26 / 07 / 2024

doğal afetler kentsel dönüşüm

doğal afetler kentsel dönüşüm

1950 sonrasında gözlemlenen hızlı nüfus artışı, tarımda makineleşme ve kentsel alanların cazibesi; göç olgusunu beraberinde getirdi. İlerleyen dönemlerde hızla artan trend ile, kentleşme oranının yüzde 75'e ulaştığı günümüze gelindi.

Doğal afetler 2023 yılında 250 milyar dolarlık kayba neden oldu!

Doğal afetler geçen sene dünyaya yaklaşık 250 milyar dolar zarara mal olarak 10 senelik ortalamanın üzerine çıktığı kaydedildi. Buna göre, 10 senelik ortalamanın aşılmasında Türkiye ve Suriye'deki depremlerin neden olduğu kayıplar da etkili olduğu belirtildi.

Kentsel dönüşümde yeni yol haritası: Zorunluluk ve fırsat bir arada!

Ülke genelinde meydana gelen doğal afetler, özellikle depremler, kentsel dönüşümün önemini bir kez daha gündeme getirdi. Aydınlar Mimarlık Kurucu Ortağı Mert Aydın konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı. Aydın açıklamasında zorunluluk ve fırsatın bir arada olduğunu söyledi.

Sigorta şirketlerinden doğal afetlere karşı yeni sigorta paketleri geliyor!

Son dönemlerde artan doğal afetler KOBİ’lerin sigortaya olan talebinde yoğunluk oluşturdu. Sigorta şirketleri ise deprem, su baskını, yıldırım, yangın gibi çok sayıda doğal afete karşı koruma hizmeti veren sektörlere özel KOBİ sigorta paketleri sunmaya başladı.

Afet planınız hazır mı? Doğal afetlere ne kadar hazırsınız?

Son yıllarda dünya ve ülkemiz genelinde artan doğal afetler, insanların güvenliğini tehdit ediyor. Bu nedenle, doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak hayati önem taşıyor. Afet planı yapmak, halkın bu konuda hazırlıklı olmasına yardımcı olur.

Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?

Depremler, doğal afetler, çarpık kentleşme, hasarlı ve bakımsız yapılar... Fiziki kullanım ömrü bitmiş yapıların ciddi şekilde can ve mal kaybına sebep olduğu pek çok kez Türkiye'de yaşandı ve görüldü. Peki kentsel dönüşüm nasıl olmalı? Vatandaşlar dönüşüm sürecinde ne yapmalı? İşte ayrıntılar...

Levent Doğal Tarihi ve Kentsel Sit Alanı imar planı askıya çıktı!

Levent Doğal Tarihi ve Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı bugün İBB tarafından askıya çıkarıldı..

Yakup Kutluca: Doğal Afetlere çare kentsel dönüşüm!

TÜMSİAD Adana Şube Başkanı Yakup Kutluca, 28 Şubat Sivil Savunma Günü için kutlama mesajı yayınladı. Kutluca, doğal Afetlere karşı kentsel dönüşümün iyi bir çare olduğunu belirtti.

158 milyar dolarlık doğal afetin 49 milyar doları sigortalı!

Swiss Re, 2016 yılında gerçekleşen doğal afetler ve insan kaynaklı felaketlere dair hasar tahminlerini yayınladı. Verilere göre, 158 milyar dolar civarındaki hasarın 49 milyar doları sigortalı.

Zonguldak'ta Doğal Afetler ve Taşkın Hasarları projesi için kamulaştırma!

“Doğal Afetler ve Taşkın Hasarları Projesi” Kapsamında 23. Bölge Doğal Afet ve Taşkın Hasarları Onarımı (Çomaklar Deresi) işinin yapımı amacıyla bazı taşınmazların acele kamulaştırılması hakkında karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Doğal afetler öncesi önlem almak şart!

Ülkemizde, özellikle küresel ısınmanın etkisi ile her geçen gün yeni bir doğal risk ile karşı karşı ya geliyoruz. Bunun dışında fiziksel güvenlik de bir risk olarak her zaman bulunmakta.

22 milyon kişi doğal afetler yüzünden evinden oldu!

BM raporuna göre sel, deprem, tayfun gibi doğal afetler dolayısıyla geçen yıl 22 milyon kişi yerlerinden oldu. Bu sayı çatışmalar nedeniyle yerlerinden olanların yaklaşık üç katı.

Doğal afetler 22 milyon kişiyi evinden etti!

BM raporuna göre sel, deprem, tayfun gibi doğal afetler dolayısıyla geçen yıl 22 milyon kişi yerlerinden oldu. Bu sayı çatışmalar nedeniyle yerlerinden olanların yaklaşık üç katı.

İMSAD çocuklara doğal afeti öğretecek!

Türkiye İMSAD, 6 ila 13 yaş arası ilköğretim öğrencilerini doğal afetler konusunda bilinçlendirmek için kolları sıvadı. 'Güvenli Yapı Malzemeleri Eğitim Merkezi'nde çocuklara afetlerle ilgili eğitim programları uygulanacak...

doğal afetler kentsel dönüşüm Haberi

doğal afetler kentsel dönüşüm

1950 sonrasında gözlemlenen hızlı nüfus artışı, tarımda makineleşme ve kentsel alanların cazibesi; göç olgusunu beraberinde getirdi. İlerleyen dönemlerde hızla artan trend ile, kentleşme oranının yüzde 75'e ulaştığı günümüze gelindi. 


Süreç boyunca yoğun nüfus baskısına maruz kalan kentler; sağlıklı büyüyemeyen, sosyal donatılardan ve estetik anlayıştan yoksun kalan beton yığınlarına dönüştü. Son 60 yıl içinde yaşanan afetler ve 17 Ağustos depremi ise, sorunun ne denli kökleştiğini bir kez daha ortaya koydu. Doğu Marmara Bölgesi depremlerinde 18 bin vatandaş hayatını kaybetti, milli gelirin yüzde 10'u birkaç dakika içinde yok oldu. Van depreminde ise yıkılan ve ağır hasar gören konut sayısı 30 bine ulaştı. Yaşanan acı kayıpların ardından "deprem öldürmez, bina öldürür" kavramı zihinlere yerleşirken; can ve mal güvenliğinin sağlanması kentlerin daha dayaşanır hale...