02 / 05 / 2024

ev sahibi hakkı

ev sahibi hakkı

Taşınmaz mal kiralamalarında tarafların hak ve sorumlulukları, 6098 sayılı Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ev sahibinin kiracısına karşı hakları nelerdir? İşte ev sahibi hakları 2015..

Gayrimenkul sahipleri ve kiracıların yeni hakları!

Yaz döneminde kiralık konutlara ilginin artmasına bağlı olarak, birçok bölgemizde kiralık konut bulamama sorunu yaşanmaktadır. Gayrimenkul sahipleri ve kiracıların yeni haklarını Tellal bu sayısında yayınladı.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira zammında flaş detay! 

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığına yeni örnek Kağıthane'den geldi. 1 senedir tehdit aldığını ve emekli maaşıyla geçindiğini, kira zammını ödeyemeyeceğini söyleyen yaşlı kadının şikâyetinin ardından, konut sahibi hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Kiracı istediği zaman evden çıkabiliyor ama ev sahibi çıkaramıyor: Mağdur ev sahiplerinden barınma hakkı isyanı!

Mağduriyet yaşayan bir ev sahibi de resmi X sosyal medya hesabından "Kiracı istediği zaman sözleşmeyi sonlandırıp evden çıkabiliyor ama sen ev sahibi olarak ne kadar ihtiyacın olursa olsun çıkaramıyorsun" dedi. Peki diğer ev sahipleri ve kiracılar bu duruma ne diyor? İşte o paylaşıma gelen yorumlar

Aile Bakanı resmen bizzat açıkladı! Ev sahibi kiracı fark etmez para ödemesi yapıldı şimdi hesabınıza tıklayın

Aile Bakanı tarafından ev sahibi ve kiracılara yönelik doğalgaz yardımı hakkında açıklamada bulunuldu. Bakan Yanık ödemelerin hesaplara geçmeye başladığını belirtti.

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Buna dikkat edin, evinizden olmayın!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ev sahibi ve kiracı arasındaki tartışmaları kaleme aldı. Peki kiradaki evin satışında kiracının öncelikli alım hakkı var mı? İşte o sorunun yanıtı ve Tamer Heper'in konuyla ilgili yazısı...

Birevim yöntemi ile herkes ev sahibi olacak!

Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi, herkesin ev sahibi olabilmesi için geliştirilecek sistem hakkında açıklamalar yaptı.

Ev sahibi kirayı yüzde kaç artırabilir?

Evini kiraya veren mal sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Ancak kiracılar istedikleri oranda zam yapamıyor. Peki, ev sahibi kirayı yüzde kaç artırabilir?

Ev sahibi fazla zam yapıyorsa ne olur?

Evini kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yenilenmesi halinde zam yapma hakkına sahip oluyor. Ancak zam ÜFE oranlarında yapılıyor. Peki, ev sahibi fazla zam yapıyorsa ne olur?

Eylül ayında ev sahibi kiraya en fazla yüzde kaç zam yapabilir?

Evini kiraya veren ev sahipleri, kira süresinin bir sene daha uzatılması durumunda, kiraya zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, 2015 yılı Eylül ayında ev sahibi kiraya en fazla yüzde kaç zam yapabilir?

Kiracının ödemediği aidattan ev sahibi sorumlu mudur?

Kat malikleri ortak yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçme ya da avans ödemekten kaçınamıyor. Peki, kiracının ödemediği aidattan ev sahibi sorumlu mudur?

Ev sahibi kiracıyı ne zaman çıkarabilir?

Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanunu'nda yer aldığı üzere ev sahibinin, kiracısını evden çıkarabilmesi için bazı şartların oluşması gerekiyor. Peki, ev sahibi kiracıyı ne zaman çıkarabilir?

Ev sahibi ne zaman zam yapabilir?

Ev sahibinin yasal hakları arasında kiracıya yıllık olarak belli bir oranda zam yapma hakkı bulunuyor. Bu oran her ayın 3'ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki, ev sahibi ne zaman zam yapabilir?

Yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Ev sahibi taşınmazın içinde kiracıda olsa satma hakkı oluyor. Bu durumu kiracısına önceden bildirme gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Peki, yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Yeni ev sahibinin kiracı çıkartma şartları nelerdir?

Eski ev sahibi eşyalarını almazsa, yeni ev sahibi ne yapacak?

Bir gayrimenkul satın aldığınızı ancak, içinde hala eski ev sahibine ait birtakım eşyaların bulunduğunu; bunları gelip geri almadığını düşünelim. Eski ev sahibi eşyalarını almazsa, yeni ev sahibi ne yapacak?

ev sahibi hakkı Haberi

ev sahibi hakkı

Ev sahibi hakları 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında tarafların hak ve sorumlulukları, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor.


Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz. Peki kiracılık ilişkilerinde ev sahibinin kanunu hakları nelerdir?


Ev sahibinin hakları 2015..

- Ev sahibi kiracıya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olması halinde, ihtarname çekip konuyu gündeme getirebiliyor.


- Ev sahibi, bazı haklı nedenlerin olması halinde kiracısına tahliye davası açabiliyor.  Bunlar arasında kiracının kira parasını ödeyememesi; ev sahibinin veya birinci dereceden yakınlarının o konuta ihtiyacı olması; kiracının eve taşındıktan sonra tahliye...