15 / 05 / 2024

depozito neden alınır

depozito neden alınır

Ev sahibinin, kiracısından ilk aşamada talep ettiği masraflar arasında yer alan depozito bedeli, kiracının ev sahibine güvence vermesi için ödediği para olan depozito yasal mı? İşte yanıtı...

Koordineli çap nedir, nereden alınır?

Koordineli çap, gayrimenkul taşınmazlarının bazı niteliklerini belirten bir belgedir. Bu belge belirli bir sisteme dayanır ve imar planlarında işe yarar. Peki koordineli çap nedir, nereden alınır ve neden gereklidir? İşte koordineli çap ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Depozito ne kadar geri alınır?

Depozito konusuna dair pek çok kiracı evden veya mülkten çıkma esnasında aynı soruyu soruyor. “Depozito ne kadar geri alınır?” sorusu yanıtlarını arıyor. İşte merak edilen detaylar!

Yapı ruhsatı nedir, neden gereklidir? Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı bir inşaata başlarken olması gereken ilk belgedir. Bu ruhsat yapının kanun ile belirlenmiş niteliklerde olduğunu ve kanunlara uygun olduğunu ifade eder. Peki, yapı ruhsatı neden gereklidir, nasıl alınır? Yapı ruhsatı alınmazsa ne olur? İşte ayrıntılar…

Kira depozitosu nasıl alınır?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracı ilk ayın kirası ile depozito bedelini mal sahibine ödemek ile mükellef oluyor. Peki, kira depozitosu ne kadar? Kira depozitosu nasıl alınır?

Kiracı depozitosu iadesi nasıl alınır?

Kiracı depozitosu, taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibinin güvencesi için alınıyor. Kiralamada zarar yaşanmaması halinde depozito iade ediliyor. Peki, kiracı depozitosu iadesi nasıl alınır? İşte yanıtı..

Tapu harcı neden alınır?

Tapu dairesinde yapılan devir işlemleri için harç tahsil ediliyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Peki tapuda tapu harcı neden alınır?

Ekspertiz raporu neden alınır?

Konut kredisi kullanırken satın alacağınız gayrimenkulün değerlendirilmesi SPK Lisanslı uzmanlar tarafından yapılıyor. Bu uzmanların katıldığı sürece ise ekspertiz süreci deniyor. Peki, ekspertiz raporu neden alınır?

Kiracıdan ne kadar depozito alınır?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi kiracısından depozito adı altında güvence bedeli alabiliyor. Kiracıdan ne kadar depozito alınır? Mal sahibi istediği oranlarda kiracıdan depozito alabilir mi?

İnşaat izni nereden alınır?

İmar Kanunu esaslarına göre ruhsatsız olarak yapılabilecek yapılar hariç, tüm bina inşaatlarında belediyeden veya valiliklerden ruhsat alınması gerekiyor. Peki, inşaat izni nereden alınır? Nasıl alınır?

İnşaat izni nasıl alınır?

Bir arsa üzerinde inşaat yapılabilmesi için öncelikle, bağlı olduğu belediye gidilerek gerekli belgelerin teslim edilmesi ve inşaat projesi için izin alınması gerekiyor. Peki, inşaat izni nasıl alınır?

Tadilat ruhsatı ve belediye tadilat izni nasıl alınır?

Bir dairede yapılacak tadilatlar için belediyeden ruhsat almak gerekebiliyor. Gerekli olan bu ruhsat "tadilat ruhsatı" olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tadilat ruhsatı ve belediye tadilat izni nasıl alınır?

Tadilat ruhsatı nasıl alınır?

Dairenin metrekaresini değiştiren, dışarıdan görünen veya bina taşıyıcı unsurlarını etkileyen tadilatlar belediyeden alınacak tadilat ruhsatı gerektiriyor. Peki, tadilat ruhsatı nasıl alınır? Ruhsat için neler gerekli?

Kaçak eve ruhsat nasıl alınır?

Ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların tespiti halinde yapılar, yapılar yıktırılabiliyor. Peki kaçak eve ruhsat alınır mı? Kaçak eve ruhsat nasıl alınır?

depozito neden alınır Haberi

depozito neden alınır

Depozito yasal mı?

Konut kiralamalarında ev sahibinin, kiracısından ilk aşamada talep ettiği masraflar arasında yer alan depozito bedeli, kiracının ev sahibine güvence vermesi için ödediği para olarak tanımlanıyor.


İlk defa kiralama işleminde bulunan ve depozito bedeli ilk kez duyan kiracılar, bu durumun yasal dayanağını merak ediyor. Siz de, "Depozito yasal mı?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


4 Şubat 2011 tarihinde 27836 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6098 sayılı Borçlar Kanununda depozitonun alınmasına ve depozitonun verilmesine ilişkin bilgilere yer veriliyor.


Kanunun 342. maddesinde "Kiracının güvence vermesi" başlığı altında açıklanan depozito bedelinde ev sahibinin hakları korunduğu gibi, kiracının hakları da korunuyor.


Ev sahipleri, kiracısından dilediği miktarda depozito bedeli talep edemiyor. Kanuna göre ev sahibi, kiracısından en fazla üç aylık kira bedelini talep edebiliyor. Depozito bedeli ile ilgili yasal dayanak...