07 / 07 / 2024

garaj işyeri olur mu

garaj işyeri olur mu

Bir binada garaj ortak mal olsa da kimi zaman ise bir bağımsız bölüme özel olabiliyor. Peki, garaj sahibi burayı garaj olarak değil de dükkan olarak kullanabilir mi? Garaj dükkan olur mu?

Ev, arsa, iş yeri, tarla alıp-satarken vergilere dikkat! Emlak vergisi değerinde gösterilmezse ne olur?

Ev, arsa, iş yeri, tarla alıp-satarken tapu harç ve vergilerinde değerinden farklı gösterilmesinin neye yol açacağı tek tek açıklandı. Peki emlak vergisi değerinde gösterilmezse ne olur?

Antalya Doğu Garajı'ndaki 32 iş yeri ihaleye çıkıyor!

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Doğu Garajı Kültür ve Ticaret Merkezi'nde sona gelindi. Proje kapsamındaki 32 iş yeri, 19-20 Eylül tarihleri arasında ihaleye çıkıyor.

Hisseli işyeri kira kontratı örneği!

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki, taşınmaz mal hisseli ise ne olur? Hisseli işyeri kira kontratı nasıl yapılır? İşte hisseli işyeri kira kontratı örneği..

Hisseli işyeri kira geliri vergisi!

Kira gelir vergisinde mükelleflerin öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor. Peki, taşınmaz mal hisseli ise ne olur? Hisseli işyeri kira geliri vergisi için beyan nasıl verilir? Vergi nasıl ödenir?

İşyeri kira sözleşmesi süresi!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. Peki, işyeri kira sözleşmesi süresi kaç sene olur?

İşyeri çöp vergisi ödenmezse ne olur?

Belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödenmesi gereken vergiye çöp vergisi deniyor. Peki, işyeri çöp vergisi ödenmezse ne olur?

İşyeri kiralarında tahliye nasıl olur?

İşyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Peki, işyeri kiralarında tahliye nasıl olur?

Hem işyeri hem konut kira geliri olanların vergisi!

Kimi mükellefler yalnız mesken veya işyeri kira geliri elde ederken kimi mükellefler de hem işyeri hem konut kira geliri elde ediyor. Peki, Hem işyeri hem konut kira geliri olanların vergisi nasıl olur?

Apartmanda işyeri olur mu?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 24. maddesine göre,kimi işyerleri dairede açılamazken, kimi işyerleri ise tapuda daire olarak gözüken yerde kat maliklerinin izni ile açılabiliyor. Peki, apartmanda işyeri olur mu?

İşyeri kiracısı stopajı yatırmazsa ne olur?

Gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesi "kira stopajı" olarak tanımlanıyor. Peki, işyeri kiracısı stopajı yatırmazsa ne olur?

İşyeri kirasının bankadan ödenmemesinin cezası!

Meskenlerde 500 TL ve üzeri kira geliri elde edenler ile işyeri kira geliri elde edenlerin, ödemelerini banka aracılığı ile alması gerekiyor. Peki, bankadan ödeme alınmazsa ne olur? İşyeri kirasının bankadan ödenmemesinin cezası nedir?

İşyeri kiracısının tahliyesi nasıl olur?

İşyerini kiraya veren mal sahibinin kiracısını çıkarabilmesi için Kanunda belirtilen haklı nedenlerden birinin meydana gelmiş olması gerekiyor. Peki, işyeri kiracısının tahliyesi nasıl olur? İşte yanıtı..

Garajın dükkana çevrilmesi!

Tapu kütüğünde garaj olarak gösterilen bağımsız bölümün işyeri/dükkan haline getirilmesi mümkün müdür? Garaj işyeri olur mu? Garaj nasıl dükkana çevrilir? İşte garajın dükkana çevrilmesi için gerekenler...

garaj işyeri olur mu Haberi

garaj işyeri olur mu

Garaj dükkan olur mu?

Garajlar, bir yapıdaki otomobil ve benzeri taşıtların konulduğu üstü örtülü yer olarak karşımıza çıkıyor. Kimi zaman garaj ortak mal olsa da kimi zaman ise bir bağımsız bölüme özel olabiliyor.


Peki, garaj sahibi burayı garaj olarak değil de dükkan olarak kullanabilir mi? Garaj dükkan olur mu?


Garaj dükkan olabiliyor. Ancak tapu kütüğünde garaj olarak gösterilen bağımsız bölümün işyeri/dükkan haline getirilmesi ancak kat malikleri kurulunun oybirliğiyle verecekleri kararla mümkün olabiliyor. 

Yasal düzenleme gereği oybirliği şartı arandığından tüm kat maliklerinin apartman garajının işyeri/dükkan haline getirilmesine evet demesi gerekiyor. 


Örneğin 10 daireden oluşan bir apartmanda 1 daire sahibi hayır derse oybirliği oluşmadığından apartman garajı işyeri/dükkan haline getirilemiyor.


Kat maliklerinin tümünün onay vermesi halinde söz konusu bağımsız bölüm için cins değişikliği işlemleri yapılıyor.


Cins değişikliği için gerekli...