04 / 05 / 2024

emsal kaks

emsal kaks

Bir arsa üzerinde ne kadar alana sahip ve kaç katlı olarak yapı inşa edilebileceğinin sınırları imar durum belgesinde yer alan bilgilere göre belirleniyor. Buna göre emsal inşaat alanı nasıl hesaplanır?

Kat alanı katsayısı (kaks) (emsal)!

Herhangi bir arsa üzerinde inşa edilen yapılar, belli bir sınırlama dahilinde yapılıyor. Örneğin yapının kat alanı katsayısı (kaks) (emsal) ile kat alanı belli bir sınırda yapılıyor...

Mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır?

Emsal hesabı, inşaat yapılacak mimari projenin alan sınırlarını belirlemek için kullanılıyor. Peki buna göre mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır? Emsal hesaplama formülü ve örneği...

TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır?

TAKS KAKS oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek bina için önem teşkil ediyor. Peki, TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylı bilgiler...

Yargıtay'dan konut dolandırıcılığı için emsal karar!

Yargıtay, kurasız konut vadeden dolandırıcıyla ilgili emsal bir karar aldı. Basit dolandırıcılık suçundan mahkum edilen dolandırıcının, nitelikli dolandırıcılık suçundan mahkum edilmesine karar verildi.

Evin anahtarını ailesine veren eş için emsal karar!

Bir süredir geçimsizlik problemleri yaşayan çift, boşanmak amacıyla karşılıklı boşanma davası açtı. Tarafları dinleyen aile mahkemesi emsal niteliğinde bir karar verdi. 

İşçi ve işverenleri ilgilendiren emsal karar!

Yargıtay tarafından işveren ve işçileri yakından ilgilendiren emsal bir karar verildi. Yüksek Mahkeme, müdürün mazeret izninde ısrarcı olan işçiye, 'Git, bir daha gelme' sözünün fesih anlamına geldiğini ve mağdur işçiye ihbar ile kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğiyle ilgili karar verdi. İşte tüm mer

Emsal kira bedeline göre beyanname!

Kira geliri vergisinde binalarda ve arazide emsal kira bedeli, söz konusu yer için yetkili özel mercilerce veya mahkemece tespit edilmiş bir kira bedeli mevcutsa bu tespit edilmiş değer olarak belirtilir. Peki emsal kira bedeline göre beyan nedir?

Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi emsal karar!

Kentsel dönüşüm kapsamında müteahhitlerin yaptıkları satışlarda yatırılan tapu devir harçlarının ve müteahhitlerden daire satın alanların ödedikleri tapu harçlarının iadesini isteyebiliyor. İşte kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi için verilen emsal karar...

İsveç hukukundan emsal karar: Uzaktan çalışan işçiye kira desteği!

Geçtiğimiz günlerde İsviçre'de uzaktan çalışma sistemi ile ilgili emsal bir karar alındı. Mahkeme sonucunda alınan karara göre; iş yeri evden çalışan işçisine bir miktar kira desteğinde bulunacak. 

Yargıtay'dan emsal miras kararı! 

Bursa'da kayınpederinden miras kalan arsayı satarak parasını harcayan damat, eşinden boşandı. Olay mahkemeye taşındı. Yargıtay, mahkemenin damat paranın yarısını iade etmeli' kararını bozdu ve emsal bir karar aldı. 

Yargıtay'dan emsal karar! Ev sahibi tazminat ödeyecek!

Yargıtay emsal bir kararla üst kattaki komşusunun dairesinden su sızdığı için üzüntü duyan ev sahibine tazminat ödenmesinin önünü açtı.

AVM’ler ve emsal kira bedeli!

Gelir Vergisi Kanunu'na göre; gayrimenkuller emsalinden daha düşük bir bedelle veya bedelsiz olarak kiraya verilmemesi karine olarak kabul ediliyor. Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Bumin Doğrusöz bugünkü köşe yazısında AVM'lerdeki emsal kira bedellerini kaleme aldı.

SGK için emsal karar çıktı! Bundan sonra bunu yapabilirsiniz!

Yargıtay, verdiği son kararla alacak davalarında yeni bir dönem başlattı. Yüksek Mahkeme; alacak davalarında Whatsapp, Facebook, e-mail gibi elektronik ortamlardaki bilgi taşıyıcıları belgeleri delil niteliğinde saydı. Emsal karar çıktı ve yeni dönem başladı.

Mahkemeden emsal karar! Restoran kirasına Kovid-19 sebebiyle yüzde 50 indirim!

Pandemi sürecinde mahkemeye başvuran bir restoran işletmecisi kirasında yüzde 50 indirim yapılmasına hak kazandı. Mahkeme Kovid-19'u olağanüstü durum olarak gördü ve iş yeri sahibine hak verdi. Karar Yargıtay aşamasından sonra emsal niteliği taşıyabilir. 

Yargıtay kararları kiracılar için emsal olacak!

Koronavirüs salgını kira ilişkilerinde de önemli sorunlara neden oldu. Salgın ardından kira problemlerinin dava olarak mahkemelere taşındığında birçok kira probleminin çözümü emsal niteliğine sahip olacak.

emsal kaks Haberi

emsal kaks

Emsal inşaat alanı nasıl hesaplanır?

Emsal inşaat alanı, bir yapının sahip olması gereken kat alanını ifade ediyor. İnşaat emsali ile ilgili bilgilere, yapılması planlanan yapının mimari projesinde ihtiyaç duyuluyor. 


İnşaat emsali 

İnşaat emsali, bir yapının sahip olması gereken boyutlarını gösteriyor. Emsal inşaat alanı, yapının inşa edileceği arsanın imar planı baz alınarak hesaplanıyor. 


KAKS oranları: 

KAKS oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişen değerler oluyor.


Emsal inşaat alanı hesabı

KAKS (kat alanı katsayısı) olarak da ifade edilen emsal inşaat alanı, inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından hesaplanıyor.


KAKS oranı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra geriye...