06 / 08 / 2024

ekonomik büyümeye katkı yapan sektör

ekonomik büyümeye katkı yapan sektör

Habertürk Gazetesi Köşe Yazarı Abdurranman Yıldırım bugünkü köşe yazısında ekonomik büyümeye katkı yapan sektörlerden bahsetti. İşte o yazı..

Türkiye ekonomisi yüzde 5.7 büyüdü! Büyümeye en büyük katkı inşaat sektöründen geldi!

Türkiye ekonomisi enflasyon, vergi zamları, inşaat ve seçim harcamalarının etkileriyle 2024 yılının ilk 3 ayında yüzde 5.7 büyüdü. Büyümeye en büyük katkı yüzde 11.1’le inşaat sektöründen geldi.

Türkiye iç tüketimin katkısı ile yüzde 3,8 oranında büyüdü!

Türkiye ekonomisi yılın 2’nci çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,8 büyüdü. Büyüme iç tüketim kaynaklı gerçekleşti; hane halklarının tüketimi genel büyümeye 10,7 puan pozitif, net ihracat ise 6,3 puan negatif etki yaptı.

Çin’in pandemi yasağını kaldırması Türk turizmine büyük katkı sağlayacak!

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Engin Ceylan, dünya turizm pazarında yaklaşık 250 milyar dolarlık bir hacme sahip Çin’in, pandemiden sonra seyahat yasağını kaldırmasının Türk turizmine büyük bir katkı sağlayacağını ifade etti.

Standard-Poor's küresel ekonomik büyüme tahminini 2,9'a çıkardı!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard-Poor's (S&P), küresel ekonomik büyüme tahminini 2023 yılı için yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a çıkardı.

ABD’den çok tartışılacak petrol yorumu: Küresel ekonomik büyümeye büyük darbe indirecek!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanı Janet Yellen, OPEC+ grubunun mayıs ayından itibaren petrol üretiminde kesintiye gitme kararının "yapıcı olmayan" bir eylem olduğunu ifade ederek, eylemin küresel büyüme için olumlu olmadığını söyledi.

Euro Bölgesi'nde ekonomik büyüme beklendiği gibi gerçekleşti!

Euro Bölgesi'nde ekonomik büyüme üçüncü çeyrekte, beklendiği gibi senelik yüzde 2.1 olarak kaydedildi.

IMF 2022 küresel ekonomik büyüme tahminini açıkladı!

Uluslararası Para Fonu (IMF), 2022 yılına yönelik küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4.9 seviyesinden 4.4'e düşürdü.

Mehmet Muş açıkladı: Türkiye ihracatla büyümeye devam ediyor!

Büyüme rakamları ile ilgili önemli açıklamalar yapan Ticaret Bakanı Mehmet Muş "Türkiye ihracatla büyümeye devam ediyor. 2.çeyrekte yüzde 21,7 ile rekor bir büyüme kaydedildi. Mal ve hizmet ihracatımızın büyümeye katkısı 10,8 puan oldu." dedi.

Avrupa Birliği ekonomik büyüme tahminlerini yükseltti!

AB tarafından, "Avrupa Ekonomik Tahminleri 2021 İlkbahar" raporu yayımlandı. Raporda Türkiye ekonomisinin geçen sene koronavirüs salgınına rağmen yüzde 1,8 büyüme gösterdiği. Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 5,2, 2022 yılında da yüzde 4,2 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Zehra Zümrüt Selçuk: İnşaat sektörü büyümeye önemli katkı sağlıyor!

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "İnşaat sektörü önemli çünkü ekonomide lokomotif sektörlerden birisi. İnşaat sektörünün büyümeye önemli katkı sağladığını görüyoruz" dedi.

IMF 2021 küresel ekonomik büyüme tahminini yükseltti!

Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelleyen Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin bu yıl yüzde 5,5 ve 2022'de yüzde 4,2 büyüyeceği öngörüsünde bulundu.

Gayrimenkul sektörü büyümeye devam edecek!

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektörünün 2021'de büyümeye devam edeceğini belirtti. 

Almanya'da inşaat sektörü harcamaları büyümeye olumlu katkı yaptı!

ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski yaptığı açıklamada birinci çeyrekte inşaat sektörü ve kamu harcamalarının büyümeye olumlu katkı yaptığını söyldi.

ekonomik büyümeye katkı yapan sektör Haberi

ekonomik büyümeye katkı yapan sektör

Habertürk Gazetesi Köşe Yazarı Abdurranman Yıldırım bugünkü köşe yazısında ekonomik büyümeye katkı yapan sektörlerden bahsetti.. 


İşte o yazı..


Bugün yılın ilk çeyreğine ait büyüme açıklanacak. İlk çeyrekte yüzde 4.8 çıkan büyümenin düşmesi bekleniyor. Çünkü sanayi üretimi birinci çeyrekteki yüzde 5.6’dan ikinci çeyrekte yüzde 2.9’a indi. Sanayi, büyümeye en fazla katkı yapan sektör. Ticareti de, taşımayı da, hizmetleri de ateşliyor. 2. çeyrek büyüme eklentisi ise yüzde 3.5. Yıllık hedef de yüzde 4.5. İlk yarıda hedefe yaklaşılacak gibi.



-İkinci yarıda ise işimiz daha zor. Çünkü içinde bulunduğumuz yılın üçüncü çeyreğinde en düşük büyüme ile karşılaşacağız gibi. Hükümet de bu çeyrek büyümede ciddi düşüş bekliyor. Bunun da iki ana nedeni var.


-15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında tutuklanan işadamları, el konulan şirketler büyümenin düşmesinde çok etkili.


-9...