02 / 05 / 2024

ev kiralarının artış oranı nasıl hesaplanır

ev kiralarının artış oranı nasıl hesaplanır

Taşınmaz kiralamalarında, mal sahibi kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, kiracısına zam yapabiliyor. Kiralama hesaplamaları, taşınmazın türüne göre değişkenlik gösteriyor. Peki, ev kiralarının artış oranı nasıl hesaplanır?

GYODER'den ev kiralarını düşürecek model: Hedef İstanbul’da 10-12 bin TL’ye sıfır konut!

Erişilebilir fiyatlı kiralık konut için hazırlanan yeni model merakla bekleniyor. Kamunun arsa göstermesi durumunda harekete geçeceklerini belirten GYODER Başkanı Neşecan Çekici, “Bu modelle İstanbul’da 10-12 bin lira bandında kiralık ev bulmak mümkün olacak” diye konuştu.

Yüzde 25'lik sınırlandırma kira artışını hızlandırdı!

Ev sahibi kiracı kavgaları hız kesmeden devam ederken, Ekonomist Tunç Şatıroğlu, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "kira artışının yüzde 25 ile sınırlandırılmasıyla kiraların artışı yavaşlayacağı yerde daha da arttı." ifadelerini kullandı.

Konut kira artışları turizm çalışanlarını da vurdu! Lojman sorunları gittikçe büyüyor!

Ev kiralarının yüksek olması nedeniyle, barınma sorunu yaşayan turizm çalışanları, çalışmak istedikleri tesisin ilk olarak lojmanı olup olmadığını soruyor. 

Kiracılardan Bakan Şimşek'e tepki: Anadolu’nun en ücra köşesinde bile ev kiraları asgari ücrete eşitlendi!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan "büyükşehirlerde kiralarda gerileme başladı" açıklamaya, kiracılardan tepki geldi. Kiracılar Dayanışması Platformu Başkanı Cengiz Kul, Anadolu’nun en ücra köşesinde bile ev kiralarının asgari ücrete eşitlendiğine dikkat çekti. 

Kiracı için ev satın almak mümkün değil, ev sahibi içinse kiralar tatmin edici değil!

Son seçimlerden bu yana hemen hemen her şeye yüzde 100'ün üzerinde zam geldi. Bunlardan en önemlisi de kira ve konut fiyatları olurken, artık kiracı için ev satın almak mümkün değil, ev sahibi içinse kiralar tatmin edici değil...

Ev fiyatlarını geçen karavanlarda talep patlaması yaşandı!

Karavan kültürü her geçen gün artıyor. 200 bin liradan başlayan karavan fiyatları 6 milyon liraya kadar yükseliyor. Ev fiyatını geçen karavanlara talep olukça fazla.

Kiracılar kara kara düşünüyor! Yeni dönem artık karanlık olacak

Yakın zamanda ortalama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ev sahibi olmasının oldukça zorlaşacağını ifade eden piyasa uzmanı İslam Memiş, ev kiralarının artık TL ile değil döviz ile ödeneceğini belirtti. İşte tüm detaylar...

Fahiş kiralara olağanüstü hal önlemi geliyor! Ev kiralarındaki artış için OHAL yetkileri kullanılacak! 

Depremin ardından kira fiyatlarında fahiş yükselişe gidenlere ilişkin şikayetler gün geçtikçe çoğalıyor. Fahiş kiralara olağanüstü hal önlemi geliyor! Ev kiralarındaki artış için OHAL yetkileri kullanılacak! 

Ev kiralarının düşeceği tarih resmen verildi! Bir anda 4 bin TL düşecek

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, talebin azalması ve kira ödemelerinde sorunların yaşanmasıyla nedeniyle satılık ve kiralık ev fiyatlarının bu yıl sonunda düşmeye başlayacağını dile getirdi.

Yedi ayda yüzde 200 zam yapıldı! Artık ödemek çok zor! Ev sahipleri ve kiracılara kötü haber

Vatandaşları fahiş şekilde artan ev kiralarının yanı sıra artık önemli miktarlarda artan aidat miktarları bunalıma sokuyor. İstanbul’un çeşitli semtlerinde son yedi ay içinde aidat ücretlerine yapılan zamlar dudak uçuklattı. İşte detaylar…

Kira artışlarında yüzde 25 sınırı, ev fiyatlarını yükseltecek! Kiralara önden yüklemeli artışlar kapıda! 

Kira artışlarına yüzde 25 sınırının getirildiğini dün resmen açıklandı. Bu açıklamanın ardından milyonlarca vatandaş ev fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini araştırırken, konut sektörü temsilcileri peş peşe konuyla ilgili konuştu. İşte o açıklamalar...

Kiralık evlerde yeni rüzgar! Yüzde 25 artış sınırlaması fiyatları uçuracak! 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ev kiralarının 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek sözleşmelerin bir önceki senenin yüzde 25'ini aşamayacağını duyurdu. Bunun ardından kiralık ev fiyatlarını düşüp düşmeyeceği araştırılıyor. Peki sektörü neler bekliyor?

İTO Başkanı Avdagiç'ten ev kiralarını düşürecek 5 öneri! 

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, konutu etkileyen en önemli unsurun arsa maliyeti olduğununa dikkat çekerek, ev kiralarını düşürecek 5 önerisini açıkladı.

ev kiralarının artış oranı nasıl hesaplanır Haberi

ev kiralarının artış oranı nasıl hesaplanır

Ev kiralarının artış oranı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz kiralamalarında, mal sahibi kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, kiracısına zam yapabiliyor. Kiralama hesaplamaları, taşınmazın türüne göre değişkenlik gösteriyor.


Borçlar Kanunu gereğince; meskenlerdeki kiracıya yapılacak artış oranının dönemin ÜFE oranlarını geçmemesi gerekiyor. Ancak, işyeri kiralamaları için böyle bir sınırlama bulunmuyor.


İşyeri sahibi, kiracısına kira sözleşmesinde belirttiği şekilde zam yapabiliyor. Örneğin kira artışlarının TÜFE oranlarına göre yapılması belirtildiyse, işyeri sahibinin bu oranlarda kira bedeline zam yapması gerekiyor.


Peki ev kiralarının artış oranları nasıl hesaplanır? Ev kira artış hesaplamalarında hangi ÜFE oranı baz alınır?


Ev kirası artış oranları hesabı..

Borçlar Kanunu kapsamında ev kira bedelinde hangi ÜFE oranı ile zam yapılması gerektiği belirtilmiyor. Ancak, TÜİK'in yapmış olduğu açıklamalara göre, ev kira zam hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması...