09 / 01 / 2025

hava kirliliğinin sebepleri nelerdir

hava kirliliğinin sebepleri nelerdir

Fatih Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Karaca, hava kirliliğine karşı önlem alınmaması halinde tarihi eserlerin zarar göreceği uyarısında bulunarak yer yer 10-20 kat arasında tahrip yaşanan yerlerin de olduğunu söyledi...

Emlak ilanlarında 'EİDS' dönemi! E-devlet onayı olmadan ilan verilemeyecek!

Emlak ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) uygulamaya alındı. Uygulama ile doğrulanmış ilan başlığındaki düzenleme ile sahte ilanların, ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesi amaçlanıyor.

İstanbullular dikkat! İstanbul'un en kirli 4 ilçesi belli oldu!

Kış aylarının gelmesi ile birlikte İstanbul'da hava kirliliğinin arttığını belirten uzmanlar İstanbul'un en kirli 4 ilçesini açıkladı.

Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur var mı? İşte İstanbul'da 1 haftalık hava durumu! 22-25 Mart 2023 hava durumu!

Hava durumu pek çok kişinin araştırdığı konulardan biridir. Peki yarın hava nasıl olacak? İşte 22-25 Mart 2023 hava durumu!

Dolmabahçe-Levazım Tüneli'nin inşaatında son durum ne?

2018'de inşaatına başlanan Dolmabahçe-Levazım Tüneli'nin yapımı devam ediyor. Tünelin ulaşıma önemli alternatif olacağını dile getiren Prof. Dr. Halit Özen, tünelin inşaatının tamamlanmasıyla  çevre kirliliğinin azalacağını dile getirdi.

Nur Fettahoğlu'na imar kirliliği suçlaması!

Oyuncu Nur Fettahoğlu ve kardeşinin başı dedesinden kalma binalarıyla dertte. Fettahoğlu ve kardeşi yurt olarak kullanılan binayı imar affından yararlanarak tadilat ettirdi. Sonrasında ise kız kardeşler imar kirliliğine neden olmak suçundan ihbar edildi.

İstanbul'un tarihi yapıları risk altında!

Dünya Hava Kirliliği Raporu'nda Türkiye, 106 ülke arasında 46'ncı sırada yer aldı. Uzmanlar, bu durumun tarihi yapılara zarar verdiğini söyledi.

Ankara metruk yapılardan temizleniyor!

Çalışmalarına devam eden Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent'in dört bir yanında bulunan ve görüntü kirliliğinin yanı sıra sağlık açısından da tehlike arz eden metruk binaları bertaraf ediyor. 

Şehir hastanelerinin arazileri yanlış mı seçiliyor?

Uluslararası Şeffaflık Derneği şehir hastanelerine ilişkin hazırladığı raporu yayımladı. Rapora göre, bazı hastaneler bataklık alana, şahıs arazilerine, bazıları hava kirliliğinin en çok hissedildiği alana yapıldığı ileri sürüldü...

Kanal İstanbul çevre kirliliğine son verecek!

Kanal İstanbul’un çevre için tehlikeli olacağını söyleyenler, Boğaz’da ve Marmara’da yaşanan asıl kirlilik görülmüyor. Gemilerden sızan mazot ve yağ kirliliğinin Kanal İstanbul ile son bulacağı açıklandı.

İstanbul-İzmir arasında kısalan yol tasarrufu artıracak!

Yap-işlet-devret modeliyle yapımına başlanan İstanbul-İzmir Otoyolu ile birçok alanda tasarruf sağlanması ve çevre kirliliğinin azaltılması planlanıyor.

Tuzla'daki tapu sorununa ilişkin 8 soru!

İstanbul'un Tuzla ilçesinde bir parselde yaşanan tapu sorununa, ilçedeki sosyal tesis ihtiyacına ve çevre kirliliğinin önlenmesi TBMM gündemine taşındı. CHP'li Tanal, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

İstanbul’da hava kirliliğinin nedeni yükselen inşaatlar!

İstanbul Kocaeli arasında yapılması planlanan otoyolunun nihai ÇED raporunda, İstanbul’da yükselen inşaatların kirliliğe sebep olduğu belirtildi.

Temiz hava solutan öngörü yazılımı!

Siemens büyük şehirlerdeki hava kirliliği oranını birkaç gün önceden doğru bir şekilde tahmin etmek için yapay sinir ağlarını temel alan akıllı bir yazılım geliştirdi. Bu yazılım şehirlere ve sakinlerine bu bilgileri hava kirliliği zirve yapmadan önce vererek yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda

hava kirliliğinin sebepleri nelerdir Haberi

hava kirliliğinin sebepleri nelerdir


Fatih Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Karaca, hava kirliliğine karşı önlem alınmaması halinde tarihi eserlerin zarar göreceği uyarısında bulunarak, "Sanat eserlerimiz bu oranda tahrip oluyor, yer yer 10-20 kat arasında tahrip yaşanan yerler de mevcut" değerlendirmesini yaptı.


Fatih Üniversitesi açıklamasında yer verilen Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre, yılda yaklaşık 2 milyon insan hava kirliliği yüzünden hayatını kaybediyor. Hava kirliliği insanlara, tabiata, hayvanlara ciddi zarar verirken aynı zamanda mimariyi de yok ediyor. Uzun yıllar varlık gösteren mimari eserler zamana değil hava kirliliğine yenik düşüyor.


Fatih Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Hava Kirliliği Araştırma Grubu'nun yaptığı çalışmalara göre, özellikle mimari alandaki sanat eserleri hava kirliliği sebebiyle ciddi hasara uğruyor. 3’ü akademisyen olmak üzere 5 lisansüstü öğrencinin çalıştığı grup, daha önce yapılmamış...