29 / 04 / 2024

Gecekonduların tesbiti

Gecekonduların tesbiti

30 Temmuz 1966 tarihinde 12362 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 775 Kanun Numaralı Gecekondu Kanunu kapsamında yer alan gecekondu ile ilgili hükümleri incelemek için haberimize giriş yapabilirsiniz...

Kira ve kredi desteğinde yeni dönem! Gecekondularda yararlanacak! Resmen değişti!

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’da gerçekleştirilen değişiklikle, gecekonduların dönüşümüne krediyle beraber kira desteğinde de bulunulacak. İşte düzenlemenin ayrıntıları...

Çekmeköy'de gecekondularının yerine site yapılan sakinlerden tepki!

İstanbul'un Çekmeköy ilçesinde 2018'de İSKİ tarafından, derenin ıslah edileceği nedeniyle gecekonduların yıkımı yapıldı, fakat aynı yerde site inşa edildi. Çekmeköy'deki Farabi Sokak’ta yaşayan mağdur aileler, yaşadıklarını anlattı.

Diyarbakır'daki surların restorasyonuna uluslararası medya manipülasyonu!

DW Türkçe ve BBC Türkçenin, Diyarbakır Benusen Mahallesi'nde yer alan tarihi surların dış çeperine bitişik gecekonduların yıkımı amacıyla yapılan kamulaştırmayla mahalle sakinlerinin mağdur edildiğine yönelik haberin manipülasyon olduğu bildiriliyor...

Sonraki deprem İzmir’de enkaz bırakır!

İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı İslam Yıldırım, şehir içerisindeki gecekonduların acil olarak dönüşmesi  gerektiğini dile getirerek olası deprem için alınacak önerileri anlattı.

Didim'de baraka ve gecekondular yıkılıyor!

Aydın Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, Fevzipaşa mahallesinde deniz kıyısında bulunan baraka ve gecekonduların yıkıldığını açıkladı.

Keçiören'de gecekondular bir bir yıkılıyor!

Keçiören Belediyesi tarafından kent estetiğine uygun olamayan gecekonduların yıkımı ile ilgili çalışmalarda merkez ve çevre mahallelerde faaliyetlerine devam ediyor.

Gecekondular TOKİ’ye bağlanıyor!

İstanbul Boğazı’nda olduğu gibi halen belediyelerin yetkisinde bulunan gecekondular da belediyelerden alınıp Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) yetkisine veriliyor.

Irak'ta 100 binden az olmayan konut inşası için gerekli bütçe sağlandı!

Irak Parlamento Başkanı Muhammed el-Halbusi, "Devlet alternatif bulana dek, gecekonduların kaldırılmasının durdurulduğunu, vilayetlerdeki nüfusa göre dağıtılmak üzere 100 binden az olmayan konut inşası için gerekli bütçenin sağlandığını ilan ediyoruz" dedi.

Muhammed el-Halbusi: Irak'ta gecekonduların yıkım süreci durdurulacak!

Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, yaptığı açıklamada, devlet, gelecekteki nüfus yoğunluğuna göre inşa edilecek en az 100 bin konut projesine gerekli fonu sağlayıncaya kadar gecekonduların yıkılması sürecinin durdurulacağını söyledi.

Şanlıurfa'da kaçak yapıya geçit yok!

Kentte kaçak yapılara geçit vermeyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm alanı içerisinde bulunan gecekonduların yıkımını gerçekleştirdi.

Çankaya'daki gecekondular yıkılıyor!

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen yaptığı açıklamada “Yasaların bize verdiği yetki ve sorumluklar doğrultusunda ilçemizdeki gecekonduları yıkıyor, Çankaya’nın çehresini daha da güzelleştiriyoruz” dedi.

Altındağ’da kentsel dönüşüm molozları temizleniyor!

Ankara Altındağ Belediyesi, kentsel dönüşüm noktalarında gecekondular sonrasında meydana gelen molozları temizlemek için çalışmalar başlattı.

Surların etrafındaki gecekonduları gözden geçireceğiz!

İBB Başkanlığı'na aday gösterilen Binali Yıldırım, ''Tarihi yarımadayı, surların etrafındaki o uygun olmayan yapıları gözden geçireceğiz'' diye konuştu.

Gecekonduların tesbiti Haberi

Gecekonduların tesbiti

GECEKONDU KANUNU(1)(2)

Kanun Numarası : 775

Kabul Tarihi : 20/7/1966

Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 30/7/1966 Sayı : 12362

Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 5 Sayfa : 2626



Kapsam ve tarif:

Madde 1 – Mevcut gecekonduların ıslahı, tasfiyesi, yeniden gecekondu yapımının önlenmesi ve bu amaçlarla alınması gereken tedbirler hakkında bu kanun hükümleri uygulanır.


Madde 2 – Bu kanunda sözü geçen (Gecekondu) deyimi ile, imar ve yapı işlerini düzenliyen mevzuata ve genel 

hükümlere bağlı kalınmaksızın, kendisine ait olmıyan arazi veya arsalar üzerinde, sahibinin rızası alınmadan yapılan izinsiz 

yapılar kastedilmektedir.


Belediyelere arsa sağlanması:

Madde 3 – (Mülga: 3/7/2003-4916/38 md.) 

Madde 4 – Gecekonduların ıslah, tasfiye ve önleme bölgeleri içinde bulunan binalı ve binasız vakıf taşınmaz mallardan 3 üncü maddenin ikinci fıkrası kapsamı dışında kalanları, bu kanunda belirtilen amaçlarda kullanılmak...