05 / 05 / 2024

Ekspertiz raporu zorunluluğu

Ekspertiz raporu zorunluluğu

Konut kredisi kullanımlarında bankalar müşteriden, evin değer tespiti için konut kredisi ekspertiz raporu talep ediyor. Peki, ekspertiz raporu zorunlu mudur?

Depremden sonra ÇED zorunluluğu kaldırıldı: O ilde 22 proje için 'ÇED gerekli değildir' kararı çıktı! 

Hatay Valiliği’nin 6 Şubat depremlerinden sonra verdiği kararla ilde ÇED süreçlerinin zorunluluğu uygulaması kaldırıldı. Kararın ardından şehirde 22 proje için ÇED gerekli değildir kararı verildi. İşte ayrıntılar...

Almanya’nın 6 milyon yeni işçi alımı şartları netleşti! Dil zorunluluğu yok!

Yeni işçi alımına gitmeye hazırlanan Almanya’da Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanan Nitelikli Göçmen Yasası ile 6 milyon yeni göçmeni istihdam edecek. Dil bilme zorunluluğu bulunmayan yeni işçi alımı için işte aranan tüm şartlar…

Zincir marketlere veri paylaşımı zorunluluğu geldi!

Zincir mağazalara yönelik tartışmaların devam ettiği bu dönemde Ticaret Bakanlığı'ndan dikkat çeken bir adım geldi. Zincir mağazalara "Veri paylaşımı" zorunluluğu getirildi.

TOKİ evlerinde oturma zorunluluğu var mı?

TOKİ evleri kaç para 2022? TOKİ evlerinde oturma zorunluluğu var mı? soruları gündemde yer alıyor. İşte araştırılan detaylar!

Bakan Kirişci resmen açıkladı! Çiftçiye ne ektiğini bildirme zorunluluğu geliyor! 

Milyonlarca çiftçiyi ilgilendiren yeni bir düzenleme geliyor. Yapılacak düzenlemeyle bir yıl ekilmediği belirlenen araziler ekilecek ve arazi sahibine kira ödenecek. Aynı zamanda üreticilere tarlasına ne ektiğini bildirme zorunluluğu da getiriliyor. İşte ayrıntılar...

BDDK'dan yeni kredi kararı: Derecelendirme zorunluluğu kaldırıldı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 500 milyon lira ve üzeri sektörde kredisi olan şirketlerin yeni kredi için derecelendirme kuruluşu ile geçen yıla kadar sözleşme imzalaması zorunluluğunu ortadan kaldırdı.

Konut kredisi ekspertiz raporu sorgulama 2021!

Konut kredisiyle ev almak için evin ekspertiz sürecinden geçmesi gerekiyor. Peki ekspertiz süreci nasıl ilerliyor? Konut kredisi ekspertiz raporu nasıl sorgulanıyor? İşte konut kredisi ekspertiz raporu sorgulama 2021...

Sitelerde 'toplu yapı yönetimi' zorunluluğu!

Bir sitenin tek parsel ya da birden çok parsel üzerinde kurulması yönetimsel olarak büyük öneme sahip. Birden çok parselde kurulan siteler için toplu yapı yönetimi zorunluluğu bulunuyor...

Yeni binalara 'yağmur suyu toplama sistemi' zorunluluğu!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında, yeni binalara 'yağmur suyu toplama sistemi' zorunluluğu getirildi.

Özderici GYO Yapıkredi Plaza ekspertiz raporu!

Özderici GYO'nun İstanbul İli, Beşiktaş İlçesi, Rumelihisarı Mahallesi 1403 Ada, 648 no'lu parsel üzerine kayıtlı olan C Blok 25 no'lu bağımsız bölüme ait 2020 yılı ekspertiz raporu yayınlandı. 

Özderici GYO Nuvo Dragos ekspertiz raporu!

Özderici GYO'nun Maltepe Nuvo Dragos projesi için hazırlatılan 31 Aralık 2020 tarihli ekspertiz raporu yayınlandı. 

Her daireye bir otopark zorunluluğu 7. kez ertelendi!

1 Haziran 2018 tarihinden itibaren uygulanması gereken otopark zorunluluğu 7'nci kez ertelendi.

BDDK'dan kredi için not zorunluluğu!

BDDK, cirosu 500 milyon TL'yi aşan şirketlerin kredi kullanabilmesi için Kurulca yetkilendirilmiş bir derecelendirme kuruluşundan derecelendirme notu alma zorunluluğu getirdi.

Ekspertiz raporu zorunluluğu Haberi

Ekspertiz raporu zorunluluğu

Ekspertiz raporu zorunlu mudur?

İpotek tesisi gerçekleşecek olan gayrimenkulün eksper adı verilen uzman kişiler tarafından taşınmaz bilgilerinin, takyidatların, yaş ve konum gibi özelliklerinin belirtildiği ve taşınmazın değerinin belirlenmesini sağlayan rapora ekspertiz raporu deniyor. 


Ekspertiz raporu tamamlandıktan sonra bankaya sunuluyor.  Banka bu rapora göre taşınmazın krediye uygun olup olmadığı, hangi miktarda kredi kullandırılabileceğini belirliyor. 


Mortgage yasasına göre bu değer biçme işleminin bağımsız kuruluşlarca gerçekleştirilmesi gerekiyor.  Bankalar yasa gereği tarafsız gayrimenkul değerleme şirketlerinden  bu hizmeti satın alıyor.  


Yani evinize değer biçmeye gelen eksper, bankanın personeli değil aksine bağımsız bir kuruluşun görevlisi olarak karşımıza çıkıyor. Görevlendirilen eksper, lisanslı konut değerleme uzmanı ya da lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanı olmak zorunda oluyor. 


Aksi durumlarda konutunuza biçilecek değer beklenenden düşük çıkabileceği gibi sonrasındaki işlemlerde sıkıntı yaşama ihtimaliniz de artıyor....