16 / 05 / 2024

Hava parası neden alınır

Hava parası neden alınır

Hava parası, kiralanmış bir yerin boşaltılması karşılığında çıkan kiracıya örf olarak ödenen paraya deniyor. Peki, hava parası yasal mıdır? Hava parası nasıl alınır? İşte yanıtı..

Ünlü iş adamı 60 bin TL'ye oturan kiracısını hava parası vererek çıkardı! Evinin yeni kira bedeli ise dudak uçuklattı

Ünlü işadamı Fırat Yiğit, İstanbul'un Bebek semtinde 60 bin liraya oturan kiracısını çıkarmak için 2 milyon TL hava parası vermeyi teklif etti. Kiracı ise kabul etti. İşadamı, aynı evi tekrar kiraya verecek. Evin yeni kiralık bedeli ise görenlerin dudağını uçuklattı...

Gıda fiyatlarındaki ani artışlar sıklaşacak! Aşırı hava olayları gıdada arz sorununu tetikler!

Dünyada sıklığı giderek artan hava olaylarının gıda fiyatlarının yüksek seyretmesine neden olabileceği beklenirken, ekonomistler meydana gelebilecek arz sorunlarıyla mücadele etmek için kısa ve uzun vadede politikalar geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Kiracı ev sahibi savaşında son perde! Kiracılar hava parası istiyor!

Son zamanlarda gündemden düşmeyen kiracı ev sahibi savaşında sular durulmuyor. Kiracılar şimdi de hava parası istiyor... İşte detaylar...

Kira artışlarına yüzde 25 sınır sektörü sarstı! Kontratlar 2 Temmuz'a ötelenirken, fiyatlar şimdiden katlandı!

Konut kiralarında 1 Temmuz 2023’e kadar uygulanacak olan yüzde 25’lik kira artış sınırına takılmak istemeyen pek çok konut sahibi yeni kontratlarını 2 Temmuz tarihinde öteliyor. Hava parasının da gündeme geldiği bu günlerde, kiralık ev fiyatları yüzde 1 arttı. 

LUNA coin neden düşüyor, battı mı? Terra kripto parası LUNA coin piyasadan kalktı mı?

Terra'nın LUNA'sı %99'den fazla düştü ve UST stabilcoin'i hala 1 doların altında. Son piyasa türbülansı, LUNA ve UST üzerinde çok fazla baskı oluşturarak stabilcoinin sabitlenmesini kaybetmesine neden oldu. Yatırımcı tedirginliği arttıkça, Luna yetkilileri UST'ye kaçışı engelleyemedi.

Milyonerlerin sayısı Eylül ayında neden azaldı?

Hesabında 1 milyon TL veya üzeri parası olan mudi sayısı Eylül ayında geçtiğimiz Ağustos ayına göre 3.165 kişi azaldı. Peki milyonerlerin sayısı neden azaldı? 

Kur artışı 200 mağaza yuttu!

Ekonominin bel kemiği üreticiler ‘yüksek kur’ ve ‘hava parası’ arasına sıkıştı. İstiklal Caddesi’nde aylık 75 bin dolara tırmanan astronomik kira ücretlerine katlanamayan 200 dükkan kepenk indirdi.

Muğla'da sıcak hava turistleri çekiyor!

Hava sıcaklığının 19 derece ölçüldüğü Muğla'da turistler deniz kenarlarında yoğunluk oluşturdu. Yerli ve yabancı turistler, Muğla'nın Ula ilçesindeki Akyaka, Akçapınar, Çınar ve Turnalı sahillerinde yoğunluğa neden oldu.

Yağışlı hava hayatı felç etti!

Yurdun kuzey ve orta kesimlerinde etkisini süren yağışlı hava, akşam saatlerinde pek çok ilde yolların ulaşıma kapanmasına neden oldu. Ev ve iş yerlerini su bastı.

İstiklal Caddesi'nde dükkan kiraları tavan yaptı!

Türkiye’de en fazla cironun yapıldığı İstiklal Caddesi’nde kiralar tabir yerindeyse uçtu. 250 metrekare dükkana 120 bin dolar kira istenirken hava parası binasına göre 5 milyon doları buluyor...

Alo 181 hattına geçen yıl hava kirliliğiyle ilgili 3 bin 119 çağrı ulaştı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, geçen yıl yapılan 11 bin 537 denetimde hava kirliliğine neden olduğu tespit edilen 527 tesise 10 milyon 798 bin lira ceza verildi

Hava parası nedir?

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu gereğince, "hava parası" yasal hale geldi. Peki, hava parası nedir? Hava parası ne için alınır? Hava parası nasıl alınır? İşte sorularınızın yanıtı...

Hava parası yasal mı?

Hava parası, kiralanmış bir yerin boşaltılması karşılığında çıkan kiracıya örf olarak ödenen paraya deniyor. Peki, hava parası yasal mıdır? Hava parası nasıl alınır? İşte yanıtı..

Hava parası neden alınır Haberi

Hava parası neden alınır

Hava parası yasal mı?

Hava parası, kiralanmış bir yerin boşaltılması karşılığında çıkan kiracıya örf olarak ödenen paraya deniyor. 


Ülkemizde hava parası genellikle ticari faaliyet için kullanılan taşınmazların kiralanması için alınıyor. Hava parasını mal sahibinin alması durumunda alınan bu para kiranın bir cüzü olarak kabul ediliyor.


Hava parasını kiracının başka bir kiracıdan alması durumunda ise alınan bu para kiracının oturma hakkından vazgeçmesinin karşılığı olarak kabul ediliyor. 


Hava parası mevzusu, taraflar arasında birtakım problemlere de neden oluyordu. Ancak, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu gereğince, "hava parası" yasal hale geldi.


Yeni Borçlar Kanunu gereğince işyeri kiralamalarında devreden kiracının sorumluluğu kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla da 2 yıl süreyle devam ediyor. Konu ile ilgili yasal esaslar şu şekilde sıralanıyor:


II. Alt kira ve kullanım...