, Tavşantepe, Bekirdere, Gündoğdu ve Yeşilova Mahallesi mevkiinde, Kocaeli Enteğre Sağlık Kampüsü ve Yardımcı Teknik Tesisleri projesinin yapılması planlanıyor. Projesinin ÇED toplantısı 25 Ağustos'ta.

İzmir Bayraklı Enteğre Sağlık Kampüsü projesinin ÇED toplantısı 25 Ağustos'ta!

İzmir Bayraklı Hastane Yatırım ve Sağlık Hizmetleri A.Ş, İzmir İli Bayraklı İlçesi, Laka Mahallesi mevkiinde İzmir Bayraklı Enteğre Sağlık Kampüsü ve Yardımcı Teknik Tesisleri projesinin yapılması planlanıyor. Projesinin ÇED toplantısı 25 Ağustos'ta.

Konya Mermer Ocağı Kapasite Artışı projesinin ÇED toplantısı 25 Ağustos'ta!

Hamman Mad. Enj. İnş. San. ve Tic. A.Ş tarafından, Konya İli, Beyşehir ve Derebucak İlçeleri'nde Mermer Ocağı Kapasite Artışı ve Mermer İşleme Tesisi projesinin yapılması planlanıyor. Projenin ÇED toplantısı 25 Ağustos'ta Göynem Belediye Kırathanesi'nde yapılacak.

ÇED Sürecindeki Aşamalar Haberi

ÇED Sürecindeki Aşamalar

ÇED süreci nasıl işler?

ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme), herhangi bir projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak tanımlanıyor. ÇED ile yeni proje ve gelişmelerin çevredeki sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesi yapılıyor. 


Peki ÇED sürecindeki aşamalar nelerdir? ÇED süreci nasıl işler? Diye soruyorsanız hemen yanılayalım:


Çevre etki değerlendirmesi süreci:

Proje Hazırlama

Proje sahibi projesi için hazırlıkları çalışmalarını yapar.


Yetkili Kuruma (örn. Çevre ve Orman Bakanlığı) Başvuru

Bazı üye ülkelerde, yatırım izni için yetkili kuruma başvurulmasından önce bu kurumu projeden haberdar etme gerekliliği vardır. Proje sahibi, bunu resmi gereksinim olmasa da gönüllü olarak da yapabilir.


Seçme-Eleme

Yetkili kurum ÇED gerekip gerekmediği konusunda karar verir. Bu kararı, yatırım izni başvurusu yapıldığında, yada proje sahibi Seçme-Eleme için başvuru...