20 / 07 / 2024

enerji fiyatlarının enflasyona etkisi

enerji fiyatlarının enflasyona etkisi

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK ) verilerine göre, enflasyonun yüzde 7,4 olarak gerçekleştiği 2013'te, fiyat artışlarından en az etkilenen ürün gruplarından biri enerji oldu...

Akaryakıt fiyatlarını etkileyecek gelişme! Yeniden açılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, akaryakıt fiyatlarını etkileyecek gelişme müjdeyi duyurdu. Bakan Bayraktar Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın yeniden faaliyete geçeceğini açıkladı. İşte tüm detaylar...

AB ülkelerinde enflasyona Türk işi çözüm! Gıda fiyatlarını sabitlemek için hareke geçtiler!

Macaristan, Fransa, Belçika, Yunanistan, İtalya başta olmak üzere bir çok AB ülkesinde hükümetler fiyatların kontrol altına alınması için perakendecilerle masaya oturdu. Bazı ülkelerde fiyat kontrolleri başlatıldı.

Enerjideki artış Euro bölgesinde üretici fiyatlarını vurdu!

Euro Bölgesi’ne yönelik Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE), enerji fiyatlarındaki artışın etkisi nedeniyle kasım ayında yıllık bazda yüzde 27,1 artış gösterdiği ortaya çıktı.

Enerji fiyatları 2023'te yüzde 11 düşecek!

Dünya Bankası, enerji fiyatlarının bu sene yüzde 59,1 yükselmesi ile 2023 yılında yüzde 11,2 oranında düşüş göstereceğini öngördü. 

Artan enerji fiyatları çocuk ölümlerini de arttırabilir

İngiltere'de doktorlar, enerji fiyatlarının yükselmesi sebebiyle önümüzdeki kış birçok hanede ısınma sorununun yaşanacağı ve ölümlerin meydana gelebileceği konusunda uyarıda bulundu. Doktorlar, soğuk konutlar nedeniyle çocukların akciğerleri ve beyin gelişiminin de zarar görebileceğini belirtiyor.

Konut fiyatlarının yükselmesi enflasyonu olumsuz etkiledi!

Enflasyon ağustosta gıda ve giyim fiyatlarının düşüşü ile yüzde 0.29 geriledi. Enflasyona ikinci olumsuz etki konut ve kiradan geldi. Konut fiyatları yüzde 0.47 yükseldi ama bu kalemin yüzde 16 ağırlığı olduğu için genel enflasyona etkisi fazla oldu.

Arsa eksikliği Adana'da konut fiyatlarını artırıyor!

Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ülku Uçar, kentte konut ve kira fiyatlarının sürekli bir yükseliş içinde olduğunu söyledi. Uçar, bu durumun arsa eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.

Üsküdar-Sancaktepe metrosu ev fiyatlarını iki kat artırdı!

İstanbul'da ulaşımı kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla hayata geçirilen raylı sistemler konut fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Üsküdar-Sancaktepe metrosu, henüz hizmete girmeden Sancaktepe bölgesinde ev fiyatlarını iki kat artırdı.

Nazilli'de kira fiyatlarının düşmesi zor!

Nazilli’de artan ev fiyatları ve kira fiyatlarına vatandaşın artan tepkilerini inşaatçı Erkan Erkoç ile konuşuldu. Erkoç, kira fiyatlarının bu gidişle düşmesinin zor olduğunu söyledi.

Aksa, Dentur Avrasya’nın enerji ihtiyacını karşılayacak!

Kesintisiz enerjinin adresi Aksa Jeneratör, Dentur Avrasya’nın yeni yolcu gemilerinin enerji ihtiyacını karşılayacak. Dentur Avrasya, sessiz ve emisyon oranı çok düşük çevreci Aksa Jeneratörler ile seyahat edecek.

Konya'daki kentsel dönüşüm emlak fiyatlarını artırdı!

Konya'da kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi. Dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, dönüşüm nedeniyle emlak fiyatlarının arttığını belirtti.

Kırşehir'de konut fiyatlarının artması satışları etkiliyor!

Kırşehir Emlakçılar Odası Başkanı Zeynel Ekici, konut satışlarını değerlendirdi. Ekici, şehir merkezinde arsa fiyatların yüksek olmasının maliyetleri iki katına çıkartığını belirtti.

Vatandaşlar kira fiyatlarını yüksek buluyor!

Suriye, Irak gibi ülkelerden gelen vatandaşların artması nedeniyle kira fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. 15 yıldır emlak işiyle uğraşan Alim Bülbül, kiracıların kiraları yüksek bulduğunu belirtti.

enerji fiyatlarının enflasyona etkisi Haberi

enerji fiyatlarının enflasyona etkisi

Enerjide büyük oranda dışa bağımlı olan Türkiye'de, enerji yönetiminin, özellikle döviz kurunda yaşanan artışları enerji kalemlerine yansımasına önlemeye yönelik tercih ve hamleleri fiyatların hemen hemen yerinde saymasını sağladı. 


Geçen yıl enerji kalemlerindeki en düşük fiyat artışı elektrikte gerçekleşti. Elektrikte 1 kilovatsaatlik tüketimin ortalama fiyatı yüzde 0,4 arttı. Böylece 1 kilovatsaatlik tüketimin ortalama fiyatı 0,357 liradan 0,359 liraya çıktı.


Odun ücretinde geçen yıl yaşanan fiyat artışları da oldukça sınırlı kaldı. Odun fiyatlarındaki artış yaklaşık yüzde 1,3'le sınırlı kaldı. Bu durum, 1 ton odunun ortalama fiyatını yaklaşık 371 liradan 376 liraya çekti.


Geçen yıl doğal gazda yaşanan ortalama fiyat artışı ise yüzde 1,3 oldu. Böylece 2012 sonunda 1,056 olan 1 metreküp doğal gaz fiyatı, 1, 070 liraya yükseldi.


Kömürde ise fiyat artışı yüzde 2,2 olarak...