26 / 07 / 2024

Fazla suyun akıtılması

Fazla suyun akıtılması

Mecra hakkı ile ilgili yasal esaslar 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanuna göre mecra hakkı nedir? Mecra geçirilmesinde katlanma yükümlülüğü nedir? İşte yanıtı...

Mimar Şenol Gökner: Acilen 20 yeni şehir tasarlanmalı ve halka 330 metrekare ücretsiz müstakil ev arazisi dağıtılmalı!

Mimar Şenol Gökner, deprem dirençli ve güvenli şehirlerin geri gelmesi için acilen 20 yeni şehir tasarlanmasının ve halka 330 metrekare ücretsiz müstakil ev arazisi dağıtılmasının gerektiğini belirtti. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

NYC Bina Dairesi, Chabad sinagoguyla ilgili bina raporu yayınladı! Kaçak çalışmalar var!

New York Bina Dairesi, altına kaçak tünel kazıldığı iddia edilen Chabad sinagoguyla ilgili bina raporu yayınlayarak binanın ‘bazı kısımlarını boşalttı ve kaçak çalışma nedeniyle mülk sahiplerine karşı yaptırım’ kararı aldı.

Türkiye, telefona en çok para ödeyen ülke oldu!

Türkiye, şimdi de telefonun en pahalı olduğu ülke unvanını aldı. Yüzde 100’den fazla vergi ödeyen Türkiye’yi yüksek fiyatta 2 bin 876 dolar ile Brezilya takip ederken, 2 bin 404 dolar ile Hindistan izledi.

Aynı konutun birden fazla kişiye satılması nasıl önlenir?

Aynı konutun birden fazla kişiye satılmasının önlenmesi mümkündür. Bu durumda uzman kişiler, bu satışın önlenmesi için yöntemleri sunmuştur. Peki aynı konutun birden fazla kişiye satılması hangi yöntem ve haklarla önlenir? Aynı konutun birden fazla kişiye satışının önlenmesini sağlayan yöntemler…

Türk ürünleri için kritik adım! Yüzde 1,5'tan yüzde 10'a yükseltildi

Ticaret Bakanlığı e-ihracatın, genel ihracattaki payının yüzde 10'a çıkarılması hedefiyle ilgili bir açıklama yayınladı. Türk ürünlerinin ve markalarının dünyaya tanıtılmasında gerekli desteğin verileceği ifade edildi.

Xiaomi 13T: Uygun fiyatıyla dikkat çeken yeni akıllı telefonun özellikleri belli oldu!

Xiaomi 13T'nin yakında tanıtılması bekleniyor ve akıllı telefonunun temel teknik özellikleri artık açıklandı. Peki, bu yeni cihaz kullanıcılara neler sunacak?

TÜİK Eski Başkanı Aydemir: ‘Geriye dönük 3-4 senenin düzeltilip çalışan kesimin aylığına yansıtılması lazım’

TÜİK’in açıkladığı düşük enflasyonun halkı yoksullaştırdığını belirten Birol Aydemir, “Geriye dönük 3-4 senenin düzeltilip çalışan kesimin aylığına yansıtılması lazım” dedi. Aydemir, ekonominin bir senede yoluna girebileceğini söyledi.

Yellen, ekonomik iyileşme için daha fazla adım atılması gerektiğini belirtti!

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bankacılık sektöründeki krizin ardından mevduatların güvenliği için gerektiğinde daha fazla önlem alabileceklerini belirtti. 

OPPO Find X6 serisinin teknik özellikleri belli oldu!

Gelecek ay tanıtılması beklenen Oppo Find X6 serisinin teknik özellikleri belli oldu! Akıllı telefonların özellikleri için işte detaylar...

Oppo Reno 8T piyasaya sürülmeden ikinci ele düştü! 27 Ocak 2023 fiyat listesi...

Oppo Reno 8T fiyatı ne olacak? Önümüzdeki haftalarda tanıtılması beklenen Oppo Reno 8T için yeni bir ilan açıldı.

Temettü nedir? Dağıtılması zorunlu mudur?

Borsaya yeni giren yatırımcıların merak ettiği temettü aslında şirketlerin elde ettikleri karın yatırımcıya ya da hissedarlara dağıtılması anlamına geliyor. Peki dağıtılması zorunlu mu? İşte yanıtı...

Samsung Galaxy S23 Ultra'nın kutu açılış videosu tanıtılmasına günler kala sızdı! 24 Ocak 2023 fiyat listesi...

Checkout Tech isimli bir YouTube kanalı geçtiğimiz saatlerde Samsung Galaxy S23 Ultra'nın kutu açılış videosunu paylaştı.Peki, Samsung Galaxy S23 Ultra'nın fiyatı ne kadar olacak? 24 Ocak 2023 fiyat listesi...

Geçen yıla göre yaklaşık yüzde 157 daha fazla ödüyoruz! TÜİK tarımda enflasyonu açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu tarımda enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, tarımda yıllık enflasyon yüzde 157 oldu, aylık enflasyon ise yüzde 5 arttı.

Fazla suyun akıtılması Haberi

Fazla suyun akıtılması

Mecra hakkı nedir?

Türk Medeni Kanununa göre; su, gaz, elektrik ve benzerlerinin mecraları, işletmenin bulunduğu taşınmazın dışında olsalar bile, aksine bir düzenleme olmadıkça o işletmenin eklentisi ve işletme malikinin malı sayılıyor. Kanuna göre, her taşınmaz maliki, uğrayacağı zararın tamamının önceden ödenmesi koşuluyla, su yolu, kurutma kanalı, gaz ve benzerlerine ait boruların, elektrik hat ve kablolarının, başka yerden geçirilmesi olanaksız veya aşırı ölçüde masraflı olduğu takdirde, kendi arazisinin altından veya üstünden geçirilmesine katlanmakla yükümlü oluyor.


Komşuluk hukukunun gerektirdiği hâller dışında bir taşınmazın böyle bir  mecra ile aynî hak olarak yüklenmesi, ancak bir irtifak hakkı kurulması suretiyle olabilir.


İrtifak hakkı, mecra dışarıdan görülmüyorsa tapu kütüğüne tesciliyle, dışarıdan görülüyorsa noterce düzenlenecek sözleşmeye dayanılarak mecranın yapılmasıyla doğar.


Fazla suyun akıtılması

MADDE 743.- Bir arazinin suyu öteden beri alt...