29 / 04 / 2024

Filistin Nativity Kilisesinin restorasyonunu kim yapıyor

Filistin Nativity Kilisesinin restorasyonunu kim yapıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Filistin’de bulunan Yeniden Doğuş Kilisesi’nin (Nativity) restorasyonu amacıyla kurulan fona katkı sağladı. Daha önce Osmanlı’nın restore ettiği kilise, yine Türkler tarafından yenileniyor.

İsrail-Filistin çatışmaları endişeleri körükledi: Gaz fiyatları haftayı yükselişle açtı!

İsrail-Filistin çatışanlarının başlamasıyla yükselişe geçen doğalgaz fiyatları geçtiğimiz günlerde durağanlaşmıştı. Ancak Mısır’ın dün gaz ithalatının durma noktasına geldiğini açıklamasından sonra oluşan arz güvenliği endişeleri fiyatları arttırdı. 

İsrail-Filistin çatışmasının etkileyeceği 5 emtia ürünü peş peşe açıklandı! Yatırım yapmadan önce mutlaka bakın!

Son günlerde başlayan İsrail-Filistin çatışması, binlerce insanın hayatını kaybetmesinin ve global bir krize sebep olmasının yanı sıra emtia ürünlerini de etkiledi. Çatışmanın başladığı günden itibaren altında büyük bir yükseliş görülürken, başka emtia ürünlerinin de etkileneceği açıklandı.

İsrail-Filistin gerginliği ASELSAN dahil birçok hisseyi resmen uçurdu!

İsrail-Filistin çatışması küresel çapta savunma hisselerinde yükselişe sebep oldu oldu. ABD'de Lockheed Martin hisseleri yüzde 8, L3Harris Technologies hisseleri yüzde 10 artarken, yurt içinde ASELSAN hisseleri de 7.23 değer kazandı.

Gümüş fiyatları Filistin-İsrail çatışmalarının ardından yükselişe geçti!

Gümüş fiyatları Filistin-İsrail çatışmalarının jeopolitik riskleri artırmasıyla birlikte güne yükselişle başladı. 9 Ekim 2023 gümüş fiyatları ne kadar? Bugün gümüş fiyatları kaç TL? 9 Ekim Pazartesi gümüş fiyatları...

İsrail-Filistin gerginliği petrol fiyatlarını yükseltti! 9 Ekim 2023 brent petrol ne kadar oldu? 

İsrail-Filistin arasındaki gerilim, petrol fiyatlarına da yansıdı. Brent petrolün varil fiyatı haftanın ilk gününe yükselişle başladı. Peki bugün brent petrol ne kadar? 9 EKim 2023 brent petrol varil fiyatı...

2022'de 5 milyon 219 bin 309 metrekare tarım arazisi yabancılara satıldı! İlk 3'te Ürdün, Filistin ve İsrail var!

Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz sene 5 milyon 219 bin 309 metrekare tarım arazisinin yabancılara satıldığın belirtti. En çok taşınmaz alan ilk 3 ülke Ürdün, Filistin ve İsrail olarak belirlendi. 

Filistin'den uluslararası topluma yıkımların durdurulması çağrısı!

Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi Fetih'in Merkez Komite Üyesi ve Filistin Sivil İşler Genel Kurulu Başkanı Hüseyin eş-Şeyh gerçekleştirilen yıkımların durdurulması için uluslararası topluma çağrı yaptı...

Filistin, İsrail'in Batı Şeria'da 534 yeni konut inşa etme planını kınadı!

Filistin, İsrail'in işgal altında olan Batı Şeria'da 534 yeni konut inşa etme planını kınadı...

İsrail, Filistin köyü Arakib'i 188'inci defa yıktı!

İsrail güçleri, Filistin'in güneyindek yer alan Necef (Negev) Çölü'ndeki Filistinlilerin yaşamını sürdürdüğü Arakib'i 188'inci defa yerle bir etti...

Türk Kızılay'dan Filistin'deki 300 aileye kira yardımı!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Türk Kızılay, Filistin'deki toplam 300 aileye kira desteği verecek.

Rusya, İsrail'in Filistin'deki arazileri kamulaştırmasını kınadı!

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail hükümetinin Filistin'de bulunan arazi ve mülkilerin kamulaştırmasını kınadığını belirten açıklamada bulundu. 

Avrupa ülkelerinden İsrail'e Filistin'deki yerleşimleri genişletme politikasına son vermesi çağrısı!

Fransa, Almanya, İspanya, İtalya ve İngiltere, İsrail'e işgal altında olan Filistin'de yeni yerleşimler hayata geçirme kararından vazgeçmesi için çağrı yaptı.

Ulusal Yahudi Fonu'nun Batı Şeria'daki Filistin topraklarını alma kararına tepki!

Ulusal Yahudi Fonu'nun işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarını satın alma kararı, İsrail içindeki ve dışındaki Yahudi çevrelerindeki destekçiler ve muhalifler arasında çeşitli tepkilere neden oldu. 

Filistin Nativity Kilisesinin restorasyonunu kim yapıyor Haberi

Filistin Nativity Kilisesinin restorasyonunu kim yapıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Filistin’in Beytüllahim kentinde bulunan Yeniden Doğuş Kilisesi’nin (Nativity) restorasyonu amacıyla kurulan fona katkı sağladı.


Roma İmparatorluğu tarafından 327 tarihinde Hz. İsa’nın doğduğuna inanılan mağaranın üzerine inşa edilen Doğuş Kilisesi, en son Osmanlı Devleti tarafından restore edildi. TİKA, Kudüs’ün kültürel zenginliğinin korunması için Doğuş Kilisesi’nin restorasyonunda kullanılmak üzere Uluslararası Restorasyon Komitesi’ne katkıda bulundu.


Doğuş Kilisesi yüzyıllar boyunca Katolik ve Ortodoks mezhepleri arasında da bir rekabete neden oldu. Doğuş Kilisesi’nin anahtarını elinde bulundurup kapıyı açma yetkisi Kanuni Sultan Süleyman tarafından Katolik papazlara verilmişti. Yetki, 1630’larda Rum Ortodokslar’a devredildi. 


1850’lerde Rusya ve Fransa’nın Kudüs’teki kutsal mekânlar üzerinde koruyuculuk talepleri iki mezhebi yine karşı karşıya getirmişti. Bu çekişmeye Sultan Abdülmecid Han çıkardığı bir ferman ile son verdi. Ferman ile...