29 / 04 / 2024

Hava parası yasal mı?

Hava parası yasal mı?

Hava parası, kiralanmış bir yerin boşaltılması karşılığında çıkan kiracıya örf olarak ödenen paraya deniyor. Peki, hava parası yasal mıdır? Hava parası nasıl alınır? İşte yanıtı..



Hava parası yasal mı?

Hava parası, kiralanmış bir yerin boşaltılması karşılığında çıkan kiracıya örf olarak ödenen paraya deniyor. 


Ülkemizde hava parası genellikle ticari faaliyet için kullanılan taşınmazların kiralanması için alınıyor. Hava parasını mal sahibinin alması durumunda alınan bu para kiranın bir cüzü olarak kabul ediliyor.


Hava parasını kiracının başka bir kiracıdan alması durumunda ise alınan bu para kiracının oturma hakkından vazgeçmesinin karşılığı olarak kabul ediliyor. 


Hava parası mevzusu, taraflar arasında birtakım problemlere de neden oluyordu. Ancak, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu gereğince, "hava parası" yasal hale geldi.


Yeni Borçlar Kanunu gereğince işyeri kiralamalarında devreden kiracının sorumluluğu kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla da 2 yıl süreyle devam ediyor. Konu ile ilgili yasal esaslar şu şekilde sıralanıyor:


II. Alt kira ve kullanım hakkının devri

MADDE 322- Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebilir.


Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.


Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu olur. Bu durumda kiraya veren, kiracısına karşı sahip olduğu hakları alt kiracıya veya kullanım hakkını devralana karşı da kullanabilir.


III. Kira ilişkisinin devri

MADDE 323- Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.


Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.


İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.



İşyeri kiracı hakları!



Geri Dön