26 / 07 / 2024

gayrimenkullerde ticari kazanç

gayrimenkullerde ticari kazanç

Ticari kazanç; her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançtır. Ticari kazancı; faaliyetin sermaye ve emekten oluşan bir organizasyona dayanması ve bu organizasyonun işlemlerindeki devamlılık belirler. Peki, gayrimenkullerde neler ticari kazanç?

Gayrimenkul piyasası, ticari gayrimenkullerdeki talep artışlarıyla hareketlik kazandı!

Bilgiçler Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, gayrimenkul piyasasıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Ali Emre Bilgiç konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında emlak piyasasının ticari gayrimenkullerde yaşanan talep artışlarıyla hareketlilik kazandığını dile getirdi.

2023'te gayrimenkul satanlar dikkat! Konut sahipleri bu tarihi sakın kaçırmayın!

Gayrimenkul alım satım işlemlerinin ticari kazanç hükümleri kapsamında değilse, değer artışı kazancı hükümlerine göre vergilendirildiğini ifade eden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı gelir vergilerini hatırlattı.

Ticari gayrimenkulde yaşanan dönüşüm yükseliş yönünde ilerliyor!

İngiltere'de bulunan emlak ajansı Knight Frank LLP’nin “2024 Küresel Ticari Gayrimenkul Yatırımları Raporu”na göre ticari gayrimenkullerde yaşanan dönüşüm 2023 yılında yüzde 54 azalırken, 2024 yılında sektörde yaşanacak gelişmeler ile artması bekleniyor.

Bu yıl ticari gayrimenkullerde patlama bekleniyor!

Londra merkezli emlak danışmanlığı şirketi Knight Frank LLP tarafından yayınlanan 2024 Küresel Ticari Gayrimenkul Yatırımları Raporu'na göre bu sene küresel ticari gayrimenkullerde patlama bekleniyor.

Ticari gayrimenkullerde 4 kata varan kira zammı: Küçük işletmeler kapanıyor!

Ticari gayrimenkullerde kira sınırlaması olmaması, özellikle KOBİ’ler ile esnaf ve zanaatkarı olumsuz etkiliyor. Yüzde 150'ye ulaşan zam talepleri, bazı bölgelerde 4 katına çıkarken Euro ile kira isteyenler de var. 

840 bin küçük esnafa vergi istisnasının ayrıntıları belli oldu

Basit usule tabi olan berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, bakkal, terzi, tamirci, taksici, dolmuşçu gibi yaklaşık 840 bin küçük esnafın ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildi.

Ticari kazanç yönünden gayrimenkul satışı!

Gayrimenkul satışlarında devamlılık bulunmayan ve bir ivaz karşılığı olmak üzere 2007 tarihinden önce iktisap edilip 4 yıl ya da 5 yıl süre ile elde tutulan gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucu doğacak kazançlar vergilendiriliyor.

Hafta içi gezilecek 3 ticari proje!

İşte işyeri ve ofisini markalı ticari projelere taşıyarak kazanç elde etmek ve lokasyon avantajlarından yararlanmak ve yatırım yapmak isteyenler için 3 ticari proje seçeneği..

Ticari gayrimenkullerde yabancıların sayısı artacak!

Konut ve işyeri alımlarında KDV muafiyeti uygulanacağı yolunda gelişme sektörü heyecanlandırdı. İnşaat firmalarının ‘ihracatçı’ sayılacak olması ticari gayrimenkullerde yabancı komşuların sayısını artıracak.

2015 yılında konut ya da işyeri satanlar vergi ödeyecek mi?

Maliye Bakanlığı tapu kayıtlarını inceleyerek 1 yıl içinde birden fazla gayrimenkul alıp-satanları ticari kazanç yönünden vergi incelemesine tabi tutmaktadır. Bu tür incelemeler çok önemli sonuçlar doğurmaktadır.

Özyurtlar N5 Suites projesinde N kazançlı formül!

Özyurtlar İnşaat, N5 Suites Otel+Residence projesinden ev almak isteyenler için ‘N’ kazançlı formülü hazırladı. Buna göre N5 Suites’den daire alanlar ticari tapuya sahip oldukları için oturmadıkları ya da kullanmadıkları dönemde evlerini kiraya verebiliyo

Gayrimenkul satış karı ticari kazanç mı?

Fortune Dergisi köşe yazarı Leon Aslan Coşkun, gayrimenkul alım satım kazançlarının ne zaman ticari kazanç, ne zaman değer artış kazancı kapsamına girdiğini değerlendirdi. İşte, Leon Aslan Coşkun'un yazısı...

Değer artış kazancı beyannamesi için son gün yarın!

Gayrimenkul alım satım işlemi "ticari kazanç" hükümleri kapsamında değilse, kazanç "değer artış kazancı" beyannamesi verilerek vergilendiriliyor. 2015 yılı değer artış kazancı beyannamesi için son gün yarın...

gayrimenkullerde ticari kazanç Haberi

gayrimenkullerde ticari kazanç

Gayrimenkullerde neler ticari kazanç?

Ticari kazanç; her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançtır. Ticari kazancı belirleyen temel unsur faaliyetin sermaye ve emekten oluşan bir organizasyona dayanması ve bu organizasyonun işlemlerindeki devamlılığa deniyor.


Gelir vergisi kanunu gereğince gayrimenkullerin elden çıkarılmasında bazı vergisel yükümlülükler bulunuyor. Taşınmaz malın elden çıkarıldığı tarih, sahip olunan süre ve satış amacı gibi unsurlar satış için ödenecek vergi türünü belirliyor. 


Gayrimenkulün ticari organizasyon dahilinde satılması halinde ödenecek vergi, ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor. Böyle bir amaç güdülmeden yapılan gayrimenkul satışı, değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutuluyor.


Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.


Değer artışı kazancında vergilendirilecek kazanca, "safi değer artışı" deniyor. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81. maddesi...