30 / 07 / 2024

Derecelendirme sektörü

Derecelendirme sektörü

Dünyadaki milyonlarca şirket, binlerce menkul kıymet ve onlarca ülkenin kredi notlarını, sadece üç derecelendirme kuruluşunun belirlemesi ciddi sorunları beraberinde getiriyor.

Fitch Ratings'ten gayrimenkul sektörü kredilerine ilişkin açıklama!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından, Türkiye bankacılık sektörüyle ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Moody's: Kovid-19 salgını küresel inşaat sektörünün görünümünü bozabilir!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, koronavirüs (Kovid-19) salgınının küresel inşaat sektörünün görünümünde bozulmaya sebep olmasının beklendiğini açıkladı...

Fitch Ratings: Koronavirüs Çin’in en çok elektronik sektörünü etkiliyor!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, koronavirüs salgını nedeni ile tedarik zincirinde en çok aksamanın elektronik sektöründe görülmesinin beklendiğini aktardı.

Haluk Sur, Moody’s'in konut sektörü değerlendirmesini yorumladı!

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s dün yaptığı Türkiye konut sektörü açıklamasını GYODER İcra Kurulu Üyesi Haluk Sur değerlendirdi. İşte Haluk Sur'un değerlendirmesi..

S&P: Türkiye emlak-hasar sigortacılık sektörü risk taşıyor!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard & Poor's ( S & P ), Türkiye emlak-hasar sigortacılık sektörünün orta dereceli endüstriyel ve ülke riskleri taşıdığını belirtti.

Fitch Ratings'ten sigortacılık sektörüne ilişkin açıklama!

Fitch Ratings' ten sigortacılık sektörüne ilişkin açıklama geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’ de sigortacılık sektörünün güçlü bir şekilde büyümesini sürdürmesini beklediğini açıkladı.

SP Türk bankacılık sektörünü değerlendirdi!

SP Türk bankacılık sektörünü değerlendirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, "Türkiye’de istikrarlı bankacılık sektörü fiyat riskleri ile başa çıkabilecek kabiliyete sahiptir" değerlendirmesinde bulundu.

Moddy's'in not artırımının gayrimenkul sektörüne etkisi ne olur?

Moody’s kredi derecenlendirme kuruluşu Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarttı. 6 ay önce de Fitch kredi derecelendirme kuruluşu notu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmişti. Bu not artırımının konut sektörüne etkisi ne olur?

Ali Dumankaya: Kredi notu artınca, inşaat sektörü hareketlendi!

Dumakkaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, Türkiye'nin kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkarılmasıyla inşaat sektöründe yükselişe geçildiğini belirtti...

Garanti turizm sektörüne 255 milyon lira kredi kullandırdı!

Garanti Bankası, Turizm Destek Paketiyle, turizm sektöründeki 5 bin 719 KOBİ'ye toplam 255 milyon lira kredi kullandırdığını bildirdi

Isıtma sektörü 2009'u yüzde 30 küçülmeyle kapatacak

DOSİDER Başkanı Celalettin Çelik, ısıtma sektörünün, 2009'u yüzde 30 küçülmeyle kapatacağını öngördü

İnşaat mühendisleri sektörün geleceğinden umutsuz!

İMO Genel Başkanı Serdar Harp, inşaat sektöründe yüzde 20'lere varan daralmanın net bir şekilde görüldüğünü bildirdi

İMSAD: İnşaat sektörü teşviki hak ediyor'

İMSAD üyesi olan yirmi sektör derneği hükümetten 100 milyar dolarlık ihracat hedefi için destek istedi

Derecelendirme sektörü Haberi

Derecelendirme sektörü


Dünyadaki milyonlarca şirket, binlerce menkul kıymet ve onlarca ülkenin kredi notlarını, sadece üç derecelendirme kuruluşunun belirlemesi ciddi sorunları beraberinde getiriyor. 


Dünya genelinde 80'e yakın kredi derecelendirme kuruluşu olmasına karşın "Büyük Üçlü" olarak bilinen Standard and Poor's, Moody's ve Fitch Ratings sektörün yüzde 95'ine yakınını kontrol ediyor. 


Bu üç kuruluş, derecelendirme sektöründe yarattıkları oligopol sayesinde elde ettikleri aşırı gücün yanı sıra manipülatif ve yanlış kararları nedeniyle uzun süredir eleştiriliyor. 


Uzmanlar daha rekabetçi bir derecelendirme sektörünün, yatırımcılara ve piyasalara daha objektif ve güvenilir hizmet sunulmasını sağlayabileceğini öngörüyor.




- Çıkar ilişkileri kredi notlarını etkiliyor




Şirketler, kamu kuruluşları ve hatta devletler, kredi notları elverişli şartlarla finansman bulabilmek, tahvil ve hisse senedi ihraç etmek, halka açılmak gibi birçok konuda önemli rol oynadığı için bu kuruluşlara başvurmak zorunda kalıyor. 


Yıllık 100...