03 / 05 / 2024

evlilik dışı çocuğun miras hakkı

evlilik dışı çocuğun miras hakkı

Miras hukukunda bir kimsenin ölümü halinde malvarlığı yasal mirasçılarına kalıyor. Mirasbırakanın yasal mirasçıları arasında kan hısımları, sağ kalan eş, evlatlık ve devlet bulunuyor. Peki, evlilik dışı hısımların miras durumu nedir?

Miras dağıtımında yeni düzenleme! Miras kalan her çocuğun yapması gereken önemli detay!

Miras konusu ve miras paylaşımı son zamanlarda taraflar arasında yaşanan paylaşım sıkıntıları gündemdeki yerini koruyor. Bu süreçte, çoğu anne ve baba, evlerini ve arazilerini çocukları arasında paylaştırarak miras bırakmayı seçmekteler.

Aile Bakanlığı resmen verecek. İmzalar atıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce duyurduğu evlilik kredisi, Aile Bakanlığı tarafından gençlere resmen verilecek. Cumhurbaşkanı tarafından da imzaların atılmasının ardından evlilik düşünen gençlerin önü de açılmış oldu.

Son dönemde eleştirilen TikTok'a 305 milyon TL'lik dev ceza! Yoksa TikTok kapatılıyor mu?

Son dönemde Türkiye'de de tartışılmaya başlanan Tiktok, bu defa İngilterede'de gündem oldu. 13 yaşın altında 1,4 milyon çocuğun kurallara aykırı olmasına rağmen TikTok kullandığı ortaya çıkınca ünlü sosyal medya platformuna 12,7 milyon sterlin yani yaklaşık olarak 305 milyon TL ceza kesildi. İşte de

O ilde öğrencilere kantin desteği başlıyor! Her ay 330 TL harçlık alacaklar!

Ekonomik krizin vurduğu bir  çok ailenin çocuklarına yönelik yapılacak belediye kantin desteğinden binlerce çocuğun yararlandırılması amaçlanıyor.  Çocuklarına beslenme koymakta sıkıntı yaşayan ailelere neden aldıracak çalışma kapsamında öğrenciler her ay 330 TL’lik kantin desteği alacak. Peki hangi

Ebebek akülü arabalarda 1000 tl indirimli! Kaçırmayın! İşte 4 Ekim 2022 fiyat listesi

Anne ve bebek ürünleri mağazası ebebek her çocuğun hayali akülü arabalarda 1000 tl indirme gitti. 9 Ekim’e kadar devam edecek olan fırsatları kaçırmayın!

Isuzu D-Max fiyatıyla kendine hayran bırakıyor! İşte 26 Eylül 2022 fiyat listesi...

Japonyalı otomobil üreticisi Isuzu’nun arazi aracı D-Max modelinin eylül ayı fiyatları açıklandı. İşte, Isuzu D-Max’un 26 Eylül 2022 fiyat listesi…

Isuzu D-Max’ın fiyatları görenleri şok ediyor! İşte Isuzu D-Max’ın 14 Eylül 2022 fiyat listesi...

Japonyalı otomobil üreticisi Isuzu’nun D-Max modelinin eylül ayı fiyatları açıklandı. İşte, Isuzu D-Max’un 14 Eylül 2022 fiyat listesi…

Tahıl krizinin gölgesinde un devi fabrikasını kapattı, hissesi tavan yaptı

Tahıl krizinin yaşadığı şu dönemde un devi Ulusoy Un, Samsun'daki 500 ton üretim kapasiteli fabrikasını kapattığını açıkladı. Şirketin bu kararından sonra hisse senedi tavan yaptı. 

Düsseldorf Fortuna spor kompleksini Peker Holding inşa edecek!

Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Peker Holding, Fortuna Düsseldorf’un yeni inşa edilecek spor kompleksi binası için düğmeye bastı.

Tapusu çocuğun üzerinde olan gayrimenkul nasıl devredilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkulün tapusunun çocuk üzerine kayıtlı olması durumunda mülkiyet devrinin nasıl yapılacağını kaleme aldı. 

Üvey kardeşi olanlar dikkat! Miras paylaşımı nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 76 yaşında ağabeyinin 2 çocuğu olduğunu bir de evlilik dışı bir çocuğu olduğunu belirten okuyucu, yetişkin çocuğun haklarını istediğini söyledi. Okuyucu, çocuk ve annesinin ağabeyinden evini satmasını isteyip isteyemeyeceğini sordu.

Üvey kardeşler hangi durumlarda mirasçı olabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, '3 kardeşiz. Bir fabrikamız var. İkinci eşten olan çocuk, fabrikada ama hissesi henüz yok. Fakat babamın üvey anneme de şirkette hisse verme ihtimali bulunuyor. Üvey çocuğun şirketteki hakkı iki katına çıkıp, bizimkilerden daha fazla mı olacak?' sorusunu cevapladı.

İntifa hakkı başkasında olan gayrimenkule haciz gelir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Çocuk annesine kendisine ait dairede oturması için intifa hakkı vermiştir. Çocuğun vergi ve özel borçları için takip yapılmıştır. İntifa hakkı annesinde olan bu gayrimenkul haczedilebilr mi? İntifa hakkı sahibi anne, gayrimenkulden çıkarılabilir mi?' sorusunu cevapladı.

evlilik dışı çocuğun miras hakkı Haberi

evlilik dışı çocuğun miras hakkı

Evlilik dışı hısımların mirasçılığı!

Miras hukukunda bir kimsenin ölümü halinde malvarlığı yasal mirasçılarına kalıyor. Mirasbırakanın yasal mirasçıları arasında kan hısımları, sağ kalan eş, evlatlık ve devlet bulunuyor. Peki, evlilik dışı hısımların miras durumu nedir?


Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu oluyor. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar.


Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır. Peki, evlilik dışı hısımların miras hakkı nedir?


Evlilik Dışı Hısımların Mirasçılık Hakkı..

Baba yönünden evlilik dışı çocuğun mirasçı olabilmesi için 2 şart vardır:


a) Çocuk evlilik dışı doğmalıdır.


b) Çocuk ile baba arasında soybağı kurulmalıdır.


Evlilik dışında doğmuş ve soybağı, tanıma veya hakim hükmüyle kurulmuş olanlar, baba yönünden ev­lilik içi hısımlar gibi mirasçı olurlar (TMK. m; 498).


Evlilik dışı hısımlar

MADDE 498.- Evlilik dışında doğmuş ve soybağı, tanıma veya hâkim hükmüyle...